Συναντούμε τον πρόεδρο του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. Βασίλη Σάρκουλα

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς στα πολιτικά δρώμενα της Αγίας Παρασκευής, το δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού, Βασίλη Σάρκουλα.


- Βασίλη σε καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας.


Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην έγκριτη ιστοσελίδα σας, στην οποία εύχομαι να είναι πάντα δυναμική, παρεμβατική και έγκυρη, όπως είναι μέχρι σήμερα.


- Είσαι πλέον κοντά δύο μήνες πρόεδρος στο νεοσύστατο Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις;


Τους δυο αυτούς μήνες, μου έγινε περισσότερο αντιληπτό το πόσο ευαίσθητος είναι ο τομέας του Πολιτισμού  και Αθλητισμού στον Δήμο μας. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, που δημιουργούνται από τον ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και τις αγκυλώσεις του. Είμαστε ήδη στα μέσα Σεπτεμβρίου και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τα Προεδρικά διατάγματα και οι Υπουργικές  Αποφάσεις  που απαιτούνται για την λειτουργία των  Ν.Π.Δ.Δ. όπως ο Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ακόμα περιμένουμε την έγκριση των συμβάσεων που έχουμε ζητήσει για καθηγητές Ωδείου και Εργαστηρίων Τέχνης καθώς και Γυμναστών. Όπως αντιλαμβάνεστε η πίεση είναι τεράστια καθώς τα προγράμματα θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει και η αγανάκτηση του κόσμου είναι δικαιολογημένη. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να ξεκολλήσουμε τα θέματα μας από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.


- Βασίλη, έχει γίνει αρκετή συζήτηση, σχεδόν από την προεκλογική περίοδο, τόσο για τον Αθλητικό Οργανισμό, όσο και για τον Πολιτισμό (ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. κτλ). Έχουν ακουστεί αρκετά, ιδίως για την οικονομική κατάσταση. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;


Όλες οι αρμοδιότητες και ευθύνες του πρώην ΟΑΔΑΠ και της πρώην ΚΟΙΠΕΔΑΠ(ΔΗΠΕΑΠ) μεταφέρονται στον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.. Αυτό από μονό του δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Εν πάσει περιπτώσει όμως είναι γεγονός που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση από κανέναν, ότι παραλάβαμε μια μεγάλη τρύπα στα οικονομικά. Δεν υπάρχει κωδικός του προϋπολογισμού που δεν χρωστά. Μόνο τα απλήρωτα τιμολόγια των προηγούμενων οικ. ετών του Ο.Α.Δ.Α.Π. και του Πνευματικού Κέντρου ανέρχεται στο ύψος των 540.000€ περίπου. Αυτή τα στιγμή έχουμε καταφέρει με πολύ κόπο να ενταλματοποιήσουμε τιμολόγια ύψους 270.000€ περίπου. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μην χρωστάμε πουθενά. Το χρέος βέβαια της πρώην ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π., δεν το γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ύπαρξη τέτοιου ύψους χρεών στερεί από τα Διοίκηση την δυνατότητα, βάσει του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», να αποδώσει  τα μέγιστα σε όσα θα ήθελε να πράξει. Η βούληση του Δημάρχου και της Διοίκησης  του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. είναι  να μπει μια τάξη στα οικονομικά μας. Και μόνο το γεγονός ότι καταφέραμε σε αυτούς τους  δύο μήνες να ενταλματοποιήσουμε το μισό σχεδόν χρέος δείχνει την σκληρή προσπάθεια όλων, του Δημάρχου, του Δ.Σ. του  Π.Α.Ο.Δ.Α.Π., αλλά και όλων των εργαζομένων. Φυσικά αυτό μας γεμίζει και αισιοδοξία για το μέλλον.


- Αλήθεια πως είναι ξαφνικά να σου αναθέτουν το τιμόνι ενός μεγάλου νομικού προσώπου; Ας μη ξεχνάμε πως οι εξελίξεις διαδραματίστηκαν αρκετά γρήγορα.


