Γιατί ακύρωσες εαυτόν και τα στελέχη σου Βασίλη;

giannakopoulos


Χρειάστηκε να κυλήσει κάτι παραπάνω από 1 1/2 χρόνος για να καταλάβουμε την αιτία των προεκλογικών ζεϊμπέκικων του τ. Δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου παρουσία του διαδόχου του στο Δήμο μόλις ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Β' Κυριακής των Δημοτικών Εκλογών το Μάιο του 2014.


Του Στρατή Μαζίδη


Ήταν αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όταν δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από παριστάμενο στην κοπή της πίτας της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέροντάς μου με έκπληξη τόσο την παρουσία του Βασίλη Γιαννακόπουλου όσο, κυρίως, μια αποστροφή του λόγου του ότι με το Βασίλη Ζορμπά τον συνδέει μια “ιδιαίτερη σχέση” η οποία αναπτύχθηκε από το ίδιο βράδυ των εκλογών όταν ο δεύτερος τον κέρδισε στο Β' γύρο το 2010! «Άραγε πόσο καιρό πιο πριν να κυοφορείτο;» μου σχολίασε με νόημα στο κλείσιμο της συνομιλίας μας.


Για να είμαι ειλικρινής δεν το πολυπίστεψα, ακόμη και όταν το είδα γραμμένο στο διαδίκτυο. Το θεώρησα τόσο χονδροειδές αλλά και ακυρωτικό για τον ίδιο και τη διοίκησή του, ώστε ήμουν βέβαιος ότι ο κ. Γιαννακόπουλος θα προέβαινε άμεσα σε δήλωση διάψευσης. Ωστόσο κύλησαν αρκετές πλέον ημέρες και κάτι τέτοιο δε συνέβη.


Είναι γνωστό από παλιά πως ο τέως Δήμαρχος δε φημίζεται για τη σταθερότητά του σε ορισμένα ζητήματα. Πόσες φορές μόνο δεν άλλαξε την κατεύθυνση της Αγίου Ιωάννου με βάση τις απαιτήσεις του καθενός όταν υλοποιείτο η ανάπλασή της το 2009 με αποτέλεσμα τότε να βγει και να διαφοροποιηθεί ανοικτά με γραπτή του παρέμβαση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Γριβέας με το γνωστό κείμενο για το Χότζα.


Επίσης ήταν μόλις ένας χρόνος πριν όταν βρέθηκε ένα βήμα από την ένταξή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρέχοντας μάλιστα ουσιαστική στήριξη εκείνο το διάστημα στη Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Ποιος ξεχνά άλλωστε τη δήλωση διαφοροποίησης των Μυλωνάκη – Κρητικίδη στο κείμενο Γιαννακόπουλου υπέρ Τσίπρα; Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστη μέσω της μετατροπής του σε υπερμνημονιακή δύναμη, μη ελκυστικός. Έτσι ο κ. Γιαννακόπουλος επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, γνωστό και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο οποίο ανήκει μέχρι αυτή τη στιγμή.


Κι αν ορισμένα πράγματα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πάντα μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, δεν περίμενα με τίποτε ότι ο Βασίλης Γιαννακόπουλος θα διέγραφε μονοκονδυλιά τη δημαρχιακή του παρουσία και τη δουλειά πολλών άξιων στελεχών του από το ίδιο το βράδυ της ήττας του ενόσω είχε ακόμη μπροστά ενάμιση μήνα θητείας! Ο Γιαννακόπουλος μπορεί να είχε αρκετά ελαττώματα τα οποία είχαμε θίξει στο άρθρο μας “ο Βασίλης που φεύγει” το Νοέμβριο του 2010, ωστόσο μόνο επί των ημερών του είχε φώτα το Δημαρχείο το βράδυ με τον ίδιο μέσα σε αυτό.


Διότι ακύρωση είναι όταν δημιουργείς “ιδιαίτερη σχέση” με αυτόν ο οποίος σε κέρδισε μετερχόμενος επιχειρήματα και συνθήματα τα οποία δεν απέδειξε ποτέ. Να θυμηθούμε το διαβόητο χρέος των € 20 εκ. που ουδέποτε υπήρξε αλλά διαψευδόταν πανηγυρικά από τα δημοσιεύματα της Καθημερινής τοποθετώντας το Δήμο μας στους καλύτερους οικονομικά ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ή μήπως τις καρκινογόνες πλάκες οι οποίες στρώθηκαν τελικά μια χαρά στην Αγίου Ιωάννου;


Στα πλαίσια αυτής της “ιδιαίτερης σχέσης” εμπίμπτουν και αποστροφές του διαδόχου του στο Δήμο ο οποίος μιλούσε για «κάθε συρτάρι και διαφθορά» λέγοντάς μας επί της ουσίας ότι κατά την περίοδο 2007-2010 δε διοικούσαν την πόλη έστω ανίκανοι ή ανεπαρκείς αλλά απατεώνες, λαμόγια και διεφθαρμένοι που κανονικά θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη;


Στα πλαίσια αυτής της “ιδιαίτερης σχέσης” δεχόταν επιθέσεις ο Μιχάλης Γαβράς για παρατημένο υλικό στα Δημοτικά Ιατρεία του Τσακού, για σκελετούς στη Βιβλιοθήκη η Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση και για σπαταλημένα εκατομμύρια στον Αθλητικό Οργανισμό ο Γιάννης Μυλωνάκης αλλά και η Μαργαρίτα Δημητρίου ότι άφησε ανοικτές υποχρεώσεις στο Κέντρο Παιδιού; Ο Κώστας Κρητικίδης τι έχει να πει; Καταπίνει αμάσητα όσα του έσερνε ο Ζορμπάς;


