Η γνωμοδότηση για το Σιστοβάρη τους φέρνει όλους αντιμέτωπους με το παρελθόν τους - Τι συμπεραίνει

woman-mirror


Ήδη από τα προηγούμενα δύο σημειώματά μας αφήσαμε με πλάγιο τρόπο να διαφανεί η ουσία της γνωμοδότησης του νομικού κ. Μπάκα σχετικά με τη νομιμοποίηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να ανακαλέσει ή όχι την άδεια λειτουργίας του καταστήματος που λειτουργεί στο Κτήμα Σιστοβάρη.


Του Στρατή Μαζίδη


Είχαμε στα χέρια μας από μέρες τη 19 σελίδων γνωμοδότηση του κ. Μπάκα, ωστόσο θέλαμε να δούμε πως θα το χειριστεί πρωτίστως η σημερινή Δημοτική Αρχή και δευτερευόντως όσοι άσκησαν διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς ο χειρισμός εξαντλήθηκε στο σύνηθες σκέπασμα της ανάρτησής μας στα κοινωνικά δίκτυα (όπου ήταν δυνατό) με πληθώρα κοινοποιήσεων.


Το μακροσκελές κείμενο δε χρειάζεται να δημοσιευθεί εδώ στο σύνολό του. Ο νομικός κάνει λόγο για:


> διαχρονική δικαίωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής σε δικαστικό επίπεδο,


> το ότι δεν υφίσταται κίνδυνος να χαθεί το ακίνητο 2025 και ότι ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο χρησικτησίας, ο επιχειρηματίας δεν έχει κάνει κάποια αντίστοιχη προεργασία


> υπέρβαση της τακτικής διαχείρισης και της βούλησης του διαθέτη με τις οικοδομικές εργασίες που έλαβαν χώρα στο ακίνητο


Στο προκείμενο, τα συμπεράσματά του είναι αρκετά για να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.


Για να δούμε τι συμπεραίνει ο κ. Μπάκας:

sistovari

Με άλλα λόγια ο κ. Μπάκας λέει ότι αν θέλετε, έχετε τα νομικά όπλα να το πράξετε. Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια.


Κι εδώ έρχονται πλέον τα πολιτικά πρόσωπα της πόλης αντιμέτωπα με το παρελθόν τους. Ωστόσο οι χειρισμοί του σημερινού Δημάρχου κ. Σταθόπουλου στο ζήτημα της ύπαρξης ή μη της γνωμοδότησης, πέτυχαν να φωτιστεί περισσότερο το δικό του πρόσωπο στο κάδρο.


Επιπλέον ήταν ο ίδιος που το καλοκαίρι στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν προχωρούσε η ανάθεση στον κ. Μπάκα, σημείωνε γλαφυρά να μην προεξοφλούμε το ότι δε θα κλείσει το κατάστημα.


Δυστυχώς η πόλη μας έχει την τάση αντί να προοδεύει, να αναδεικνύει ζητήματα μπλοκάροντας τη λειτουργία της. Κάπως έτσι μια ομάδα πολιτών σταμάτησε το κολυμβητήριο το οποίο προχωρούσε ταχύτατα ώστε σήμερα να απολαμβάνουν - και δίκαια - έναν τόπο παραβατικών συμπεριφορών.


Ανέξοδες κορώνες και σωτήριες λύσεις για την έκβαση του θέματος Σιστοβάρη σε πολιτικό επίπεδο εντυπώσεων δεν υπάρχουν.


Ο Δήμαρχος κρατά δύο μήνες τη γνωμοδότηση και δεν ξέρει τι να την κάνει. Επί 60 ημέρες η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να λάβει μια πολιτική θέση. Ακόμη και όταν διαπίστωσε (;) πως κάποιοι ξέρουν, πάλι δεν έλαβε πρωτοβουλία. Ίσως διότι θα πρέπει να επιλέξει σε δύο οδυνηρές για αυτήν επιλογές:


- Η πρώτη, να σταθεί συνεπής στο διαχρονικό πολιτικό της λόγο και να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας. Έτσι όμως θα στείλει δεκάδες συμπολίτες μας (ανάμεσά τους πολλοί συνδημότες μας) στην ανεργία, θα πλήξει ευρύτερο κύκλο συνεργατών του καταστήματος και θα δημιουργήσει ένα μεγαλόπρεπο κουφάρι στο κέντρο της πόλης το οποίο θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της απαξίωσης της πόλης και της από ετών έλλειψης οράματος.


