Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Αγία Παρασκευή: επανάγαγε εις βάθος

dove

Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εκδήλωση για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Παρασκευή η οποία συνδυάζει μια πρωτότυπη ομιλία μαζί με την επαναφορά του επί αειμνήστου Σταύρου Κώτση γεύματος στους ιερείς της πόλης και τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Του Στρατή Μαζίδη

Για πρώτη φορά ο δήμος Αγίας Παρασκευής αποπειράται μιας προσπάθειας ιστορικού περιεχομένου «επιστρατεύοντας» για αυτό τον ομότιμο καθηγητή φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Γιώργο Φαράντο ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση στο 1ο Λύκειο. Επιπρόσθετα θα ψάλλουν ο Γιώργος Χατζηχρόνογλου, άρχοντας υμνωδός πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Βυζαντινή χορωδία Αθηνών.

Ωστόσο και εδώ σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο εξ ευωνύμων όσο και εκ δεξιών. Μια εορτή συμφιλίωσης έπειτα από εκατό χρόνια φοβερής διαμάχης, κατέστη αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης.

Βέβαια υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Της σύγκρισης. Άλλο να στριμώχνεις μερικούς καλεσμένους σε μια μικρή αίθουσα του δημαρχείου τα τελευταία χρόνια και άλλο να οργανώνεις μια εκδήλωση με έναν καθηγητή πανεπιστημίου και τη βυζαντινή χορωδία Αθηνών σε ένα αμφιθέατρο απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα στους δημότες και παραθέτοντας μετά ένα γεύμα στους ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Όσον αφορά την «πέτρα του σκανδάλου», το γεύμα και την κομμουνιστική προτροπή «να μας καλέσει η Εκκλησία» η απάντηση είναι πως η Εκκλησία μας καλεί καθημερινά. Στον άγιο Νεκτάριο και τη Στέγη Γερόντων μοιράζονται καθημερινά δεκάδες μερίδες φαγητού σε αναξιοπαθούντες. Στους αγίους Αναργύρους έχουν πολλές φορές συγκεντρωθεί τρόφιμα για φτωχές οικογένειες. Και πάρα πάρα πάρα πολλά άλλα που δε μας επιτρέπεται να αποκαλύψουμε. Ένα μόνο θα ανασύρω από τη μνήμη μου. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή όταν ήρθε η είδηση την ώρα της Ακολουθίας σε κάποιο ναό ότι ένας συμπολίτης μας βρέθηκε πάλι στο κρατητήριο στο τμήμα και κάποιος άλλος έβαλε από την τσέπη του για να του πληρώσει την εγγύηση να μη μείνει το βράδυ μέσα.

Ο Χριστιανισμός αποδεικνύεται για ορισμένους από εμάς ένα άπιαστο όνειρο που δε θα μπορέσουμε ποτέ να αγγίξουμε ή τόσο πολύ αριστερός που αδυνατούμε να ακολουθήσουμε... «Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον» σημειώνει ο ευαγγελιστής Λουκάς.


Όλοι αυτοί λοιπόν οι ιερείς της πόλης μας, με τα 5 και 10 παιδιά ο καθένας, με την τεράστια πείρα της ζωής, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν κρατήσει πολλές οικογένειες όρθιες που οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της διάλυσης μέσα στην κρίση.

Άλλοτε έτρεξαν, άλλοτε βοήθησαν, άλλοτε κινητοποίησαν, άλλοτε άκουσαν με υπομονή, άλλοτε συμβούλευσαν σωστά.

Η τοπική μας εκκλησία έχει συνεισφέρει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Για όποιον λοιπόν καλόπιστο αμφισβητία, η προτροπή είναι η εξής, επανάγαγε εις βάθος... Ακόμη κι αν εκ νέου τηρήσει αρνητική θέση, τουλάχιστον ίσως μπορεί να αποφύγει τις ειρωνείες.
Νεότερη Παλαιότερη