Τίτλους τέλους από την Ενωση Γονέων στα...επιχειρήματα του Ζορμπά για το Σινέ Σχολείο

enosi

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής αναρτήθηκε ανακοίνωση του Δημάρχου κ.Β.Ζορμπά, με σκοπό την «ενημέρωση» των κατοίκων της πόλης για τους λόγους που ο θερινός κινηματογράφος «Σινέ Σχολείο- Θανάσης Βέγγος» δεν θα λειτουργήσει φέτος.

Δεν θα σχολιάσουμε το ύφος του κ. Δημάρχου, που αντικατοπτρίζει και το πολιτικό ήθος του. Εξ άλλου, αυτό είναι γνωστό πλέον και πολλάκις και ποικιλοτρόπως εκφρασμένο.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο, όμως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα σημεία που, εσκεμμένα, ο Δήμαρχος συσκοτίζει:

1/ Η θέση της Ένωσης Γονέων, για το θέμα, είναι γνωστή και δημοσιευμένη τα τελευταία 4 χρόνια. Στηρίζεται δε, σε ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Δ.Σ. όσο και της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γονέων. Και είναι απλή: Συμφωνούμε να λειτουργεί, σε χώρο δημόσιου σχολείου, ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ θερινός κινηματογράφος, εφ’ όσον ο χώρος δεν παραχωρείται σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση (για λόγους τάξης επισυνάπτουμε τις ανακοινώσεις μας των 3 τελευταίων χρόνων).

2/ Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων είναι υποχρεωμένοι να θέτουν, να στηρίζουν και να ψηφίζουν, τα όποια θέματα, με βάση τις αποφάσεις και τις θέσεις του φορέα που εκπροσωπούν.

3/ Ο κ. Δήμαρχος ξεχνά, εσκεμμένα, να αναφέρει ότι την συγκεκριμένη παραχώρηση καταψήφισε, κατά πλειοψηφία, και το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε έκτακτη συνεδρίασή της, στις 10/04/2014.
Συγκεκριμένα καταψήφισαν: ο Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής, οι 2 εκπρόσωποι της Δημοτικής Παράταξης «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή», ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η εκπρόσωπος της Μαθητικής Κοινότητας και οι 2 εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής.

4/ Ο κ. Δήμαρχος, ξεχνά, επίσης εσκεμμένα, να αναφέρει ότι τις συνεδριάσεις οργάνων (όπως της Σχολικής Επιτροπής και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) τις συγκαλούν οι Πρόεδροί τους. Αν λοιπόν συγκλήθηκαν καθυστερημένα, σε σχέση με την υποβολή του αιτήματος, αποκλειστική ευθύνη φέρει κυρίως ο Πρόεδρος της ΔΕΠ, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου κ. Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος ολιγώρησε και δεν μερίμνησε ώστε έγκαιρα να συνεδριάσουν η Σχολική Επιτροπή και η ΔΕΠ.

5/ Εάν ο κ. Δήμαρχος ήθελε να εισάγει το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο, προς συζήτηση, είχε την δυνατότητα να το κάνει ή στην 13η Τακτική Συνεδρίαση στις 11/04/2014 το βράδυ (η ΔΕΠ είχε ήδη συνεδριάσει από το πρωί και ήξερε το αποτέλεσμα) ή στην 16η Έκτακτη Κατεπείγουσα Συνεδρίαση στις 05/05/2014.
Εξ άλλου, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, σύμφωνα και με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις παραχωρήσεις χώρων σχολείων (για λόγους τάξης επισυνάπτουμε την απάντηση της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής σε σχετικό μας ερώτημα).

6/ Το ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, δια των εκπροσώπων τους, καταψήφισαν την παραχώρηση, λόγω της εκμετάλλευσης του χώρου από ιδιώτη, θα έπρεπε να προβληματίσει επί της ουσίας τον κ. Δήμαρχο και τα στελέχη του για τις επιλογές και την τακτική τους, αντί να «αποκαλύπτει» δίκτυα υπόγεια και σκοτεινά.

Γιατί τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η σχολική κοινότητα, δια των νομίμως εκπροσωπούμενων φορέων της, αρνήθηκε να συναινέσει στην εκμετάλλευση των χώρων των δημόσιων σχολείων από ιδιώτες.

Βέβαια, είναι απορίας άξιον πώς ο Δήμαρχος «υπέκυψε αμαχητί» σε αυτή την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, γιατί, όταν, αντίστοιχα, η ΔΕΠ αποφάσισε να παραχωρηθεί ο αύλειος χώρος του 8ου Δημοτικού στους Συλλόγους Γονέων των 1ου και 8ου Δημοτικών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα δωρεάν αθλητικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων, τότε ο κ. Δήμαρχος «εποίησε την νήσσαν» και δεν υπέγραψε την σχετική απόφαση ώστε να αθληθούν τα παιδιά 2 σχολείων δωρεάν.
Με διαφορετικά, κάθε φορά, μέτρα και σταθμά υπολογίζει ο κ. Δήμαρχος τις αποφάσεις της ΔΕΠ;

Εάν ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ήθελε να απολογηθεί στους κατοίκους της πόλης θα έπρεπε, με παρρησία, να ζητήσει συγγνώμη για την ολιγωρία και την ανικανότητα να αντιμετωπίσει το θέμα έγκαιρα και να λειτουργήσει το θερινό σινεμά σύμφωνα και με την άποψη της σχολικής κοινότητας. Και γι’ αυτό είχε 4 χρόνια στη διάθεσή του να το υλοποιήσει… Και δεν το έκανε! Είχε στη διάθεσή του όλη τη φετινή σχολική χρονιά… Και δεν πρόκανε!

Εάν ο Δήμαρχος, όμως, έχει την πολιτική θέση ότι οι χώροι των δημόσιων σχολείων μπορούν να είναι είδος προς εκμετάλλευση από κάθε ιδιώτη, τότε, βεβαίως είμαστε απέναντι σ’ αυτή την άποψη και νομίζουμε ότι έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε την θέση μας, αλλά έχουμε και το πολιτικό θάρρος να το πράττουμε.
Δεν λογοδοτούμε, ως φορέας, στον όποιο Δήμαρχο για τις θέσεις μας. Λογοδοτούμε σε αυτούς που μας εκλέγουν και μας εμπιστεύονται να υπερασπιζόμαστε αυτά που η Γενική μας Συνέλευση αποφασίζει.

Όμως, συγχαίρουμε ειλικρινά, τον κ. Ζορμπά που με τη συμπεριφορά του ήρθε να επιβεβαιώσει το, προ 2.500 ετών, ρηθέν: «αρχή άνδρα δείκνυσι» παραφράζοντάς το σε: «ήττα άνδρα δείκνυσι».

Αγία Παρασκευή 21 Ιουνίου 2014 Το Διοικητικό Συμβούλιο
Νεότερη Παλαιότερη