Δήλωση Μουστόγιαννη

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 31-8-2011 απεύθυνα ερώτημα στον κ.Δήμαρχο για την Παγκόσμια Ημέρα Νεότητος που γιορτάζεται στις 12 Αυγούστου και τι έκανε ο Δήμος για να τιμήσει αυτή την ημέρα. Ο κ.Δήμαρχος απάντησε "να σας πω ότι η 30η Αυγούστου είναι η παγκόσμια ημέρα των εξαφανισμένων" θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαξιώσει τον θεσμό. Είναι καλύτερα να πεις ότι δεν το γνώριζες παρά να λαικίζεις . Να θυμίσω ότι στους 8 μήνες από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων ο κ.Δήμαρχος δεν έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει για μια τυπική γνωριμιά το Τοπικό Συμβούλιο Νέων. Εγώ με δυο φράσεις θα τονίσω την ανάγκη ύπαρξης της νεολαίας αλλά και γιατί γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα νεότητος μήπως συγκινηθεί ο κ.Δήμαρχος και ζητήσει συγνώμη από την νεολαία για την λαικίστικη απάντηση.

Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας, που έχει θεσπιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ειδικά φέτος η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος του Διεθνούς Έτους Νεότητας, σύμφωνα με απόφαση του ίδιου Οργανισμού.



H  Παγκόσμια Ημέρα της Νεότητας έχει σκοπό να αναγνωρίσει τις προσπάθειες της παγκόσμιας νεολαίας. Επιπλέον, ο στόχος του εορτασμού είναι να προωθήσει  τρόπους και μεθοδεύσεις, ώστε να ενθαρρυνθεί η νεολαία να γίνει πιο ενεργή συνεισφέροντας με κάθε τρόπο στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο. Ακόμη ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να δείχνουν έντονο το ενδιαφέρον τους για θέματα που αφορούν στη νεολαία.



Σήμερα, η νεολαία και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το ένα έκτο του ανθρώπινου πληθυσμού, και η ιδέα για τη Παγκόσμια ημέρα της Νεότητας προτάθηκε το 1991 από τους νέους που μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας τη  Βιέννη, για την πρώτη σύνοδο του φόρουμ παγκόσμιας Νεότητας των Η.Ε.
Πολλοί από το ένα δισεκατομμύριο νέων του κόσμου στερούνται βασικών αγαθών όπως σίτιση, εκπαίδευση, ελευθερία και βεβαίως πρόσβαση στις ευκαιρίες που δικαιούνται. Παρά τους περιορισμούς αυτούς όμως και σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ακριβώς λόγω αυτών των περιορισμών, οι νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται εντονότερα για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.



Συχνά αντιλαμβάνονται καλύτερα από τις παλαιότερες γενιές ότι μπορούμε να υπερβούμε τις όποιες θρησκευτικές, φυλετικές και κοινωνικές διαφορές μας για να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι. Υψώνουν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αδυνάτων και όσων καταπιέζονται από φυλετικές διακρίσεις ή αδικούνται λόγω φύλου, καταγωγής ή οποιασδήποτε άλλης διαφορετικότητας.



Πολλές είναι οι  δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια ημέρα της Νεότητας όπως διασκέψεις σχετικά με τα ζητήματα αυτά αλλά και την εκπαίδευση και απασχόληση,  συναυλίες που προωθούν την παγκόσμια νεολαία, αθλητικά γεγονότα, παρελάσεις και εκθέσεις που δείχνουν τα επιτεύγματα των νέων.
Θα ήθελα να προτείνω στη Δημοτική Αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί σοβαρότερα με τα θέματα των νέων και να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση αναζήτησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ακόμη θα έλεγα γιατί να μην επιχειρήσουμε στο μέλλον να κάνουμε αυτό που έκανε ο Δήμος Βύρωνα, που όπως είναι γνωστό έφθασε να είναι στις τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις που  ήταν "Υποψήφιες για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2012".

Νεότερη Παλαιότερη