Καλλιτέχνης έλιωσε 1.527 όπλα με τα οποία κατασκεύασε φτυάρια για να φυτέψει δέντρα

artist melts guns

Μετάφραση/επιμέλεια: Αγγελική Παρασίδου από http://magazine.good.is/

 

Η πόλη της Culiacán, στο δυτικό Μεξικό έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από όπλα στη χώρα.

Ο καλλιτέχνης Pedro Reyes αφού συνομίλησε με τους συγγενείς θυμάτων από εγκλήματα ναρκωτικών στην πόλη, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει παραγωγικά την ποσότητα των πυροβόλων όπλων που υπήρχαν στα σπίτια συγκεντρώνοντάς τα, για να βοηθήσει στην δημιουργία ενός τοπικού βοτανικού κήπου.

Με την βοήθεια της ανακύκλωσης και την ιδέα του κήπου, ο Ρέγιες ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων μέσω της  οποίας τους ζητούσε να του παραδώσουν τα όπλα τους. Σε αντάλλαγμα, κάθε κάτοικος θα έπαιρνε ένα κουπόνι με το οποίο θα μπορούσε να αγοράσει ηλεκτρονικά ή οικιακές συσκευές.

Ο καλλιτέχνης κατάφερε να συγκεντρώσει 1.527 όπλα για το έργο του “Palas por Pistolas“, τα οποία στη συνέχεια έλιωσε και μετέτρεψε σε 1.527 αντίστοιχα κεφάλια φτυαριών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να φυτευτούν δέντρα στην κοινότητα.

Ο Ρέγιες είναι ένας καλλιτέχνης που επικεντρώνεται στις αποτυχίες του σύγχρονου πολιτισμού με έναν θετικό τρόπο. Ο ίδιος δεν πιστεύει στις αποτυχίες πραγματικά, αλλά ότι η αποτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης αντίληψης. Παίρνει τα πράγματα που οι άνθρωποι συχνά βλέπουν ως "σπασμένα" και τους τα παρουσιάζει με μια θετική οπτική.

Με το έργο του “Palas por Pistolas” ο Ρέγιες είχε σκοπό να δείξει «πώς ένας πράκτορας του θανάτου μπορεί να γίνει ένας παράγοντας της ζωής."

Από τα όπλα που συγκέντρωσε ο Ρέγιες το 40% από αυτά ήταν στρατιωτικά αυτόματα. Μετά την συγκέντρωση, τα όπλα μεταφέρθηκαν σε μια στρατιωτική βάση όπου καταστράφηκαν δημοσίως με έναν οδοστρωτήρα. Στη συνέχεια, τα έλιωσαν και τα ανακύκλωσαν μετατρέποντάς τα σε φτυάρια με ξύλινες λαβές. Τα καινούρια φτυάρια χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους της κοινότητας, οι οποίοι φύτεψαν - τουλάχιστον - 1.527 δέντρα. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκαν για να διηγηθούν την ιστορία τους και διανεμήθηκαν σε Ιδρύματα Τέχνης και δημόσια σχολεία.

Εκτός από τα δέντρα που φυτεύτηκαν στην κοινότητα Cualiacán, τα φτυάρια ταξίδεψαν στην Γκαλερί Τέχνης του Βανκούβερ, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, στο Maison Rouge στο Παρίσι και σε άλλα μέρη του κόσμου στα οποία επίσης φυτεύτηκαν δέντρα σύμφωνα με την ιδέα του έργου του Ρέγιες “Palas por Πιστόλας”.
Νεότερη Παλαιότερη