Εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων!

Νομίζουμε ότι έχει χαθεί το μέτρο, χάθηκε ο κοινός νους. Εδώ ο κόσμος καίγεται, η κοινωνία οδηγείται στο τέλμα και το Prive Club «Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών» προβαίνει σε εκκαθαρίσεις "αντιφρονούντων".


 

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ένα έγγραφο από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών πληροφόρησε τους υπογράφοντες ότι με «ομόφωνη απόφαση των παρευρισκομένων» διαγραφήκαμε από μέλη του Συλλόγου Γονέων. Παρένθεση: Δεν είναι τυχαία η απολύτως λανθασμένη χρήση της λέξης "ομόφωνα" ενώ πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή "κατά πλειοψηφία" (βλέπε Μπαμπινιώτη, σελ 1257, λήμμα "Ομοφωνία") διότι όταν κάνεις τέτοιες δουλειές, θέλεις να φαίνεται ότι το έκανες κάτω από το βάρος κάποιας... λαϊκής απαίτησης, κάποιας "ομοφωνίας" δηλαδή. Κλείνει η παρένθεση.


Σας ενημερώνουμε ότι, όχι απλώς ήμασταν μέλη του Συλλόγου γονέων όπως όλοι, αλλά στις εκλογές μας στείλατε με την ψήφο σας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, τον έναν σαν αντιπρόεδρο και τον άλλο για τρίτη συνεχή χρονιά.


Δηλαδή δεν διέγραψαν απλώς δύο μέλη του Συλλόγου Γονέων. Διέγραψαν δύο από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Και μάλιστα με τις υπογραφές τεσσάρων μελών,  οι τρεις εκ των οποίων δεν έχουν πλέον παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Ενώ αντίθετα εμείς που διαγραφήκαμε έχουμε παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.


Τυχαίο;


Δε νομίζω.


 

ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ, ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Αν έχετε υπομονή και… χιούμορ, διαβάστε ως το τέλος.

Τον Ιούνιο, μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την οικονομία, μέσα από το agiaparaskevi-guide.gr και με την ιδιότητα του γονιού, απευθύναμε προς τους συμπολίτες γονείς μια ανοικτή επιστολή με τίτλο: "Η μεγάλη στιγμή για τους παιδικούς σταθμούς και το χρέος των γονέων" (διαβάστε τη ΕΔΩ αν έχετε χρόνο).


Σ' αυτή την επιστολή μεταξύ άλλων γράφαμε:




  • Ότι με αφορμή τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις οφείλουμε σαν Σύλλογος να ανησυχούμε εμπράκτως για τα απαραίτητα κονδύλια προσωπικού.

  • Ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν σταθμοί.

  • Ότι στις εκλογές ψηφίζουν μόλις 40- 50 άτομα αντί για 250-300. Και ότι αφού για την κοπή της βασιλόπιτας μαζέψαμε τη μισή Αγία Παρασκευή, μπορούμε να το ξανακάνουμε, αλλά για πιο σοβαρούς λόγους.

  • Ότι είναι πρακτικώς αδύνατον ένα επταμελές ΔΣ που εκπροσωπούσε μόνο τον πρώην Ι.Β.Σ.Α., να εκπροσωπεί σωστά και λειτουργικά τους γονείς όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών της Αγίας Παρασκευής.


Αυτά και άλλα πολλά είχαμε γράψει τότε.


Όμως η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, για κάποιο λόγο που κανένας δεν κατάλαβε, παίρνοντάς το πάρα πολύ προσωπικά έστειλε μια οργισμένη και προσβλητική «απαντητική» επιστολή. Της εξηγήσαμε με περισσή κατανόηση ότι κακώς το πήρε τόσο προσωπικά, ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει πως ο Σύλλογος ταυτίζεται με το πρόσωπό της και ότι, τέλος πάντων, παρεξήγηση είναι – ας την αφήσουμε θα ξεθυμάνει.


Όμως κάναμε λάθος.

 

 

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ…

Ένα μήνα μετά, και επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί αυτό το βιολί, δηλαδή εμείς να φωνάζουμε για τα αυτονόητα και να μη μας ακούει κανένας, αποφασίσαμε να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι με τους παιδικούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι εκείνες τις μέρες στις συζητήσεις με την Τρόϊκα παιζόταν μεταξύ άλλων το μέλλον των παιδικών σταθμών, ο δε κίνδυνος να αποκλειστούν πάρα πολλά παιδιά ήταν περισσότερο από ορατός. Μαθαίναμε όπως και εσείς, ότι άλλοι Δήμοι σκόπευαν να σφραγίσουν τους παιδικούς σταθμούς ελλείψει προσωπικού και χρημάτων.


Αυτά για εμάς ήταν καμπανάκι κινδύνου. Κάτι έπρεπε να γίνει.

