Διεθνές Έτος Φωτός το 2015diethes etos fotosΤο 2015 θα εορταστεί το «Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως».

Eντός του Ιανουαρίου αναμένεται μία μεγάλη επίσημη εκδήλωση στο Παρίσι, στην έδρα της «UNESCO» όπου θα παραβρεθούν πολλοί διάσημοι φυσικοί και νομπελίστες. Στις σχετικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, μέσα στο 2015, θα συμμετάσχουν 85 χώρες.

Στόχος του Διεθνούς Έτους Φωτός είναι η ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι βασισμένες σε αυτό τεχνολογίες επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Την ιδέα για την καθιέρωση ενός Διεθνούς Έτους Φωτός (και σχετικών τεχνολογιών) είχε η Ευρωπαϊκή Φυσική Εταιρεία το 2009 και η σχετική απόφαση ελήφθη το 2013 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο θεσμός των «Διεθνών Ετών» έχει καθιερωθεί από το 1959 από τον ΟΗΕ. Ακολούθησε σειρά εορτασμών επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων, όπως τα Διεθνή Έτη Φυσικής (2005), Αστρονομίας (2009), Χημείας (2011) και Κρυσταλλογραφίας (2014).

Το έτος 2015 επελέγη επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων. Μερικά από αυτά είναι:

-τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Ιμπν αλ- Χαϊθάμ (ή Αλχάζεν),

-τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός,

-τα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και

-τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως ουσιαστική παράμετρο για την περιγραφή του χωροχρόνου.

Κατά τη διάρκεια του Διεθνές Έτος Φωτός θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες θα φέρουν κοντά διάφορους επιστήμονες όπως αστρονόμους, φυσικούς, γιατρούς, βιολόγους, μηχανικούς και καλλιτέχνες.

Κεντρικός στόχος θα είναι να προβληθεί η σημασία του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών στην κοινωνία.

 

Νεότερη Παλαιότερη