Επιτέλους... τι μπορώ να πάρω μαζί μου στο αεροπλάνο;

balitsa

Οι κανόνες ασφαλείας σε πτήσεις έχουν γίνει πιο αυστηροί και πιο ελεγχόμενοι (και, μεταξύ μας, πιο μπελαλίδικοι για τους επιβάτες). Πλέον όλοι οφείλουμε να είμαστε καλά διαβασμένοι σχετικά με κανονισμούς και προδιαγραφές, εκτός και αν θέλουμε να μπούμε στο αεροπλάνο κατά μία τσάντα ελαφρύτεροι – ή ακόμα καλύτερα, να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου!

Ποια αντικείμενα απαγορεύεται να μεταφέρω μαζί μου στο ταξίδι; Μπορώ να έχω μαζί μου τρόφιμα, το laptop, τα.. πατίνια μου; Και τι γίνεται με τα φάρμακά μου, έχω άσθμα!

Το TravelKiki απαντάει στα πιο φλέγοντα ερωτήματα και σας βγάζει από τη δύσκολη θέση! Ενημερωθείτε και απολαύστε ένα ταξίδι χωρίς άγχος, κόπο και πρόσθετες χρεώσεις!

1. Επιτρέπεται να μεταφέρω υγρά και τζελ στις αποσκευές μου (checked luggage);

Α. Ναι. Οι κανονισμοί περί υγρών αφορούν αποκλειστικά τις χειραποσκευές.

2. Επιτρέπεται να μεταφέρω υγρά και τζελ στη χειραποσκευή μου (carry-on luggage);

erwthseis-gia-tis-aposkeues-sto-aeroplano

Α. Ναι, υπό προϋποθέσεις.

    • Όλα τα υγρά και τζελ θα πρέπει να βρίσκονται σε σφραγισμένα δοχεία με χωρητικότητα όχι μεγαλύτερη των 100ml το καθένα.
    • Το σύνολο των δοχείων πρέπει να είναι συσκευασμένο σε πλαστική, διάφανη και επανασφραγιζόμενη σακούλα με μέγιστη χωρητικότητα 1lt (1000ml).
  • Επιτρέπεται μία μόνο τέτοια σακούλα ανά επιβάτη, που θα πρέπει να είναι κλειστή και θα παραδίδεται ξεχωριστά στον Έλεγχο Χειραποσκευών για εξέταση.

Το προσωπικό ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να σας ζητήσει να αποχωρισθείτε τα υγρά προϊόντα που δεν πληρούν τους όρους του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

3. Το ίδιο ισχύει και για τη φαρμακευτική αγωγή μου ή το γάλα του μωρού;

Α. Είδη φαρμακευτικής αγωγής, ενέσεις ινσουλίνης, κολλύρια και βρεφικά γάλατα αποτελούν εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα. Ειδικά για το γάλα, μπορείτε να διαθέτετε ποσότητες μεγαλύτερες των 100ml, αρκεί να το δηλώσετε στο check-in.

4. Η συσκευασία του σαμπουάν μου ξεπερνά τα 100ml! Μπορώ να μεταφέρω την ποσότητα που θέλω σε μικρότερα μπουκαλάκια που δε φέρουν ετικέτα;

Α. Ναι.

5. Τα φάρμακα και οι βιταμίνες πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στις αρχικές τους συσκευασίες;

erwthseis-gia-tis-aposkeues-sto-aeroplano

Α. Καλό είναι να διατηρούνται στις συσκευασίες τους που φέρουν την αντίστοιχη ετικέτα, είτε πρόκειται για υγρά, είτε για στερεά φάρμακα και βιταμίνες. Παρόλ’ αυτά, μπορείτε να μεταφέρετε την ποσότητα των χαπιών/φαρμάκων που επιθυμείτε σε μικρότερη συσκευασία.

