Δημοτικό Συμβούλιο; Ποιο Δημοτικό; Ποιο Συμβούλιο; Houston we have a problem!

hanks


Η προγραμματισμένη για χθες Μεγάλη Δευτέρα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ματαιώθηκε καθώς δεν υπήρξε απαρτία, δηλαδή από τους 33 συμβούλους, δε βρέθηκαν ούτε οι 17 για να μπορέσει να ξεκινήσει.


Του Στρατή Μαζίδη


Η παρούσα στήλη μπορεί δυστυχώς να υποστηρίζει ότι "τα έλεγε" ήδη από τις ημέρες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής πως το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο θεσμικό δημοκρατικό όργανο της πόλης, απαξιώνεται ταχύτατα.


Ποιους βαρύνει η ευθύνη καθώς όταν δεν πραγματοποιείται μια συνεδρίαση, θεωρητικά, δεν προχωρούν τα θέματα της πόλης; Λέμε θεωρητικά διότι στα θέματα της Αγίας Παρασκευής συγκαταλέγονται τα χαρτζιλίκια των 15.000 ευρώ για να γραφτεί ένα λεύκωμα ή να «κάνει κάποιος το χόμπι του» όπως είχε η πει η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, τα 10.000 ευρώ για αρνιά συνδικαλιζομένων ή άλλα πολλά χιλιάρικα σε φορείς μηδενικής κυριολεκτικά απήχησης στο δήμο.


Ποιος ευθύνεται λοιπόν; Όλοι!


Πρωτίστως τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Αυτό ισχύει καθώς ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε ακόμη κι αν παρεμποδιστεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης, να μπορεί να λειτουργήσει το Δήμο. Η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου μέχρι πρόσφατα διέθετε 20 και πλέον 19 δημοτικούς συμβούλους. Είχε δηλαδή το +3 και τώρα το +2 από τους απαιτούμενους 17. Ωστόσο και πριν λίγους μήνες σε μια σημαντική συνεδρίαση όπως ο απολογισμός του 2014, όσο και χθες, δεν μπόρεσε να σχηματίσει την αναγκαία απαρτία. Αυτό είναι ένα δείγμα του "πόσο μεγάλη όρεξη" για δουλειά έχει μια ομάδα που επί 18 έτη προετοιμαζόταν για να αναλάβει το τιμόνι του δήμου και πως αντιλαμβάνεται την έννοια «είμαι η δημοτική αρχή Αγίας Παρασκευής».


Δευτερευόντως ευθύνεται σημαντικά και η αντιπολίτευση. Ο ρόλος της δεν είναι να κρύβεται στη γωνία μέχρι να δει αν σχηματίζεται απαρτία ή όχι. Απεναντίας φέρει την ευθύνη να διασφαλίζει πως οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν. Αλλά φυσικά εδώ υπάρχουν 4-5 σύμβουλοι από την αντιπολίτευση, ανάμεσά τους κι αρχηγοί παρατάξεων, που προσέρχονται στις συνεδριάσεις όταν τύχει να περάσουν απέξω. Εδώ φαίνεται και το έλλειμμα πολιτικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσφέρεις την απαρτία και λες ότι εμείς βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης. Αν θες να είσαι και περισσότερο μάγκας, κάνεις και 2-3 τηλέφωνα ώστε να προσέλθουν 2-3 ακόμη από την αντιπολίτευση, να έχει την πλειοψηφία στη συνεδρίαση και να φανεί στον κόσμο πως αυτή περνά τα θέματα.


Τέλος μεγάλη θεσμική ευθύνη φέρουν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής. Αν ο Γιάννης Βουτσινάς ήταν άπειρος και έπρεπε διαρκώς να αντιμετωπίζει τις γνωστές εμπρηστικές συμπεριφορές, ο Γεράσιμος Βλάχος είχε σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη εμπειρία. Στην αρχή φάνηκε να το ελέγχει, μετά όμως έχασε τον έλεγχο. Πχ τι δουλειά έχει και που προβλέπεται αυτό στον Κώδικα, να δίνεται ο λόγος σε όποιον μη δημοτικό σύμβουλο το ζητήσει (και δεν εννοώ όταν υπάρχει συγκεκριμένο θέμα όπου επιβάλλεται να γίνει αυτό);


Συμπερασματικά,


> η πόλη διαθέτει 33 δημοτικούς συμβούλους στη σφαίρα της θεωρίας. Όλοι τους εξελέγησαν με συνθήματα πως θέλουν να προσφέρουν, ότι έχουν όρεξη για δουλειά και άλλα τέτοια ωραία ανέκδοτα που δεν μπορώ να συνεχίσω μιας και βρισκόμαστε σε πένθιμη περίοδο.


> ορισμένοι δεν έχουν την πολιτική λεβεντιά να παραιτηθούν αφού δεν ενδιαφέρονται και κάποιοι άλλοι (τουλάχιστον δύο) να ζητήσουν την παραίτησή τους μέχρι να προκύψουν σύμβουλοι με διάθεση να ανταποκριθούν


> ο Γιάννης Σταθόπουλος πρέπει να αντιληφθεί ότι η πόλη διοικείται στην πραγματικότητα, όχι στα facebook και τα κάθε λογής γκρουπάκια κοινοποιώντας ό,τι βρει μπροστά του. Πρέπει να καταλάβει πως έχει σοβαρότατο πρόβλημα διότι εκτός ορισμένων ατόμων, πολύ απλά δε διαθέτει ομάδα. Πχ τι έχει στον πάγκο για να κάνει αλλαγές στη Διοίκηση; Αυτά πρέπει να τον απασχολήσουν σοβαρά και όχι πόσες ανακοινώσεις θα εκδώσει διότι μπορεί να εκτεθεί πολύ σοβαρά, όπως ακριβώς συνέβη με τη Στέγη Γερόντων και καλό θα είναι να επανορθώσει  - όπως δεσμεύθηκε και τον τιμά - σιωπηλά χωρίς φανφάρες, την οποία θυμήθηκε εσχάτως και η αντιπολίτευση ενώ όσο διοικούσε ηρνείτο να θάψει ακόμη και τον αιωνόβιο γέροντα με έγγραφα Αγίας Παρασκευής.


> είχα υποστηρίξει πως η Αγία Παρασκευή στερείται του 1/3 των δημοτικών συμβούλων αναφερόμενος σε μονίμως απόντες από όλες τις παρατάξεις, σε μουγγοθόδωρους και σε όσους προσέρχονται να δώσουν απαρτία και να φύγουν. Μπορεί και να έσφαλλα καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για το 1/2.


> με απαξιωμένο Δημοτικό Συμβούλιο κι ένα Σώμα που ως επί το πλείστον δεν ενδιαφέρεται, αλλά και από τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής, αυτά που πιάνει το μάτι και όχι όσα καταγράφει κανείς σε μια 4σελιδη φυλλάδα με όμορφο τιράζ, είναι πως ακόμη μια θητεία κινδυνεύει να πάει εντελώς χαμένη.


HOUSTON WE HAVE A PROBLEM.

Νεότερη Παλαιότερη