Στους δήμους η δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών

apotefrοtirio

Aνοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Nεκρών, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, και ψηφίζεται την Τετάρτη από το Β´ Θερινό Τμήμα .

Ειδικότερα, με την ρύθμιση επιτρέπεται σε ΟΤΑ πρώτου βαθμού η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης σε χώρο ιδιοκτησίας τους, ακόμη και εκτός των διοικητικών τους ορίων, ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ αφού πάρουν άδεια.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα των Δήμων που διαχειρίζονται κοιμητήρια να ιδρύουν εντός αυτών μονάδες αποτέφρωσης οστών νεκρών με την ίδια διαδικασία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα που ανακύπτουν μετά την εκταφή με την αναζήτηση χώρων για την φύλαξη των οστών.

Για την αποτέφρωση νεκρών συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ωρών από το θάνατο και μεταξύ άλλων απαιτείται έγγραφη δήλωση του θανόντος ότι επιθυμούσε αποτέφρωση, καθώς και άδεια η οποία χορηγείται από τον δήμαρχο ή την Κοινότητα όπου λειτουργεί το Κέντρο στο οποίο γίνεται η αποτέφρωση.​

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία

 

localit.gr
Νεότερη Παλαιότερη