Η αποχώρηση του Γιάννη επιβεβαιώνει τη Νίκη που (ακόμη) δεν ήρθε

logo-stath


Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λογοθέτης αιφνιδίασε τους πάντες με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του από τη διοικούσα παράταξη του Δήμου Αγίας Παρασκευής, “Νίκη των Πολιτών”.


Του Στρατή Μαζίδη


Η κίνηση αυτή ήρθε σε μια εποχή κατά την οποία δεν την ανέμενε κανείς και ιδίως από το Γιάννη. Αλλού ήταν στραμμένα τα ραντάρ και συγκεκριμένα σε δύο περιπτώσεις εκ των οποίων η μια έχει φτάσει τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι την πηγή του ανεξάρτητου ύδατος.


Ωστόσο η φυγή του Γιάννη Λογοθέτη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία ακριβώς γιατί σε σχέση με τους “υπόπτους” η ανεξαρτητοποίησή του δεν αποτελεί προϊόν μιας δουλειάς που δεν ήρθε ή ενός αξιώματος το οποίο δεν προέκυψε.


Ο “δάσκαλος” στην επιστολή του τα λέει όλα όπως ακριβώς είναι και τα οποία πλέον συζητώνται στην πόλη εδώ και αρκετό καιρό. Κάνει λόγο για τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις, τα σοβαρά θέματα που δεν αγγίζονται, την αναβλητικότητα, τις σολομώντειες λύσεις, την προβολή του αυτονόητου και την ανάλωση σε διοργάνωση εκδηλώσεων.


Σημειώνει όμως και περισσότερα:


Η δημοτική ομάδα έχει απαξιωθεί. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα δεν συγκαλείται ούτε καν για τα θέματα που εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ενδοπαραταξιακές λειτουργίες έχουν ανασταλεί


Όταν συμβαίνουν τα παραπάνω, τότε δεν πρέπει να απορούμε γιατί η συμπολίτευση έχει πάντα αρκετές απουσίες στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Ο σεβασμός ξεκινά από το σπίτι και εν προκειμένω το σπίτι είναι η παράταξη.


Σε άλλο σημείο αναφέρει:


Αποφάσεις που σχετίζονται με την επιλογή προσώπων σε θέσεις ευθύνης αλλά και όχι μόνο, λαμβάνονται συνήθως πίσω από κλειστές πόρτες ως προϊόντα ισορροπιών άτυπων ολιγομελών ομάδων και κομματικών επιτρόπων. Οι συμπολιτευόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι απαξιώνονται. Χωρίς λόγο και άποψη, καλούνται απλά ως διακοσμητικά στοιχεία, να επικυρώνουν με την ψήφο τους ειλημμένες αποφάσεις.


Αυτή είναι η αποκαθήλωση των επιθετικών προσδιορισμών “ανεξάρτητη” και “δημοτική” που συνόδευαν τη Νίκη ευθύς εξαρχής της γέννησής της.


Στο σημείο αυτό θα ανοίξω μια παρένθεση γυρνώντας στα Χριστούγεννα του 2014 όταν συναντήθηκα με ένα στέλεχος της Δημοτικής Αρχής. Εξεπλάγην όταν τον άκουγα τόσο σύντομα να μου περιγράφει μια τέτοια αρνητική εικόνα περί απουσίας ομοιογένειας και μη λειτουργίας ως ομάδα.


Ο Λογοθέτης ανήκε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι πραγματικά αποτελούν τη μετουσίωση σε πράξη του πολύχρωμου, ανεξάρτητου και συλλεκτικού χαρακτήρα της Νίκης. Ήταν από τους πολλούς που συναντούσες τα περασμένα χρόνια και ενώ δεν είχαν καμία σχέση με το Συνασπισμό, ψήφιζαν Συνεργασία Πολιτών γιατί «Α! Εμείς αγαπάμε το Γιάννη».


