Κέντρο πολιτισμού, φανταζόμαστε όλοι το ίδιο;

gounariΣυζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής το θέμα της καταρχήν έγκρισης για την απευθείας αγορά του ακινήτου που κάποτε στέγαζε τον κινηματογράφο "Ανεμώνη" ώστε να δημιουργηθεί ιδιόκτητο κέντρο πολιτισμού.


Του Στρατή Μαζίδη


Δυστυχώς η όλη συζήτηση του θέματος προκαλεί λύπη και απορίες ως προς πολλά ζητήματα. Δεν ήταν αντίστοιχη του επιπέδου της σοβαρότητάς του και των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που διακυβεύονται.


Καταρχήν το θέμα θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί από τη στιγμή κατά την οποία δεν παρίστατο στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος καθώς επίσης οι τέσσερις στους πέντε αρχηγούς παρατάξεων κι αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ανάμεσα στους οποίους και διακοσμητικοί που αποχώρησαν όταν διαπιστώθηκε η απαρτία για να αρχίσει η συνεδρίαση.


Δε θα έπρεπε σε ένα τόσο μείζον ζήτημα να ακούσουμε όλες τις απόψεις; Πόσοι έλειπαν αιτιολογημένα και πόσοι όχι;


Σε δεύτερο χρόνο, επιβεβαιώθηκα δυστυχώς στην εκτίμησή μου, ότι δε θα ακούσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Η εισήγηση ήταν ένα απλό τεχνικό κείμενο. Οι σκέψεις, ο ευρύτερος πολιτιστικός σχεδιασμός δεν παρουσιάστηκαν και ούτε απαντήθηκαν όταν τέθηκε αντίστοιχο ερώτημα από το Γιάννη Μυλωνάκη. Όπως αναπάντητα έμειναν και τα ερωτήματα του Ανδρέα Γκιζιώτη ως προς την κίνηση αυτή από τη στιγμή κατά την οποία θα διατεθεί στο δήμο σε περίπου δύο χρόνια καινούρια αίθουσα ικανής χωρητικότητας δωρεάν στο πρώην Μπαρμπίκα και ως προς την επιλογή του ακινήτου.


Το μόνο σημείο στο οποίο δόθηκαν απαντήσεις επί προσωπικού ήταν η αποστροφή του λόγου του Ανδρέα Γκιζιώτη ότι "εγείρονται υποψίες" ως προς τον τρόπο επιλογής του ακινήτου, το οποίο είχε βρεθεί και παλαιότερα στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσε σήμερα ο Δήμαρχος να υιοθετήσει την πρόταση Μυλωνάκη για πρόσκληση ενδιαφέροντος, άσχετα αν δεν του το αναγνώρισε στην ανακοίνωσή του και έσπευσε ο δημοτικός σύμβουλος να σχολιάσει σχετικά στα social media δηλώνοντας ότι η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή την ώρα της συνεδρίασης. Άρα υπήρξε ήδη μια πρώτη διορθωτική κίνηση. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την ακριβή περιγραφή αυτής της προσκλήσης για να αντιληφθούμε αν πραγματικά θα ανοίξουν οι επιλογές για το Δήμο ή θα είναι τέτοιες ώστε να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένη κατάληξη. Άλλωστε υπάρχει και ο πρώην κινηματογράφος "Αννα" στην Επτανήσου. Γιατί να μην κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση όπου και η τοπική αγορά της Πατριάρχου Γρηγορίου θα τονωθεί και η περιοχή είναι πολύ καλύτερη για πρόσβαση με ΙΧ;


Γενικώς δεν απαντήθηκαν ερωτήσεις στο θέμα, πολλές εκ των οποίων όπως και οι αντίστοιχοι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν, είχαν ένα σοβαρό υπόβαθρο.


Εδώ δεν πρόκειται για ένα εξοχικό στους Αγίους Θεοδώρους, αλλά ακίνητο που φιλοδοξείται να στεγάσει τον πολιτισμό. Το πλάνο όμως δεν παρουσιάστηκε. Ο γόνιμος δημιουργικός οραματικός διάλογος απουσίασε.


Ο κόσμος ήδη ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στο άκουσμα ότι ο Δήμος κινείται για την απόκτηση της παλιάς "Ανεμώνης", όμως πολύ φοβάμαι πως φαντάζεται πολύ διαφορετικά πράγματα. Οι δημότες μπορεί να θεωρούν ότι εκεί θα ανοίξει επιτέλους μετά από πολλά χρόνια ξανά ένας χειμερινός κινηματογράφος ικανών τεχνολογικών προδιαγραφών, όπως σε άλλους δήμους, ώστε να μην τρέχουν συνέχεια εκτός πόλης για να δουν μια ταινία.