- Η δεύτερη είναι να βγει και να πει ότι δε θα ανακαλέσει την άδεια λόγω των ειδικών συνθηκών της σημερινής συγκυρίας. Με τον τρόπο αυτό θα ακυρώσει όλο της το πολιτικό παρελθόν πάνω στο ζήτημα αυτό.


Η Δημοτική Αρχή παρεσύρθη σε μια πολιτική - επικοινωνιακή ήττα καθώς ήταν πασιφανές πως το κείμενο θα κυκλοφορούσε. Είναι φανερή η αδυναμία διαχείρισης τοπικών κρίσεων σε τέτοιο βαθμό ώστε από πρωταγωνίστρια έρχεται σε θέση απολογούμενης.


Όμως ας μη γελιόμαστε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν δύο πρώην δήμαρχοι.


> Επί των ημερών του ενός ελήφθη η απόφαση (351/2007) της τότε Δημαρχιακής Επιτροπής περί ανάκλησης της άδειας λειτουργίας εφόσον τα δικαστήρια αποφανθούν ότι οι πράξεις που έχουν συντελεστεί στο ακίνητο ξεπεράσουν τα όρια της τακτικής διαχείρισης.


> Επί των ημερών του δευτέρου και με τις πιέσεις του Κώστα Κουβόπουλου, αλλά και υπό το φόβο τουλάχιστον τριών στελεχών που θα καταψήφιζαν την ανάκληση της άδειας, αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή εγνωσμένου κύρους νομικού για να γνωμοδοτήσει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο τότε Δήμαρχος ηρνείτο να απαντήσει σε ερωτήσεις τόσο του τύπου όσο και δημοτικών συμβούλων στο τι πιστεύει αυτός πως πρέπει να γίνει, να ανακληθεί ή όχι η άδεια. Δηλαδή δεν είχε άποψη! Στη συνέχεια η ανάθεση στον τότε νομικό δεν έγινε ποτέ λόγω κόστους ενώ μεσολάβησαν οι εκλογές.


Ωστόσο όσο και αν η σημερινή Δημοτική Αρχή τα θαλάσσωσε, εμείς ως δημότες θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις όλων. Να ανακληθεί ή όχι η άδεια; Τι πιστεύουν;


Κι εν τέλει θα αποφασίσει η σημερινή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή ο κ. Σταθόπουλος θα επιλέξει να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δούμε ποιοι θα είναι παρόντες (καθώς πολλοί απουσιάζουν όταν η μπάλα είναι βαριά), τι θα πουν και τι θα ψηφίσουν;


Εκτός του Δημάρχου, όλοι καλούνται να μετρηθούν με το παρελθόν τους. Ή θα κλείσουν το κατάστημα με τις όποιες συνέπειες ή θα παραδεχθούν το όποιο περιεχόμενο της πολιτικής τους κινούμενοι προς το συμφέρον της πόλης ήτοι να διασφαλιστεί με όλους τους τρόπους ο ερχομός του ακινήτου στο δήμο του 2025, να μη βρεθεί κόσμος στο δρόμο και να εκμεταλλευθεί από τώρα η πόλη τις κτιριακές υποδομές του καταστήματος όποτε αυτό είναι δυνατό.


Φυσικά όπως με ενημέρωσαν κάποια ξεπεταγμένα πουλάκια υπάρχει και ο τρίτος δρόμος. Και η άδεια να ανακληθεί αλλά και το κατάστημα να παραμείνει ανοικτό. Με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί μια απόφαση ανάκλησης να απορριφθεί σε ανώτερο αυτοδιοικητικό όργανο.


Και έτσι θα είναι όλοι νικητές... Νομίζουν!

Νεότερη Παλαιότερη