Ορισμός 9μελους επιτροπής για τον Ιόλα δίχως όμως να ξέρουμε τα 3 μέλη

[caption id="attachment_64073" align="aligncenter" width="490"]Anemone123 - pixabay Anemone123 - pixabay[/caption]

Το ζήτημα της απόκτησης της βίλας Ιόλα από το Δήμο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε εξαρχής πάνω σε προβληματικές βάσεις και φαίνεται ότι συνεχίζει να πορεύεται ομοίως. Συγκεκριμένα το πρώτο θέμα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν "ψήφιση σύστασης 9μελους επιτροπής βάση της απόφασης 237/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά του κτήματος Ιόλα (εισήγηση: Δήμαρχος κ. Ι. Σταθόπουλος)".

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο αντί για 9 άτομα, μας προέκυψαν μόλις 6 αφού η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, δεν έχουν απαντήσει επισήμως στο γραπτό αίτημα του Δήμου Αγίας Παρασκευής για εκπροσώπησή τους στην 9μελή Επιτροπή όπως η σύσταση αυτής αποφασίστηκε κατά τη θυελλώδη καλοκαιρινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο για την απόκτηση της βίλας και περιγράφεται στο κείμενο των αντιδημάρχων Πετσατώδη - Σιδέρη που υιοθετήθηκε εν όλω (διαβάστε εδώ).

Μοιραία τέθηκε το θέμα από συμβούλους της αντιπολίτευσης (Μυλωνάκης, Τσιαμπάς) αλλά και της συμπολίτευσης (Πετσατώδη, Σιδέρης) ότι το θέμα πρέπει να αποσυρθεί και να επανέλθει προς ψήφιση όταν θα είναι γνωστά και τα 9 μέλη της Επιτροπής κι ενώ ακόμη εκκρεμούν οι επίσημες απαντήσεις των παραπάνω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Τι θα συμβεί αν παρ' ελπίδα κάποια από τις Σχολές αυτές απαντήσει αρνητικά; Πώς μπορεί να ψηφίσει κανείς τον ορισμό ενός μέλους δίχως να ξέρει ποιο θα είναι;

Σε πολιτικό επίπεδο...

Εν προκειμένω ψηφίστηκε ο ορισμός ορισμένων προσώπων στην Επιτροπή που θα μπορούσε και να ερμηνευθεί ως μια επιβράβευση των ατόμων αυτών είτε μιλάμε για θεσμικά πρόσωπα και την υποστήριξη που παρείχαν στη δημοτική αρχή στο θέμα του Ιόλα για να περάσει το θέμα το καλοκαίρι (Χατζηανδρέου, Κρητικίδης) είτε εξωθεσμικά που είχαν αναλάβει να μην αφήνουν καμία άποψη να διατυπωθεί χωρίς να συμπληρώσουν από δίπλα τη δική τους έστω και με άκομψο, προσβλητικό τρόπο.

Στον αντίποδα όμως η Δημοτική Αρχή είδε την κ. Πετσατώδη με τον κ. Σιδέρη (συντάκτες της πρότασης των 7 σημείων) να απέχουν από τη διαδικασία. Ο κ. Σιδέρης στάθηκε στο λειψό του πράγματος όσον αφορά την επιτροπή ενώ η κ. Πετσατώδη υπήρξε ιδιαίτερα καυστική δηλώνοντας ότι αντιλαμβάνεται πως η αποδοχή του κειμένου της το καλοκαιρί από το Δήμαρχο υπήρξε προσχηματική. Επίσης δήλωσε την αντίθεσή της στον ορισμό του Δημάρχου ως μέλους της 9μελους επιτροπής σχολιάζοντας πως «αυτή η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό και εισηγητικό χαρακτήρα, άρα ο δήμαρχος θα εισηγείται στον εαυτό του;»

Επί της ουσίας...

Όμως σωστά επισημάνθηκε από τον κ. Μυλωνάκη ότι η σύσταση της Επιτροπής αποτελεί αναγκαία συνθήκη με βάση την απόφαση του Δ.Σ. του Ιουλίου για την αγορά της βίλας. Μόνο που η Επιτροπή αυτή έχει σαφές ορισμένο έργο όπως περιγράφεται στην απόφαση του Δ.Σ., το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την απόκτηση της βίλας. Άλλωστε η απόφαση του καλοκαιριού κάνει λόγο για "άμεση σύσταση", γεγονός που σημαίνει ότι άμεση θα πρέπει να είναι και η εκτέλεση των επτά εργασιών με τις οποίες είναι a priori επιφορτισμένη. Μια από αυτές είναι η σύνταξη βασικού σχεδίου βιωσιμότητας. Τι θα συμβεί αν το σχέδιο καταλήξει πως η μετέπειτα χρήση της βίλας δεν είναι οικονομικά βιώσιμη; Θα προχωρήσουμε στην αγορά;

Επιπρόσθετα όλες αυτές οι αρμοδιότητες-σκοποί δεν υλοποιούνται μέσα σε λίγες ημέρες. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όμως το περασμένο καλοκαίρι είναι (μετά και την εκδίκαση της Αποκεντρωμένης) σαφής και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ρητά διατυπωμένα. Τι θα πράξουν άραγε όσοι σήμερα αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι αμείλικτοι στο θέμα της τήρησης της απόφασης του περασμένου Ιουλίου; Πολύ σύντομα ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με τις δικές τους δημόσιες δεσμεύσεις.

 

 

 
Νεότερη Παλαιότερη