Ωστόσο όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση μάλλον θα βλέπουμε λίγο από όλα. Από όσα ειπώθηκαν δίνεται η εντύπωση πως θα μαζευτούν εκεί όλα όσα πραγματοποιούνται τριγύρω σκόρπια, πότε στο 2ο ή το 3ο Γυμνάσιο, πότε στο Κολέγιο, και τα οποία, εκτός των άμεσα εμπλεκομένων, μαζεύουν τα γνωστά 150 άτομα στην καλύτερη περίπτωση αλλά όχι τους δημότες. Αυτή ήταν η γεύση που άφηναν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Γκόνη και Βλάχου.


Δε νομίζω όμως πως ο κόσμος προσδοκά να ξαναδεί την Καζαμπλάνκα, τη Μελωδία της Ευτυχίας ή το θωρηκτό Ποτέμκιν. Ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό, όμως ποιος το αφουγκράζεται;


Επιπλέον το κόστος των περίπου € 670.000,00 δε θα πρέπει να το συζητάμε ούτε για αστείο. Σε αυτή τη συγκυρία μέχρι € 200.000,00 είναι υπέραρκετα. Κι επειδή ακούστηκε από κάπου ότι "θέλετε να το πάρει κανένας ιδιώτης;", αναρωτιέμαι τόσο κακό θα ήταν; Γάγγραινα είναι ο ιδιώτης; Μακάρι να το έπαιρνε ένας ιδιώτης να άνοιγε ένα σινεμά που τόσο πολύ λείπει από την πόλη μας δίνοντας παράλληλα ψωμί σε κόσμο.


Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι το πως θα λειτουργεί αυτή η δομή. Με τι προσωπικό; Κι εδώ φαίνεται η κορυφαία αστοχία της προηγούμενης δημοτικής αρχής να μην επιλέξει ένα Νομικό Πρόσωπο και μία Επιχείρηση με το αιτιολογικό ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι μήτρα σκανδάλων. Αυτό άλλωστε είναι θέμα πολιτικής. Όταν έχεις τις έμμισθες θέσεις για να τις μοιράζεις σε υποψηφίους και σε α. τότε εξαδέρφες φίλων και β. σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες, τότε χαμηλώνεις τον πήχυ. Αν όμως ανέθετες την προεδρία σε ένα ικανό μάνατζερ; Τόσοι και τόσοι βρέθηκαν δυστυχώς εκτός αγοράς.


Συνοπτικά ώστε να μην κουραζόμαστε άλλο, ας επικεντρωθούμε στα εξής:


- όλοι χαρήκαμε στο άκουσμα της απόφασης του Δήμου να αποκτήσουμε δικό μας πολιτιστικό κέντρο. Όπως όμως διαφάνηκε χθες, άλλο φανταστήκαμε / έχουμε ανάγκη οι δημότες και άλλο δείχνει να έχει κατά νου η Δημοτική Αρχή.


- πρώτα αποφασίζεις επακριβώς τι θέλεις να κάνεις, πως μπορείς να το λειτουργήσεις και το παρουσιάζεις, κι έπειτα επιλέγεις το ακίνητο, όχι το ανάποδο. Πχ όπως σωστά επισημάνθηκε από τον κ. Κολόνια σε λίγα χρόνια έρχεται στα χέρια το Σιστοβάρη ενώ υπάρχει πάντα η διεκδίκηση του Ιόλα. Πως θα συνδυαστουν όλα αυτά; Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο;


- το κόστος, κι ας ειπώθηκε χθες ότι τα € 670.000,00 είναι η οροφή, δε θα πρέπει να ξεπεράσει τις € 200.000,00 με αυτή τη συγκυρία.


- ο πρώην δήμαρχος αποχώρησε πριν τη συζήτηση του θέματος, η Ελισάβετ Πετσατώδη απαντώντας σε σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης είπε πως ο τ. δήμαρχος είναι σύμφωνος με την αγορά, τρεις ημέρες μετά εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την παράταξή του.


- ένα τόσο σοβαρό ζήτημα συζητήθηκε παρούσια μόνο ενός επικεφαλής παράταξης, του κ. Γκιζιώτη.


Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η ταινία δε μου άρεσε... Περίμενα πολύ καλύτερες ερμηνείες!


 
Νεότερη Παλαιότερη