Ο Δήμαρχος μου έκανε την τιμή να με προτείνει για Πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε αυτή την πρόταση. Η τοποθέτηση έγινε μετά την απομάκρυνση του κ. Μουστόγιαννη αφού ο οργανισμός δεν μπορούσε να μείνει ακέφαλος. Θα αναλώσω τις δυνάμεις μου ώστε να φανώ αντάξιος της τιμής που μου έγινε. Σε αυτή την προσπάθεια έχω την αμέριστη συμπαράσταση του Δ.Σ. και των υπαλλήλων του Οργανισμού, αφού όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης. Αλήθεια είναι ότι τοποθέτηση μου, μου δημιούργησε ένα «παραγωγικό» άγχος.


- Βασίλη ανέλαβες έναν οργανισμό όπου υπάρχουν αρκετά ανοικτά ζητήματα για τους δημότες. Π.χ. μια ολόκληρη πόλη διαμαρτύρεται για την "κατοχή" του πάρκου Σπύρουδη από τα σωματεία όπου ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, τις μέρες δηλαδή που οι εργαζόμενοι μπορούν από άποψη χρόνου να πάνε στο αθλητικό πάρκο, τα γήπεδα είναι reserve. Αλλά και γενικά ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας ότι υπάρχουν αθλητικοί χώροι στους οποίους κάποιοι συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες.


Αυτό είναι αλήθεια και το διαπιστώσαμε αμέσως σαν διοίκηση. Θα μπει πρόγραμμα και τάξη στη λειτουργία και χρήση των αθλητικών χώρων. Προηγούνται οι δημότες. Φυσικά θα λειφθούν υπ’ όψιν και οι ανάγκες των σωματείων αφού και αυτά παιδία των Δημοτών μας απασχολούν. Επαναλαμβάνω όμως προηγούνται οι Δημότες μας.


- Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν και τα αθλητικά προγράμματα. Σε τι επίπεδα κυμαίνεται η συμμετοχή;


Η συμμετοχή είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Ο κόσμος δείχνει μεγάλη διάθεση να στραφεί προς τον αθλητισμό. Ίσως και η οικονομική κρίση να τους στρέφει περισσότερο στα προγράμματα του Δήμου, εφόσον οι τιμές είναι άκρως ανταγωνιστικές. Φυσικά θα πρέπει να μας βοηθήσει και η Πολιτεία με το θέμα των συμβάσεων που σας ανέφερα παραπάνω και για το οποίο προχωρήσαμε σε σχετική ανακοίνωση ώστε να ενημερωθούν οι δημότες.


- Τα σχέδια του Βασίλη Σάρκουλα για τον αθλητισμό στην Αγία Παρασκευή ποια είναι;


Αυτή τη στιγμή η αλήθεια είναι ότι έχουμε ρίξει όλο το βάρος στην αποπληρωμή των χρεών μας. Με ταυτόχρονη μέριμνα στις τρέχοντες υποχρεώσεις. Ο ρυθμός όμως που το επιτυγχάνουμε αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι από του χρόνου θα μπορούμε να παρουσιάσουμε και σημαντικό έργο. Άμεσα θα εντάξουμε στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2012 κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα δώσουν πνοή στις συνεχώς αυξημένες ανάγκες του Οργανισμού.


- Να πάμε και λίγο στον πολιτισμό;


Κρατάμε όσα καλά παραλάβαμε και θα τα εμπλουτίσουμε με νέες δραστηριότητες όσο μας το επιτρέπει η κρίση. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να συνδυάσουμε και τον Πολιτισμό με τα οικονομικά. Συνεπώς δεν είναι θέμα προθέσεων, που έχουμε τις καλύτερες, αλλά δυνατοτήτων.


- Τελικώς τέλος καλό όλα καλά με τα Εργαστήρια Τέχνης;


Όλα λύνονται με την συζήτηση και την καλή διάθεση. Δεν ωφελεί να τραβάμε το σκοινί στα άκρα. Αναφέρομαι ουσιαστικά στην αντιπολίτευση, η οποία αν και γνωρίζει την πραγματική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, ανέξοδα επιτίθεται και πολλές φορές υποβάλλει προτάσεις που κινούνται στη σφαίρα της ουτοπίας υπό τις παρούσες συνθήκες. Τα εργαστήρια τέχνης θα λειτουργήσουν κανονικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


- Επίσης είχαμε κι ένα ποιοτικό θεατρικό φεστιβάλ!