6. Τι συμβαίνει με τα είδη μακιγιάζ;

Α. Εφαρμόζονται ακριβώς οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για υγρά και τζελ. Υγρή μάσκαρα, makeup σε μορφή τζελ ή κρέμας, lip glosses, κρέμες προσώπου και σώματος μεταφέρονται όπως ακριβώς και όλα τα υγρά. Κραγιόν, πούδρες, σκιές, μολύβια δε λαμβάνονται υπόψη και δεν υφίστανται περιορισμούς.

7. Μπορώ να μεταφέρω τρόφιμα;

erwthseis-gia-tis-aposkeues-sto-aeroplano erwthseis-gia-tis-aposkeues-sto-aeroplano

Α. Μπορείτε, πρέπει όμως και πάλι να σκεφτείτε σύμφωνα με τη διάκριση στερεών-υγρών. Για παράδειγμα, μεταφέρετε άφοβα πατατάκια, snacks λαχανικών και ξηρούς καρπούς, αποφύγετε όμως βούτυρα και μαρμελάδες, εκτός και αν είναι συσκευασμένα μαζί με τα υπόλοιπα υγρά. Καλό είναι να αποφύγετε τη μεταφορά τροφίμων με έντονη μυρωδιά, όταν πρόκειται για κατανάλωση εντός του αεροσκάφους – σεβασμός στους συνεπιβάτες!

8. Εάν αγοράσω ποτά/αναψυκτικά ή οτιδήποτε άλλο υγρό μετά τον έλεγχο ασφαλείας, μπορώ να τα πάρω μαζί μου στο αεροσκάφος;

Α. Ναι.

9. Μπορώ να πάρω μαζί μου μπαταρίες;

Α. Ναι, υπάρχουν όμως περιορισμοί για τις μπαταρίες λιθίου (χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές). Η μεταφορά μπαταριών λιθίου έξω από τις συσκευές τους επιτρέπεται μόνο στις χειραποσκευές και όχι στις παραδοτέες αποσκευές.

10. Δεν πιστεύω να πρέπει να πετάξω τον αναπτήρα μου πριν μπω στο αεροπλάνο;

Α. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά κοινών αναπτήρων στη χειραποσκευή και στις παραδοτέες αποσκευές. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να κατασχέσουν αντιανεμικούς και αναπτήρες που χρησιμοποιούνται συνήθως για πούρα και πίπες.

11. Μπορώ να έχω στη χειραποσκευή μου ψαλίδι, ξυραφάκι και τσιμπιδάκι φρυδιών;

erwthseis-gia-tis-aposkeues-sto-aeroplano

Α. Μεταφέρετε ελεύθερα τσιμπιδάκι φρυδιών, ξυραφάκια και ψαλιδάκια με μήκος λεπίδας έως 6cm. Απαγορεύονται στη χειραποσκευή τα μεγαλύτερα ψαλίδια και οι γυμνές ξυριστικές λεπίδες.

12. Θέλω να κεντήσω/πλέξω κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Θα με αφήσουν να πάρω μαζί τις βελόνες μου;

Α. Ναι, αρκεί στα σύνεργά σας να περιλαμβάνεται μόνο ένα μικρό ψαλιδάκι και όχι άλλα μυτερά ή κοφτερά αντικείμενα.

13. Αγόρασα προϊόντα duty-free, μπορώ να τα έχω στη χειραποσκευή μου;

Α. Κολόνιες, αλκοόλ και όλα τα υγρά προϊόντα duty-free εξαιρούνται από τον κανόνα των υγρών. Μπορούν να ξεπερνούν τα 100ml, είναι όμως σημαντικό να παραμείνουν μέσα στις ειδικές σφραγισμένες σακούλες που τοποθετήθηκαν κατά την αγορά τους.

14. Τι γίνεται με τις ηλεκτρονικές συσκευές;

Α. Laptops, κάμερες, iPads, κονσόλες παιχνιδιών, e-readers και σχεδόν όλες οι τυπικές ηλεκτρονικές συσκευές επιτρέπονται τόσο στις παραδοτέες όσο και στις χειραποσκευές.

erwthseis-gia-tis-aposkeues-sto-aeroplano
Τώρα ξέρετε! Καλό σας ταξίδι!
 
travelkiki.com
Νεότερη Παλαιότερη