Υπέρ της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ ο Γ. Βαρουφάκης

varoufakis

Υπέρ της πρότασης του κ. Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κράτος και τη χρηματοδότηση των Δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος, τάχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μάνος σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε, πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

«Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν καταργηθεί η Κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μία τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι "μουσική στα αυτιά" των πιστωτών μας».

Σημειώνει, δε πως καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ ή ΦΜΑΠ και η Κυβέρνηση «δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κ.λπ.)».

Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μέσω twitter, απάντησε:

«Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».

Στο tweet του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στέφανος Μάνος απάντησε ως εξής:

«Πολύ χαίρομαι για την απάντησή σας. Καλή επιτυχία».


in.gr
Νεότερη Παλαιότερη