Ο Γιάννης όμως, ο Σταθόπουλος φαίνεται πως άλλαξε σαν έγινε Δήμαρχος. Ξέχασε όσα έλεγε και υποσχόταν προεκλογικά. Βαδίζει την οδό των προκατόχων του η οποία συνήθως καταλήγει στον ίδιο προορισμό. Η διαφορά του, και πιστέψτε με έχοντας καθυβριστεί τα περασμένα χρόνια μόνο και μόνο γιατί διατύπωνα άποψη, είναι πως πρόκειται για ευγενή άνθρωπο, τουλάχιστον όσον αφορά το δημόσιο διάλογο. Σε αντίθεση με άλλους που μετέρχονταν άλλες τακτικές. Η είσοδος στο δημαρχιακό θώκο έφερε έναν άλλο Σταθόπουλο, ο οποίος φανερωνόταν (;), μετεξελισσόταν (;), αποκαλυπτόταν (;) - ειλικρινά δεν έχω την απάντηση, διαφορετικό. Ρωτήστε όσους ήταν κοντά του αλλά με τον α ή β τρόπο απομακρύνθηκαν. Κάτι θα έχουν να σας πουν. Ο ακομμάτιστος έγινε σκληρά κομματικός. Ο Δήμος στελεχώθηκε όχι με άτομα με περγαμηνές αλλά έχοντες συγκεκριμένη κομματική σταδιοδρομία. Στο διαδίκτυο είτε δε βρήκαμε τίποτε για αυτούς, είτε αν βγάλουμε αυτά που βρήκαμε σε κάποιους θα σηκωθεί η τρίχα. Η συλλογικότητα στις αποφάσεις ξεχάστηκε. Η αλλαγή και η υπεράσπιση της Αγίας Παρασκευής και της κοινωνίας αντίστοιχα έδωσαν τη θέση τους σε “στραβά μάτια” σε ζητήματα όπου θα έπρεπε να έχει έρθει ο εισαγγελέας και στη διατήρηση ενός status quo να ικανοποιούμε τα αιτήματα, συνήθως οικονομικά, όσων νομίζουμε ότι κουβαλούν κόσμο ενώ πορεύονται ολομόναχοι, τάχα πως αυτοί θα μας επανεκλέξουν.


Από δω πήγαν κι οι άλλοι.


Η απουσία των υπόπτων προς ανεξαρτητοποίηση δε θα ήταν και ιδιαίτερη απώλεια, μάλλον ευεργέτημα. Η φυγή του Γιάννη Λογοθέτη όμως, ενός ανθρώπου με μεράκι και κέφι στο σχολείο του, με θετική προσέγγιση στα πράγματα αντί για αρνητισμό, με όρεξη για πρόοδο και διάθεση να κάνει πράγματα, αποτελεί πλήγμα.


Ο Δήμαρχος απήντησε ήπια (ορθά έπραξε) αλλά δεν αισθάνομαι σίγουρος ότι μελέτησε την επιστολή του τ. δημοτικού του συμβούλου. Μάλλον έσπευσε να κοινοποιήσει στα social 4-5 links και να στείλει 3-4 δελτία τύπου ώστε το θέμα να ξεχαστεί. Αμ δεν είναι έτσι... Πριν λίγο καιρό ένας φίλος μου έλεγε «ότι στηρίζω το Γιαννη γιατί είναι καλύτερος από τους άλλους δύο». Δε μου προσδιόρισε όμως αν τον θεωρεί καλό.


Αν πάλι σφάλλω, θα διαπίστωσε πως η Νίκη των Πολιτών – ακόμη – δεν ήρθε. Και λέμε ακόμη διότι αν και ο έξτρα χρόνος μάλλον σπαταλήθηκε, επειδή βρισκόμαστε στο πρώτο ημίχρονο της θητείας, υπάρχουν περιθώρια πραγματικά να αλλάξει η Αγία Παρασκευή και να υπερασπιστεί κάποιος επιτέλους αυτή τη ρημάδα την κοινωνία.


Όσο για το Γιάννη Λογοθέτη εκτός από ένας καλός δάσκαλος (το θεωρώ σπουδαιότερο τίτλο από το απρόσωπο διευθυντής δημοτικού σχολείου) θα καταστεί κι ένας περιζήτητος γαμπρός. Ήδη κάποιοι, που αλλιώς τα έλεγαν κάποτε, άρχισαν να τον προσεταιρίζονται. Του συνιστώ να είναι προσεκτικός Είναι πράγματι ένας πολύ καλός παίκτης. Χρειάζεται όμως και μια πολύ καλή ομάδα για να παίξει, όχι Β' Εθνική.


Πάντως οι ανεξαρτητοποιήσεις είναι όπως στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι να μη σηκωθεί ο πρώτος να φύγει. Ο δεύτερος σηκώνεται πιο εύκολα. Πάντως το γεγονός ότι ο Γιάννης Λογοθέτης άνοιξε πρώτος την πόρτα, στρέφει πλέον την προσοχή αλλού.

Νεότερη Παλαιότερη