Επιχειρώ στο Δήμο μου!

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία βρίσκεται στα σκαριά προς στήριξη των επιχειρηματιών της Αγίας Παρασκευής. Η έμπνευση ανήκει στο Σύλλογο των Επιστημόνων της πόλης μας, ο οποίος υπέβαλλε την πρότασή του στο δήμαρχο. Η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3/10 (χθες) στο δημαρχείο και είχαμε την τιμή να παραβρεθούμε. Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν πέρα από το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, ο πρόεδρος του Συλλόγου / δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ησαΐας, ο κοσμήτορας του Συλλόγου Βαγγέλης Μπέλλος και η γραμματέας Σταματία Μπέτση.


Ουσιαστικά έχουμε ένα πρότυπο υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων το οποίο θα βασιστεί σε δύο πυλώνες, το Δήμο και το Σύλλογο. Το πρόγραμμα ονομάζεται ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ, είναι πρωτοποριακό καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλο δήμο και θα λειτουργήσει σε χώρο του δημαρχείου με έναν υπάλληλο του δήμου. Ο εργαζόμενος θα καταρτιστεί από το Σύλλογο, ο οποίος όμως θα συνεχίσει να παρέχει τη συνδρομή του στο πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ - πρέπει να το τονίσουμε αυτό - προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου της Αγίας Παρασκευής.


Οι βασικότεροι άξονες του προγράμματος το οποίο απευθύνεται στους ήδη δραστηριοποιούμενους επιχειρηματίες και τους δημότες Αγίας Παρασκευής,  είναι:


1. όσον αφορά τους νέους επιχειρηματίες θα μπορούν να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης όπως οι απαραίτητες προϋποθέσεις, δυνατότητες / προγράμματα χρηματοδότησης κτλ.


2. ο Σύλλογος Επιστημόνων θα παρέχει μια πρώτη εκτίμηση της επιχειρηματικής ιδέας προς το νέο επιχειρηματία ή τον ήδη δραστηριοποιούμενο που θα εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας νέας δράσης.  Επίσης οι ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες θα μπορούν να πληροφορούνται και για χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ)


3. η δικτύωση των επιχειρήσεων εντός και εκτός δήμου (π.χ. η δόμηση ενός δικτύου συνεργατών) και η συνεργασία με πανεπιστήμια για την προώθηση της καινοτομίας.


Σε δεύτερο στάδιο όπως ανέλυσε ο κος Μπέλλος στόχος είναι να καταστεί προσβάσιμη η πληροφόρηση μέσω διαδικτύου με το δήμαρχο να δεσμεύεται για ένταξη ειδικής ενότητας όσον αφορά το πρόγραμμα στη δημοτική ιστοσελίδα.


Επίσης σημαντικό στόχο του ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ αποτελεί η δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων της πόλης η οποία θα προσφέρει ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στους επιχειρηματίες. Π.χ. η εξαγγελία ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος και η ενημέρωση του αντίστοιχου επιχειρηματικού κλάδου.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι όσον αφορά μόνο τις Α.Ε., ήδη στις αρχές του 2011 750 ήταν καταγεγραμμένες με έδρα την Αγία Παρασκευή.


Όπως επισήμανε στο τέλος της συνάντησης ο κος Ησαΐας, σκοπός του προγράμματος είναι η εξάντληση της πληροφόρησης συν μια πρώτη εκτίμηση ενώ όπως προσέθεσε ο Σύλλογος Επιστημόνων θα προχωρήσει σύντομα σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αντίστοιχου περιεχομένου.


Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να συγχαρούμε το Σύλλογο για την εξαιρετική του πρωτοβουλία, το δήμαρχο που έδειξε ιδιαίτερη θέρμη καταθέτοντας παράλληλα τις δικές του ιδέες για την εφαρμογή του προγράμματος και να τους ευχαριστήσουμε που μας προσκάλεσαν να καλύψουμε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία.


Η πρωτοβουλία αυτή Συλλόγου και Δήμου δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 

 
Νεότερη Παλαιότερη