Πράγματι! Μόλις τελείωσε το 4ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής . Άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πραγματικά υπέροχες παραστάσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή , πέρα από κάθε προσδοκία και έδειξε ότι οι Αγιοπαρασκευιώτες πραγματικά εκτιμούν τις ποιοτικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις μου επιτρέψετε εδώ να πω και ένα μεγάλο μπράβο στην ιστοσελίδα σας που  βοήθησε τόσο ουσιαστικά στην προβολή αυτού του εξαιρετικού φεστιβάλ.


- Και μάλιστα βλέπουμε επιτέλους να αξιοποιείται το υπαίθριο θεατράκι, του οποίου την ύπαρξη είχαμε ξεχάσει!


Το Θεατράκι είναι πραγματικά ο προάγγελος του οράματος που έχουμε για το πρώην Στρατόπεδο Σπυρούδη. Το Θεατράκι αυτό δημιουργήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Μεταφέραμε τις κερκίδες από το Πάρκο Γραβιάς, όπου ήταν σε αχρηστία και πραγματικά νομίζω ότι καταφέραμε να φτιάξουμε ένα όμορφο και χρηστικό Θεατράκι που το απολαμβάνει ο κόσμος. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το Μέλος του Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. κο. Καραγιαννάκη, καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου, Αυτεπιστασίας και Καθαριότητας και την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κα Δάβαρη, καθώς η συμβολή τους ήταν ιδιαίτερα σημαντική.


- Αντίστοιχα με τον αθλητισμό, θα σε ρωτήσω, ποια είναι τα σχέδιά σου για τον πολιτισμό; Π.χ. η πόλη μας στερείται ενός πολιτιστικού κέντρου.


Όπως είπα και παραπάνω, το Θεατράκι είναι μόνο το πρελούδιο του οράματος του Δημάρχου και της Διοίκησης του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. για την αξιοποίηση του χώρου στο Στρατόπεδο Σπυρούδη. Εκεί λοιπόν έχουμε την μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε την πολιτιστική κοιτίδα του Δήμου μας, συγκεντρώνοντας τις υποδομές Πολιτισμού στο σύνολό τους. Ο χώρος είναι καταπληκτικού φυσικού κάλους και με κάποιες αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις μπορεί πραγματικά να γίνει ένα καταπληκτικό Πολιτιστικό Κέντρο που θα μαγνητίζει ακόμα και Διεθνείς εκδηλώσεις.


- Ας φύγουμε λίγο από τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.. Είσαι πλέον 8 μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις πέρα από παρατάξεις κτλ; Επιπλέον, εσύ τι πιστεύεις ότι χρειάζεται το αύριο της Αγίας Παρασκευής σε πολιτικό επίπεδο; Ας μη ξεχνάμε ότι οι δημότες δεν καταδέχθηκαν ούτε στις κάλπες να προσέλθουν. Τι φταίει και ο κόσμος δεν ασχολείται; Τι πρέπει να αλλάξει;


Ο Δημότης αυτό που θέλει είναι ξεκάθαρα λόγια και ήθος από αυτούς που επέλεξε με τις ψήφους του. Θέλει ομόνοια μεταξύ των αιρετών για να επιλύουν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματά του. Όχι στείρα αντιπολίτευση αλλά πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού. Πρέπει εδώ να πω ότι πρότεινα σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. (από όλες τις παρατάξεις) να αναλάβουν ρόλους σε όποιον τομέα θέλουν και νομίζουν ότι μπορούν να προσφέρουν για το καλό του ΠΑΟΔΑΠ.. Ανταποκρίθηκαν όλοι πλην ενός, ο οποίος αρνήθηκε για τους δικούς του λόγους. Αυτό που θέλει επιτέλους ο κόσμος να δει, είναι αιρετούς οι οποίοι σκέφτονται μόνο με γνώμονα το καλό της πόλης και όχι με παραταξιακά συμφέροντα. Νομίζω ότι όλο το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.


- Βασίλη θέλω να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου και τη διάθεσή σου να έχουμε αυτή τη συζήτηση και φυσικά να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σου.


Εγώ ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να ενημερώσω τον κόσμο για τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π., όσο πιο επιγραμματικά  γίνεται και φυσικά να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου καλή επιτυχία στο νέο σας αξιόλογο διαδικτυακό εγχείρημα με το freepen.gr!

Νεότερη Παλαιότερη