Όσο λοιπόν κι αν πέρασαν τα χρόνια, ο τότε επικεφαλής τους με τη δήλωσή του αυτή αφενός δείχνει ότι τους ακύρωσε και αφετέρου πως τους ενέπαιζε πολιτικά κάθε φορά που τελικά υποτίθεται ότι κοντραριζόταν με το Βασίλη Ζορμπά όπως τότε που έλεγε θυμωμένος ένα βράδυ πως θα γίνει Κασιδιάρης και θα του φέρει το τασάκι στο κεφάλι. Επιπλέον προς τι δημοσιεύθηκαν δεκάδες καταγγελτικά δελτία τύπου για την προηγούμενη δημοτική αρχή;


Μα ειλικρινά, δε θίγονται καθόλου;


Και είναι απορίας άξιο πως οι ίδιοι δεν έχουν βγει ακόμη να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Άραγε έχουν δημιουργήσει κι αυτοί “ιδιαίτερη σχέση” με το Βασίλη Ζορμπά; Αν ναι, έχουν κάθε δικαίωμα. Οφείλουν όμως να το ξεκαθαρίσουν σε όσους τους εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους.


Ειλικρινά ο Βασίλης Γιαννακόπουλος μας εξέπληξε πάνω σε μια συγκυρία όπου αρκετοί πλέον είχαν αρχίσει δειλά δειλά να παραδέχονται ότι η δική του δημαρχιακή θητεία υπήρξε η καλύτερη μετά το 2000. Άλλωστε ότι τεχνικό έργο έγινε στην πόλη από το 2007 και μετά σε αυτήν οφείλεται (Αναπλάσεις Τσακού, Κοντοπεύκου ακόμη και της Αγίου Ιωάννου). Ο ίδιος όμως τελικά ακυρώνει τον εαυτό του ενώ η πόλη έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτόν.


Αλλά και πώς λέει ότι «δουλέψαμε κι εγώ κι ο Ζορμπάς» όταν διαρκώς τον κατακεραύνωνε πως δεν έκανε απολύτως τίποτε σε ανακοινώσεις αλλά και προεκλογικά;


Δεν είναι μόνο ότι ο «Γιαννακόπουλος κατάφερε να χάσει και από το Ζορμπά» όπως είχε παρατηρήσει σε συζήτησή μας ένας τότε πολιτευτής και σημερινός δημοτικός σύμβουλος της «Νίκης». Κυρίως είναι πως ο δεύτερος γκρέμισε από το δήμο ένα Δήμαρχο με ρητορική την οποία ουδέποτε απέδειξε, πέτυχε το ίδιο βράδυ ο προκάτοχός του να συνδεθεί στενά μαζί του, τον διέσυρε επί σχεδόν 3 1/2 χρόνια στα Δημοτικά Συμβούλια, τον οδήγησε να ανοίξει χωρίς ουσιαστικό λόγο το προεκλογικό του κέντρο λίγα 24ωρα πριν τις επαναληπτικές εκλογές του 2014 για φωτογράφιση, τον έβαλε να χορέψει ζεϊμπέκικο, τον τράβηξε τώρα και στην πίτα της παράταξής του να χτυπά παλαμάκια κι ενώ οι δημοτικοί του σύμβουλοι του είχαν συστήσει ότι η παράταξη δεν έχει καμία δουλειά σε αυτή τη σύναξη.


Το αστείο είναι ότι τα ζεϊμπέκικα και όλα όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες θα είχαν επιτύχει το στόχο τους αν δεν υπήρχαν τότε 4-5 άνθρωποι οι οποίοι με τη στάση τους γλύτωσαν το Γιάννη Σταθόπουλο από το να ζήσει το χειρότερο εφιάλτη της ζωής του μόλις μια εβδομάδα μετά την αναπάντεχη ήττα της πρώτης Κυριακής, που δεν ήταν άλλος από το να ανηφορίσει την Αγίου Ιωάννου για να συγχαρεί αυτόν που έλουζε προεκλογικά τον ίδιο και την οικογένειά του.


Προφανώς λοιπόν ο Βασίλης Γιαννακόπουλος τοποθετεί υπεράνω όλων αυτό που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως το πολιτικό του συμφέρον. Το πράττει δε με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να μην το εξυπηρετεί. Μόνο την περίοδο 2011-2014 έχασε τη μισή δημοτική του ομάδα και σειρά στελεχών που αν είχαν παραμείνει, η δεύτερη θέση δε θα ήταν ένα άπιαστο όνειρο το 2014.


Η κίνηση αυτή στη συγκεκριμένη εκδήλωση δε θα πρέπει να εξεταστεί ως ένα μεμονωμένο γεγονός. Είχαν προηγηθεί άλλες κινήσεις και ακολούθησαν πολύ σημαντικές δηλώσεις. Έπρεπε όμως να αναλυθεί ξεχωριστά ακριβώς διότι εκμηδενίζει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων η οποία δεν πρέπει να συμφωνεί με τις κινήσεις του τότε επικεφαλής της.


Ίσως ήρθε επιτέλους η στιγμή τόσο τα στελέχη όσο και οι προσωπικότητες του ευρύτερου αυτού χώρου ο οποίος αποτελεί τον τρίτο πόλο και διοίκησε επί χρόνια το Δήμο, να αναλάβουν πρωτοβουλίες.


Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να βρεθούν κι αυτοί εγκλωβισμένοι σε μια “ιδιαίτερη σχέση”. Και μάλιστα σε ρόλο παθητικού δέκτη όπως κάποιος άλλος εδώ και λίγα χρόνια...

Νεότερη Παλαιότερη