€ 2.863,44 για μια ιστοσελίδα που είχαμε φτιάξει με € 130,00 δεν είναι λίγο υπερβολή;

choosing from images stream


Στις 1 Σεπτεμβρίου 2015 αποφασίστηκε ομόφωνα (ΑΔΑ:6ΓΧ246911Ξ-ΛΣτ) από το ΔΣ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η έγκριση δαπάνης € 2.952,00 για «Αναβάθμιση και σχεδιασμό ιστοσελίδας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης».


Του Στρατή Μαζίδη


Στις 16 Νοεμβρίου 2015 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απευθείας ανάθεση της παροχής της υπηρεσίας έναντι συνολικής αμοιβής € 2.863,44 (ήτοι € 2.328,44 προ ΦΠΑ) με την απόφαση (ΑΔΑ: 7ΨΨΨ46911Ξ-Κ19). Όπως αναφέρεται στην απόφαση της προέδρου υπήρξε και δεύτερη προσφορά η οποία κυμαινόταν σε υψηλότερο κόστος. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ο συμπληρωματικός σχολιασμός:



«δεν παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και είναι συμφέρουσα για το Ν.Π.Δ.Δ.»

Συγγνώμη αλλά το «συμφέρουσα» δεν ισχύει.


Το Νομικό Πρόσωπο διέθετε ιστοσελίδα η οποία δημιουργήθηκε επί προεδρίας Κατερίνας Πρωτοσυγγελίδου (και ίσως θα έχει ενδιαφέρον και μια δική της τοποθέτηση διότι πάλι δική της προσπάθεια αποδομείται) με κόστος μόλις € 130,00 όσο δηλαδή κοστίζουν το domain, το webhosting και το έτοιμο πρότυπο (template) της πλατφόρμας Joomla πάνω στην οποία λειτουργούσε επί σειρά ετών η ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.


Επισκεπτόμενος σήμερα κανείς την ιστοσελίδα διαπιστώνει αυτό:

viva

Δηλαδή η σελίδα αφέθηκε να πέσει. Ωστόσο με 3-4 κλικ επανέρχεται εφόσον έχει πληρωθεί το domain και το webhost.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του 2012 είχε αποφασιστεί αντίστοιχη «αναβάθμιση» (δείτε εδώ) έναντι € 2.000,00 όπου τότε χάρη στο κύμα διαμαρτυρίας που ακολούθησε από τη δική μας παρέμβαση, διατηρήθηκε η υπάρχουσα - εκείνη την εποχή - ιστοσελίδα.


Αν το να καταργήσεις μια υπάρχουσα ιστοσελίδα που λειτουργεί αρκετά έτη και δημιουργήθηκε με κάτι παραπάνω από € 100,00 και εργαζόμενο τότε της Βιβλιοθήκης, για να δαπανήσεις σχεδόν € 2.863,00 χαρακτηρίζεται ως «συμφέρουσα» επιλογή τότε πως ορίζεται το ασύμφορο;


Θα μπορούσε ασφαλώς να ισχυριστεί κανείς ότι πράγματι η ιστοσελίδα μπορεί να χρειαζόταν μια αναβάθμιση. Αλλά τι σημαίνει σε όρους ιστοσελίδων αναβάθμιση;


Τρία πράγματα. Είτε αναβαθμίζω το υποστηρικτικό πακέτο φιλοξενίας σε κάτι με περισσότερες παροχές ή ακόμη και δικό μου server, είτε αλλάζω την όψη της ιστοσελίδας με ένα νέο εικαστικό, είτε με παροχή υπηρεσιών.


Οι ιστοσελίδες των Νομικών μας Προσώπων και του Δήμου Αγίας Παρασκευής δεν έχουν τέτοια επισκεψιμότητα η οποία να δικαιολογεί μια αναβάθμιση του υποστηρικτικού πακέτου φιλοξενίας. Και το πλέον απλό, φθηνότερο πακέτο για το καθένα έκαστο καλύπτει τις ανάγκες.


