Σημαντικές εξελίξεις για τον Ιόλα αλλά και την καθημερινότητα της πόλης (πεζοδρόμια, οδοστρώματα, σχολεία)

iolas5

Σημαντικές εξελίξεις στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με τη Δημοτική Αρχή να δείχνει πως ο κύβος ερρίφθη όσον αφορά τη δική της κατεύθυνση κατά την τρέχουσα δημαρχιακή θητεία. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος προτίθεται να ανακοινώσει την αγορά της Βίλας Ιόλα στις 8 Ιουνίου οπότε συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα.


Του Στρατή Μαζίδη


Εφόσον επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικότατης εξέλιξης η οποία θα καθορίσει το μέλλον της πόλης δεδομένης της διαδρομής που έχει επιλεγεί ώστε να αποκτηθεί η Βίλα.


Για το ιστορικό να θυμίσουμε πως:


> Στις 29/11/16 ψηφίστηκε η κατ'αρχήν έγκριση της αγοράς της Βίλας Ιόλα


> Στον προϋπολογισμό του 2017 εντάχθηκε η αγορά της Βίλας με αρχικό ποσό στο σχετικό κωδικό € 150.000,00.


> Στις 6/4/17 στο Δημοτικό Συμβούλιο (και μετά από αντίστοιχη απόφαση της οικονομικής επιτροπής) ψηφίστηκε κατά την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού η αύξηση του εν λόγω κωδικού κατά € 340.000,00  (σύνολο € 490.000,00)


> Στις 23/5/17 στην Οικονομική Επιτροπή αποφασίστηκε η 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού που έρχεται να προσθέσει επιπλέον € 130.000,00 (σύνολο € 620.000,00) η οποία ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25/5/17.


Ποια είναι λοιπόν αυτή η διαδρομή; Ο δραστικός περιορισμός του Τεχνικού Προγράμματος.


Μια προσεκτική ανάγνωση της 3ης και της 6ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού δείχνουν πως τα επιπλέον € 470.000,00 (από τα αρχικά € 150.000,00) που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στον κουμπαρά για τον Ιόλα, τα οποία ενδέχεται να αυξηθούν έτι περισσότερο σε επόμενες αναμορφώσεις, δεν προέρχονται από την περικοπή δαπανών σε δευτερεύοντες κωδικούς αλλά από αναπλάσεις πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις σχολείων.


Μερικά παραδείγματα:




  • Η ανάπλαση της Αιγαίου Πελάγους οδεύει προς τις καλένδες καθώς μετά από δύο αναμορφώσεις υποχώρησε από τις € 140.000,00 στις € 15.000.

  • Η ανάπλαση της προβληματικής Ευεργέτου Γιαβάση μειώνεται από € 70.000,00 στις € 20.000,00.

  • Μειώνονται δραστικά οι κωδικοί για Συντηρήσεις - Επισκευές - βελτιώσεις σχολικών κτιρίων έτους 2016 αλλά και του 2017

  • Μειώνεται ο κωδικός για την ανάπλαση της οδού Αρτέμωνος από €66.200,00 στις € 36.200,00

  • Επίσης η συντήρηση καθολικού ασφαλτοτάπητα διαφόρων οδών έτους 2016 περιορίζεται απόπό € 163.317,09 σε € 34.655,49


Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει η σημείωση δίπλα στη μείωση των ποσών των παραπάνω κωδικών ότι θα χρηματοδοτηθούν από τον ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών ή τη ΣΑΤΑ, που όμως μεταφέρεται ως εκκρεμότητα στο μέλλον καθώς πρέπει να υπάρχει η ένταξη των ποσών αυτών σε επόμενες αναμορφώσεις και η εκ νέου αύξηση των επιμέρους κωδικών.


Την ίδια στιγμή όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας "Απευθείας αγορά του Ιόλα - Εμείς όμως μπορούμε να οδηγήσουμε τη Ferrari;" ο ιδιοκτήτης ζητά περίπου € 3,2 εκ. και εντός του 2017. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προφανώς κινείται σε μια λογική να αντιπροτείνει κάτι λιγότερο και να δίνει κάθε χρόνο από κάτι από τον κουμπαρά που δημιουργεί. Δεν είναι κακή προσφορά για κάποιον που του έχει μείνει αμανάτι μια ρημαγμένη βίλα η οποία ως ακίνητο αξίζει πολύ λιγότερο.


Εκτός τούτου ο Δήμαρχος υποστηρίζει στην ΕΦ.ΣΥΝ. ότι «το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο, αλλά δεν χρειάζονται τεράστια ποσά για να συντηρηθεί και να γίνει χώρος πολιτισμού». Υπάρχει όμως επίσημη εκτίμηση; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το όποιο κόστος αποκατάστασης και συντήρησης θα προστεθεί σε εκείνο της αγοράς.


Εν κατακλείδι υπάρχουν τα εξής δεδομένα:


Πρώτον, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προτίθεται να αγοράσει ένα ακίνητο με εκτενείς φθορές, κουφάρι εδώ και δεκαετίες σε πολύ υψηλότερο ποσό σε σχέση με την πραγματική τρέχουσα αξία του και δίχως εκτίμηση των εξόδων που πρέπει να γίνουν στο οίκημα. Πόσο πωλούνται σήμερα μονοκατοικίες στην Αγία Παρασκευή ίδιας ηλικίας και μεγέθους;


Δεύτερον, δεν έχει παρουσιαστεί ένα πλάνο που θα παρουσιάζει αναλυτικά το πως θα στελεχωθεί αυτό που θέλει να κάνει η Δημοτική Αρχή στη Βίλα Ιόλα, το καθεστώς λειτουργίας του, τη συντήρησή του κ.ο.κ.


Τρίτον, περιορίζεται δραστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα σε μια εποχή όπου έχουμε χρόνια να δούμε αναπλάσεις πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεις, που τόσο έχουμε ανάγκη, δημιουργία αθλητικών χώρων κτλ.


Το μέλλον θα δείξει αν αυτή η σπουδή για την απόκτηση της βίλας Ιόλα με αυτούς τους όρους και τις συνθήκες, θα ωφελήσει την πόλη ή αν θα οριοθετήσει δραματικά τα επόμενα χρόνια τις όποιες δυνατότητές της σε τομείς που πονά και έχουν ανάγκη οι δημότες.

Νεότερη Παλαιότερη