Κριτική και επικοινωνία

man-alone-in-field


Του Τάσου Μπομπόνη
πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ


bobonisΈχω πολλές φορές προβληματιστεί για την άσκηση κριτικής σε δημοτικά θέματα. Σίγουρα μία αρχή δεν μπορεί να οργανώνει το πρόγραμμά της, και να ασκεί την πολιτική της με βάση τον σχολιασμό των ενεργών δημοτών. Μπορεί όμως να αξιοποιεί τις ευφυείς προτάσεις, τις καίριες επισημάνσεις, τις τυχόν παραλήψεις. Έχει ακόμα την ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλους τους ψηφοφόρους να επιζητά την συνεισφορά των άλλων δημοτικών παρατάξεων.


Σήμερα, ζώντας σε μια περίοδο που δεν περισσεύει καμία ιδέα για χάσιμο, η τεχνολογία έχει εργαλεία αξιοποίησης των ικανοτήτων των ενεργών δημοτών. Ήδη στις παρουσιάσεις start up επιχειρήσεων, υπάρχουν εφαρμογές για διαβούλευση, δημοσκοπήσεις ακόμα και για τη συναισθηματική αντίδραση σε προτάσεις. Το Δημόσιο έχει απευθύνει πρόσκληση για τέτοιες λύσεις. http://www.euro2day.gr/…/kalesma-gia-kainotomia-kai-applica…. Περισσή εντύπωση λοιπόν μου προκάλεσε η κατάργηση της αρμοδιότητας του εντεταλμένου συμβούλου για την « ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών και εποπτεία της ιστοσελίδας του δήμου» μετά από 15μηνο μηδενικό έργο.


Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, ενώ ξεκίνησε με όρεξη για διαβούλευση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, (Επιτροπή πρασίνου, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης από κ. Πετσατώδη, συνάντηση με κ. Κονταξή για θέματα πλατείας Αι Γιάννη και καθημερινότητας, προτάσεις για διαβούλευση κανονισμού καθαριότητας από κ. Σιδέρη, υποβολή προτάσεων για ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον κ. Λογοθέτη) δυστυχώς δείχνει ότι έχει αυτάρεσκα εγκλωβιστεί στον πυρήνα της. Δεν απαντά σε σχολιασμούς, προτάσεις και παρατηρήσεις, γεγονός για το οποίο αντίστοιχα είχα έντονα κατηγορήσει την προηγούμενη διοίκηση. Ίσως θεωρεί ότι βάλλεται και γι αυτό περιχαρακώνεται ακόμα περισσότερο. Απαντώ με την ρήση του Αναξαγόρα «Μην αποφεύγεις ούτε τους φίλους να κατακρίνεις ούτε τους εχθρούς να επαινείς»


Δεν ξεχνώ ποτέ την προσωπική επεξηγηματική επιστολή που μου είχε στείλει ο Δήμαρχος της Σμύρνης (Τουρκίας), επειδή απλά είχα βάλει την υπογραφή μου σε μια διαμαρτυρία για δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων στην πόλη του. Επικοινωνία δεν είναι ο μονόδρομος βομβαρδισμός ανακοινώσεων, αλλά η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων. Η ένδειξη σεβασμού στην άποψη του δημότη για βελτίωση της πόλης του. Έχω υποβάλλει πολλές προτάσεις, που έως τώρα αγνοήθηκαν, και δεν με πειράζει καθόλου. Αυτό που με ενοχλεί, είναι τα αναπάντητα ερωτήματα. Και όχι μόνο τα δικά μου.


Ας φροντίσουμε να μην καταλήξουμε στην πλήρη εφαρμογή της κυνικής ρήσης του Charles Bukowski «Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνεις, κάποιοι άλλοι μισούν αυτό που κάνεις, αλλά οι περισσότεροι δε δίνουν δεκάρα».

Νεότερη Παλαιότερη