Έτσι, οι δυο μας μαζί με άλλο ένα μέλος του ΔΣ - ο οποίος δεν έχει υπογράψει το φιρμάνι της διαγραφή μας - συναντηθήκαμε άτυπα με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των Παιδικών Σταθμών να μάθουμε τουλάχιστον τι σκοπεύουν να κάνουν. Το θέμα της τρίωρης συζήτησης ήταν αυτονόητο: Πόσες θέσεις υπάρχουν, πόσες είναι οι αιτήσεις, αν θα υπάρξουν αποκλεισμοί, ποια θα ήταν τα κριτήρια, τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση για ορισμένες κατηγορίες ανέργων γονέων κ.λπ. Οι δύο πρόεδροι μας ενημέρωσαν με υπομονή και καλοπροαίρετα σε όσα τους ρωτήσαμε και – να κάτι σπάνιο – άκουσαν τα επιχειρήματά μας με ειλικρινές ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα το θέμα που θέσαμε για την υποχρεωτική εγγραφή στο Σύλλογο Γονέων. Όσοι είχατε παιδιά στον παιδικό σταθμό μέχρι και πέρσι, μάλλον θα εκνευριστήκατε όσο και εμείς για το ότι η εγγραφή στον Παιδικό σταθμό προϋποθέτει την υποχρεωτική εγγραφή στο Σύλλογο γονέων.


Επιμένουμε λίγο στο σημείο της υποχρεωτικής εγγραφής στο Σύλλογο, γιατί όπως θα δείτε παρακάτω, έχει κάποια σημασία.



 

ΤΕΛΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Πάμε παρακάτω...


Η νέα διοίκηση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, δείχνοντας την απαιτούμενη ευαισθησία, αποφάσισε επιτέλους να απαλλάξει  τους γονείς από την υποχρεωτική εγγραφή στο Σύλλογο Γονέων. Αλλά όμως έτσι δόθηκε τέλος και στην υποχρεωτική συνδρομή!


Έτσι, από φέτος και στο εξής ο Σύλλογος Γονέων προκειμένου να μπορεί να υπάρχει, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει και το απαιτούμενο εκτόπισμα στην κοινωνία της Αγίας Παρασκευής. Διότι μόνον έτσι θα μπορεί να συγκεντρώνει κόσμο στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και κατ’ επέκταση να συλλέγει συνδρομές.


Τέλος δηλαδή στα χιλιάδες ευρώ που μαζεύονταν κατά την εγγραφή των παιδιών στους σταθμούς. Τέλος στα € 50,00 (€ 60,00 ως πέρυσι) για κάθε παιδί!


Ας κάνουμε έναν λογαριασμό για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο "τζίρου": Φέτος τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι κάπου 900. Αν πολλαπλασιάσουμε το 900 επί 50,00 € παράγεται το αστρονομικό για ένα σύλλογο γονέων ποσό των 45,000 €.


Καλά το διαβάσατε: Σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ!



 

ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ

Μετά από όλα αυτά, η Πρόεδρος αποφάσισε να μας διαγράψει Αύγουστο μήνα, σε μια συνεδρίαση που συγκλήθηκε (;) χωρίς να μας ειδοποιήσει κανένας,  την οποία μας γνωστοποιούν σχεδόν 2  μήνες αργότερα, και βεβαίως χωρίς να μας ανακοινώσει το σκεπτικό της απόφασης διαγραφής! Να ξέρουμε δηλαδή και εμείς, ποιο είναι το φοβερό παράπτωμα στο οποίο υποπέσαμε και το οποίο επισείει την… εσχάτη των ποινών για έναν γονιό: Να αποβληθεί από τον Σύλλογο Γονέων! Παρένθεση: Όταν διαγράφουν τον γονιό, περνάνε κανένα περιβραχιόνιο και στο παιδί με την ένδειξη "X - Διαγραμμένος"; Κλείνει η παρένθεση.


Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια λοιπόν.


Σου λέει, να τους διαγράψουμε από μέλη του Συλλόγου Γονέων, γιατί έτσι όχι μόνο τους διαγράφουμε παράλληλα και από το φετινό ΔΣ στο οποίο εξελέγησαν κανονικά με ψήφους γονέων, αλλά δεν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το επόμενο ΔΣ!


Διότι αυτό είναι το πρόβλημα: Πώς θα γίνει να μην εκλέγονται «ενοχλητικοί» τύποι στο ΔΣ.


Όμως αυτά δεν πρόκειται να περάσουν. Έχουμε πολύ όρεξη για δουλειά, έχουμε πολύ όρεξη για έντιμες μάχες και, εννοείται ότι θα δώσουμε όλη την απαιτούμενη δημοσιότητα και συνέχεια στο θέμα. Και όχι μόνον σε τοπικό επίπεδο.


 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ…

Ότι οι Σύλλογοι, εκτός από πεδία δράσης είναι τόποι ανταλλαγής απόψεων. Ακόμη και αντιπαράθεσης.


Ότι οι Σύλλογοι Γονέων υπάρχουν για να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παιδιών. Και κανενός άλλου.


Ότι η εποχή του Μνημονίου, όχι απλώς δεν είναι η πιο κατάλληλη για να ξεμείνουν χωρίς σύλλογο γονείς και τα παιδιά. Είναι εγκληματικό.


 

ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΕΔΩ

Για την ώρα. Διότι στις επόμενες εκλογές για την εκλογή ΔΣ θα είμαστε εκεί.

Και σας καλούμε να έρθετε και εσείς. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον! Θα λέγαμε μάλιστα ότι οφείλετε να είστε εκεί, διότι κανένας δεν μπορεί να δώσει τη μάχη για τα παιδιά σας καλύτερα από εσάς τους ίδιους!



Κώστας Κουρούνης
(τέως μέλος Συλλόγου Γονέων, αντιπρόεδρος στο ΔΣ)


Στρατής Μαζίδης
(τέως μέλος Συλλόγου Γονέων, γραμματέας του ΔΣ, τρίτη χρονιά παρουσίας)

Νεότερη Παλαιότερη