«Έχει έλθει πλέον η ώρα η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνει από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος». Τη σχετική επισήμανση έκανε στην εναρκτήρια ομιλία της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο τριήμερο διεθνές Συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική». Η Ρένα Δούρου άφησε αιχμές στο πρόσωπο του προκατόχου της Γ. Σγουρού επισημαίνοντας ότι «η διαφθορά και η φαυλότητα δεν μπορούν να είναι και δεν θα είναι ο κανόνας στη διαχείριση των απορριμμάτων». Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι προχώρησε στην ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερις εγκαταστάσεις διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Όπως σημείωσε οι διαδικασίες αυτές «βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με τους κοινοτικούς και εθνικούς κανονισμούς, καθώς εξυπηρετούσαν έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό πεπερασμένο, ο οποίος συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγόμενων αποβλήτων. Εξυπηρετούσαν με άλλα λόγια έναν ΠΕΣΔΑ ταυτισμένο με την αποτυχημένη διαχείριση του χθες». «Ζούμε μια περίοδο που πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα και πιέζει για την κατάργηση του μέχρι σήμερα αποτυχημένου, σε όλα τα επίπεδα, για τους πολίτες και τους δήμους, μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων» σημείωσε η Ρένα Δούρου και συμπλήρωσε ότι «η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, με συναίσθηση του ρόλου της, αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο ευθύνης στον αγώνα για να αλλάξει το υφιστάμενο αποτυχημένο καθεστώς».
Δήμαρχος Αθηναίων: Αναγκαίο να στραφούμε στην διαχειριστική λογική και όχι στην τεχνική λύση
Τη θέση ότι ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων «είναι ξεπερασμένος και πρέπει να αναθεωρηθεί στην κατεύθυνση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών οδηγιών» διατύπωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο. «Για τον δήμο Αθηναίων έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να στραφούμε στην διαχειριστική λογική και όχι στην τεχνική λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι βιώσιμος κανένας σχεδιασμός που στηρίζεται στον διπλασιασμό του κόστους τελικής διάθεσης, που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι». Αναφερόμενος στα έργα του δήμου έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη έργα για την πόλη και την περιβαλλοντική υποδομή της (Σταθερός και Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης – Ανανέωση Κάδων προσωρινής αποθήκευσης με προμήθεια 8,000 νέων – Υπογειοποίηση Συμπιεστών και συστοιχιών κάδων, Πράσινο Σημείο) ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Εστιάζοντας επίσης στην ανακύκλωση την επεκτείναμε στο σύνολο της πόλης, διαχωρίζοντας επιμέρους κατηγορίες υλικών (γυαλί, πλαστικό, κλπ).
Υπουργός Περιβάλλοντος: Χρυσωρυχείο τα απορρίμματα για την Ελλάδα
«Χρυσωρυχείο» για τη χώρα χαρακτήρισε τα απορρίμματα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, στην ομιλία του. Στη συνέχεια επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν συμμαχίες με τους κοινοτικούς εταίρους της χώρας, οι οποίοι κατέχουν, «σπουδαία τεχνογνωσία, που πρέπει να αξιοποιηθεί». Επιπλέον τόνισε ότι οι μεγάλοι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστή την πρόθεσή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να σταθεί αρωγός στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο σχεδιασμών.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το απόγευμα το Σαββάτου καθώς και τη διατύπωση συμπερασμάτων. Οι θεματικές του συνεδρίου είναι οι ακόλουθες :
- Διαχείριση απορριμμάτων, θεσμικό πλαίσιο, υφιστάμενη κατάσταση, μέθοδοι διαχείρισης (Πέμπτη απόγευμα)
- Διαχείριση απορριμμάτων: η διεθνής εμπειρία (Παρασκευή πρωί),
- Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός (Παρασκευή απόγευμα)
- Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο ρόλος των δήμων, θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδότηση (Σάββατο πρωί)
localit.gr