Στο εικαστικό τμήμα, το οποίο προφανώς αποτελεί και τη συγκεκριμένη «αναβάθμιση - σχεδιασμό» αλλάζει πολύ απλά με ένα ποσό της τάξης των 30,00-40,00 € ή USD με την αγορά ενός νέου προτύπου (template) το οποίο αγοράζει κανείς σε μια  από τις αρκετές και εξαιρετικές εταιρείες δημιουργίας και πώλησης τέτοιων προτύπων, που μάλιστα παρέχουν εξαιρετική τεχνική υποστήριξη σε ότι χρειαστείς στη συνέχεια.


Η εγκατάσταση ενός προτύπου σε ένα υπάρχον site, δίχως μάλιστα πολλά πρόσθετα, όπως ήταν εκείνο της Βιβλιοθήκης, διαρκεί περίπου 20 λεπτά μαζί με τις όποιες επιπρόσθετες ρυθμίσεις. Αυτός ο χρόνος δεν αποτελεί προσωπική μου εκτίμηση, είναι μια διαδικασία την οποία έχω ακολουθήσει αρκετές φορές στο παρελθόν.


Ας μην ξεχνάμε ότι και το υπάρχον site του ΠΑΟΔΑΠ, το οποίο βγήκε στον αέρα επί της προηγούμενης διοίκησής του, εκείνο που σε άλλον ανατέθηκε και άλλος υπέγραφε τη δημιουργία του, πρόκειται για ένα αγορασμένο πρότυπο (όπως είχαμε διαπιστώσει) πλατφόρμας joomla το οποίο κουμπώθηκε, παραμετροποιήθηκε και δόθηκε για συνολικά € 615,00.


Για ποιο λόγο λοιπόν δεν αποφασίστηκε η πραγματικά φθηνότερη και συμφέρουσα επιλογή να παρακολουθήσει ένας εργαζόμενος ένα σεμινάριο Joomla (ή άλλης πλατφόρμας), να αναζητηθεί ένα κομψό πρότυπο, να αγοραστεί, να κουμπωθεί επάνω και να τελειώνουμε; Κι αν δεν μπορούσε να κουμπωθεί, να δινόταν μια ανάθεση σε κάποιον επαγγελματία με πχ € 300,00-400,00;


Η πλειοψηφία τέτοιων αναθέσεων συνήθως έτσι εκτελείται. Ο εργολήπτης κουμπώνει ένα έτοιμο πρότυπο από καλές και αξιόπιστες εταιρείες και απλά παραμετροποιεί ορισμένες επιλογές. Αλλά ακόμη κι αν ο εργολήπτης σχεδιάσει κάτι δικό του, γιατί να μην εμπιστευθούμε ονόματα που έχουν χρόνια στο χώρο με χιλιάδες πελάτες διεθνώς και εξαιρετικά πρότυπα δοκιμασμένα στην πράξη;


Η μόνη περίπτωση που δικαιολογεί ένα τέτοιο ποσό είναι η δημιουργία μιας φοβερής και τρομερής ιστοσελίδας με πλήθος υπηρεσιών όπως η δυνατότητα δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων, μια virtual περιήγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης και του μουσείου Κοντόπουλου με μουσική υπόκρουση, φωτογραφικό υλικό 360 μοιρών, τεχνική δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης των εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μέσω livestream από την ιστοσελίδα της κ.ο.κ. Ωστόσο έχω την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο διότι αφενός δεν περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις κι αφετέρου σε σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Σωτήρη Ησαΐα σε προγενέστερη συνεδρίαση η απάντηση της προέδρου του Ν.Π. δε δημιούργησε αυτές τις προσδοκίες.


Όλα αυτά όσον αφορά το τεχνικό σκέλος, διότι παράλληλα υπάρχει και η γενικότερη πολιτικο-οικονομική συγκυρία η οποία διαρκώς κλιμακώνεται σε βάρος του ελληνικού λαού μέσω μιας δυσβάστακτης από κάθε άποψη πραγματικότητας.


Μάλλον λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση χτυπάει κάποιο Error... Υπάρχουν άραγε περιθώρια διορθώσεων;

Νεότερη Παλαιότερη