Γνώσεις H/Y θα πρέπει να έχουν πλέον όσοι βγαίνουν στη σύνταξη

triti ilikia kai ypologistes

Συντάξεις μέσω… ιντερνέτ από την 1η Ιουνίου. Στόχος, να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών
Ηλεκτρονικά θα καλούνται να υποβάλουν από την 1η Ιουνίου την αίτηση συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Στη συνέχεια με ένα κλειδάριθμο θα μπορούν να «παρακολουθούν» την πορεία της αίτησής τους, σύμφωνα με το «Έθνος».

Παράλληλα, μπαίνουν ποσοτικοί στόχοι για τους υπαλλήλους - που θα απονέμουν τουλάχιστον τέσσερις συντάξεις την ημέρα - ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Σήμερα, η έκδοση της σύνταξης από το ΙΚΑ μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και δύο χρόνια, με χαμένους όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν για κύρια σύνταξη, με βάση το ταμείο, ανέρχονται σε 68.986.

Λύση στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται δίνει με εγκύκλιό του ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, ώστε από 1ης Ιουνίου να είναι υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης».

Η σχετική ρύθμιση ήταν προαιρετική, αλλά πλέον θα έχει υποχρεωτική εφαρμογή, ώστε να περιοριστούν οι «επισκέψεις» στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Μάλιστα, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης και θα υπολογίζουν πότε θα βγει η πολυπόθητη απόφαση.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να εγγραφούν στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Πιστοποίησης της ιστοσελίδας του ΙΚΑ (www.ika.gr) και με τον κλειδάριθμο που έχουν για την εφορία θα βλέπουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ θα παρακολουθούν την αίτησή τους (www.oaee.gr). Η ρύθμιση θα ισχύσει και για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ μπαίνουν και συγκεκριμένοι στόχοι για την απόδοση των υπαλλήλων.
Ειδικότερα, προβλέπεται πως ο μέσος χρόνος για κάθε υπόθεση είναι τα 30 λεπτά, όταν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ και έως 90 λεπτά στη διαδοχική ασφάλιση.

Στόχος είναι να υπάρχουν κατά μέσο όρο έξι αποφάσεις συνταξιοδότησης την ημέρα, ενώ πρέπει να φτάνουν τις επτά οι αποφάσεις για χρόνο συμμετοχής.

Μάλιστα, τονίζεται πως οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τέσσερις την ημέρα για εξάωρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιπες δύο ώρες θα αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις του Ταμείου.


Νεότερη Παλαιότερη