Τρέχοντας με χίλια ή στεκόμενοι ακίνητοι στον ποδηλατόδρομο...

dervenakiwn-3

Η βιοκλιματική ανάπλαση του Κοντοπεύκου θα είναι πλέον μια ολοκληρωμένη πραγματικότητα μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν είναι μόνο η ανάπλαση της Δερβενακίων μαζί με τη δημιουργία του πρώτου ποδηλατόδρομου στο δήμο Αγίας Παρασκευής. Μια σειρά δρόμων έχουν αναπλαστεί στις κάτω γειτονιές και το Κοντόπευκο με το χαρακτηριστικό της ηπιότερης δόμησης αποκτά χαρακτηριστικά ενός καλού προαστίου.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο τα έργα από μόνα τους δεν κάνουν τη διαφορά, ή αν προτιμάτε, αδυνατούν να την κρατήσουν. Η λυπηρή εικόνα των παρκαρισμένων ΙΧ σε αρκετά σημεία κατά μήκος του ποδηλατόδρομου μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Για να αναπτυχθεί μια πόλη ή μια γειτονιά πρέπει να το θέλουν πρώτα από όλα αυτοί που ζουν / δραστηριοποιούνται σε αυτή ή τουλάχιστον να περιοριστούν αποφασιστικά όσοι με τη στάση τους μπορεί να αναδειχθούν σε ανάχωμα.

Τα καινούρια πεζοδρόμια της γειτονιάς μαζί με τον ποδηλατόδρομο δεν αντιμετωπίζονται ως κάτι το νέο κι αντιπροσωπεύον μια άλλη νοοτροπία στην καθημερινότητα της περιοχής. Αντίθετα αρκετοί δείχνουν να τα εκλαμβάνουν ως τις νέες άνετες θέσεις parking του οχήματός τους ακόμη κι αν η προβλεπόμενη θέση είναι ελεύθερη!

Η τοπική αγορά διαθέτει καταστήματα και τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν μια εικόνα προς όφελός της. Πώς όμως θα καταστεί αυτό υλοποιήσιμο όταν ακόμη και επαγγελματίες αντί να προβληματίζονται ως προς την αξιοποίηση της υπεραξίας της περιοχής απλά καβαλούν το πεζοδρόμιο;

Αυτό είναι και μία απόδειξη πως δεν ευθύνεται για όλα η κρίση.

Μια πρώτη απλή ιδέα θα ήταν η θεσμοθέτηση ποδηλατικών γύρων στη γειτονιά μέσω μιας ευρείας προβολής ώστε να αναδειχθεί ο νέος ποδηλατόδρομος τόσο στην πόλη όσο και τους όμορους δήμους.

Θα μπορούσαν επιπλέον τα καταστήματα να προχωρήσουν σε σειρά ενεργειών από κοινού, ώστε να προκύπτει χαμηλό κόστος για τον καθένα, για τη διαφήμιση της τοπικής αγοράς στις γύρω περιοχές. Γιατί να μην ψωνίσει κάποιος σε μια γειτονιά με ήπια δόμηση, άνετα πεζοδρόμια και φυσιολογικές συνθήκες παρκαρίσματος;

Ήδη η δημοτική αρχή με την αποκριάτικη γιορτή στην πλατεία Μελίνα Μερκούρη έδωσε ένα στίγμα αποκέντρωσης δράσεων και πρωτοβουλιών από την κορεσμένη κι υποφέρουσα κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής. Επίσης ο δήμαρχος κ. Σταθόπουλος φέρεται ως υποστηρικτής της αποκεντρωτικής φιλοσοφίας και της τόνωσης των γειτονιών βλέποντας ως μια πολύ καλή επιλογή τη γειτονιά του Κοντοπεύκου για τη σχεδιαζόμενη βιολογική λαϊκή.

Στα παραπάνω είμαι βέβαιος πως μπορούν να προστεθούν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το πνεύμα της παρέμβασης αποσκοπεί να αναδείξει πως τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι με τη στάση τους. Θα προχωρήσουμε με μια λιμνάζουσα προσέγγιση της καθημερινότητας που θα «παρκάρει» κυριολεκτικά τις νέες μας δυνατότητες ή θα βγούμε μπροστά αξιοποιώντας τες με φαντασία και προοδευτικές - αναπτυξιακές προσεγγίσεις;
Νεότερη Παλαιότερη