Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και κανείς δεν ενδιαφέρεται

Μόνο έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που ακολουθούν καθώς και τα όσα εντοπίσαμε χθες σε αυτοψία μας στο χώρο με τη στήριξη του γραμματέα του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού Τάσου Μίχα σε μια ακόμη συνεργασία μας με το Σύλλογο σε διαφορετικό αυτή τη φορά επίπεδο. Για όσους θυμούνται πριν λίγους μήνες είχαμε αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά σε επίπεδο πρόληψης δεν έγινε απολύτως τίποτε.



Η εικόνα που αντικρύσαμε είναι πλήρως ανησυχητική. Κατά την παραμονή μας στο χώρο διαπιστώσαμε πως εκεί βρίσκουν ορισμένοι καταφύγιο τη νύχτα όπως βλέπετε στη φωτογραφία και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν πρόκειται για κακοποιά στοιχεία, ναρκωμανείς ή άστεγους ανθρώπους που η ζωή τους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή καθώς το οίκημα διαλύεται εις εξ ων συνετέθη αργά και σταθερά.


Τίθεται σαφώς θέμα δημόσιας υγείας καθώς όπου δεν υπάρχουν μπάζα υπάρχουν ακαθαρσίες και περιττώματα ενώ γενικά όλος ο χώρος αποτελεί ένα τεράστιο σκουπιδότοπο. Επίσης άξια αναφοράς και η παρουσία πορνογραφικού υλικού (αφίσες) στα κάποτε μπάνια.


Σημάδια άλλου είδους ανησυχητικών δραστηριοτήτων δεν εντοπίσαμε, πλην όμως η παραμονή μας στο χώρο δεν μπορούσε να διαρκέσει πολύ καθώς ήμασταν με το φόβο της κατάρρευσης. Επίσης στον υπόγειο χώρο του οικήματος η πρόσβαση ήταν αδύνατη για λόγους ασφαλείας.


Αυτό όμως που μας ανησύχησε πολύ ήταν η παρουσία μιας μπάλας στα σκαλάκια εξωτερικής πόρτας του σπιτιού προς την πλευρά της αυλής. Σημάδι που ενδεχομένως να δηλώνει πως μικρά παιδιά εισέρχονται στο χώρο είτε για να παίξουν είτε για την περιπέτεια (όπως κάναμε κι εμείς άλλωστε παλαιότερα σε άλλα αντίστοιχα ερείπια που ακόμη στέκουν) έχοντας όμως πλήρη άγνοια κινδύνου. Τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος ή μιας απροσδόκητης συνάντησης;


Επιπρόσθετα η μεγάλη λακούβα ακριβώς στο όριο με το πεζοδρόμιο της Ειρήνης έχει μεγαλώσει όπως το έλλειμμα του προϋπολογισμού (ατάκα του κου Μίχα) και όποιος πέσει μέσα θα πρέπει να ματώσει για να βγει (για να συμπληρώσουμε εμείς). Και όπως συνέβη με την περίπτωση της χώρας, ομοίως και με τη συγκεκριμένη λακούβα είναι πολύ εύκολο να βρεθείς μέσα.



Σε κάθε περίπτωση το κακό αρχίζει να παραγίνεται, ο ιδιοκτήτης οφείλει να σεβαστεί τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη δημόσια τάξη αντί να εμφανίζει μια αδιάφορη στάση. Έχει υποχρέωση να καθαρίσει και να περιφράξει άμεσα το χώρο. Προφανώς το παρ'ολίγον πάθημα με το σώριασμα του ξερού πεύκου στα τρία μέτρα από περαστικό διαβάτη και μόλις είχε περάσει Ι.Χ. δεν του έγινε μάθημα.


Μα κι αν ο ίδιος δε δίνει καμία προσοχή, οι πολιτικοί άρχοντες της πόλης, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, όφειλαν από καιρό να έχουν αναδείξει το ζήτημα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντί να αναλώνονται στα ίδια και τα ίδια (και τα προβλήματα μιας μόνο συγκεκριμένης γειτονιάς) για να ληφθούν πρωτοβουλίες.


Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κο Μίχα πως ως γραμματέας του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού ανταποκρίθηκε στην κοινή αυτή δράση και να υπενθυμίσουμε πως:


"Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν".


Μαζίδης Στρατής


Νεότερη Παλαιότερη