Δημοτικό Συμβούλιο: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

«Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η ατάκα αυτή ταιριάζει γάντι στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα. Ας δούμε όμως αναλυτικά.


Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αφού διάβασε ένα σύντομο ψήφισμα του Δήμου για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου έκανε μια γενική ενημέρωση στο Σώμα για ορισμένα σημαντικά ζητήματα. Αναφέρθηκε στη διατήρηση της αυτονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (στο επόμενο Δ.Σ. θα καθοριστεί το Δ.Σ. της), στις 48 θέσεις που ενεκρίθησαν για τους παιδικούς σταθμούς της Αγίας Παρασκευής κάνοντας λόγο για ένα κόστος € 700.000,00-750.000,00 ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά και στο ότι προχωρά η διαδικασία μέσω Α.Σ.Ε.Π. για την πρόσληψη 80 καθηγητών στα εργαστήρια τέχνης και το ωδείο.


Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γιαννακόπουλος με αφορμή το τελευταίο δελτίο τύπου του Δήμου για τους παιδικούς σταθμούς έκανε λόγο για κοινό αγώνα στη μάχη για την έγκριση περισσότερων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς κάνοντας αναφορά στη συστράτευση τόσο τη δική του όσο και της Αννας Γάκη. Επίσης ανέφερε ότι δεν βλέπει το πως υπάρχουν φέτος περισσότερα παιδιά καθώς και πέρυσι ξεκινήσαμε με περίπου 920.


Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος ο οποίος είπε ότι το έχει ξαναπεί αρκετές φορές πως η θετική εξέλιξη στο μέτωπο των παιδικών σταθμών είναι επιτυχία όλων μαζί.


Ο κος Γιαννακόπουλος συνέχισε αναφερόμενος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη λέγοντας πως η σοβαρή δουλειά των τελευταίων ετών, η ανάδειξη της Βιβλιοθήκης πέρα από τα στενά τοπικά σύνορα, έδωσε το υλικό για να γίνει η μέλετη που οδήγησε στη διατήρηση της αυτονομίας της. Εξήρε την τέως πρόεδρο Κατερίνα Φλατσούση ενώ ανέφερε πως ίσως άξιζαν μια εκπροσώπηση παραπάνω στο επόμενο Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης (3 άντι 2, 2 θα έχει η Νίκη και 1 η Λαϊκή Συσπείρωση).


Κατόπιν το λόγο πήρε ο Ανδρέας Γκιζιώτης ο οποίος κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο ένας αφορούσε το ωράριο των παιδικών σταθμών που ξεκινούν σήμερα ζητώντας να μην εφαρμοστεί το 8ωρο αντί του 6ωρου. Ο δεύτερος αφορούσε τα σχολεία και τα σοβαρά λειτουργικά ζητήματα που χρειάζονται προσοχής ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Τέλος στηλίτευσε τα προγράμματα επιδότησης ανεργίας των μεικτών  € 625,00.


Ο κος Γιαννακόπουλος ρώτησε με τη σειρά του αν από αύριο (δλδ σήμερα) εφαρμόζεται πλέον τόσο το 8ωρο όσο και το ενιαίο μισθολόγιο ενώ για τα προγράμματα των € 625,00 τόνισε πως αποτελούν προγράμματα επιδότησης ανέργων και πως αν δεν τα θέλουμε, μπορούμε να μην τα πάρουμε.


Ο Γιάννης Σταθόπουλος ρώτησε σε τι στάδιο βρίσκονται η επιτροπή διαβούλευσης αλλά και το θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη για το οποίο ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή  να γίνει μια συνεννόηση και όχι η επιβολή του ισχυρού. Τέλος αναφέρθηκε στο δημοτικό parking της Αγίου Ιωάννου όσον αφορά τα οικοδομικά υλικά τα οποία συγκεντρώθηκαν εκεί.


Ο Γιάννης Σιδέρης από τη Νίκη, αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα του καθαρισμού των φρεατίων.


Μεγάλη ένταση (μία από τις πολλές) σημειώθηκε ανάμεσα στον κο Αλεξόπουλο και την αντιδήμαρχο Ελένη Δάβαρη με αφορμή πρόσφατο e-mail του πρώτου τιτλοφορούμενο «Καθαριότητα ΣΤΟΠ! Βρώμικοι Δρόμοι ΣΤΟΠ. Παντού Σκουπίδια! ΕΛΕΟΣ!». Επίσης αναφέρθηκε αρνητικά στην τελευταία επιστολή του κου Κοζόκου όσον αφορά τις θετικές εξελίξεις στα εργαστήρια τέχνης όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή με το δήμο. Προκλήθηκε σημαντική ένταση με το επίμαχο e-mail ενώ ο Τίμος Κωστόπουλος με σχετική του δήλωση για αυτό  ζήτησε περισσότερο σεβασμό στους ανθρώπους που δουλεύουν αποδεδειγμένα αναφέρομενος στο πως η Αγίου Ιωάννου την επόμενη μέρα της εορτής της πολιούχου ήταν πεντακάθαρη.


Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κου Γαβρά κατόπιν των προσφάτων δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων στον τύπο σχετικά με τον εθελοντισμό θέτοντας το ερώτημα αν ο δήμος προσπαθεί να καλύψει τη μη έγκριση θέσεων με μια πολιτική εθελοντικής εργασίας, την οποία δεν κατέκρινε αλλά ανέφερε ότι ο εθελοντισμός θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά σε μια υπάρχουσα δομή και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις καθώς δε λογοδοτεί ο εθελοντής αλλά ο δήμος.


Κατόπιν το λόγο πήρε ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος κος Μουστόγιαννης ο οποίος έθεσε μια σειρά ερωτήσεων όπως τι έκανε ο δήμος για τη 12η Αυγούστου (παγκόσμια ημέρα της νεολαίας), αν θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π., τι θα γίνει με την πληρωμή των γυμναστών από τη Γ.Γ.Α. αλλά και τι έχει κάνει ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών κος Κωβαίος από την ημέρα που ανέλαβε ως σήμερα!


Το λόγο πήρε εκ νέου ο δήμαρχος προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις. Για τα οικοδομικά υλικά του δημοτικού parking ανέφερε πως πρόκειται πλέον για περιουσία του δήμου που παρελήφθη πρόσφατα μετά την προσωρινή παραλαβή του έργου της ανάπλασης της Αγίου Ιωάννου.


Για τα εργαστήρια τέχνης ανέφερε ότι έρχεται από αύριο (δλδ σήμερα) εκκαθαριστής (ο κος Τζαβέλλας) όσον αφορά την ΚΟΙ.ΠΕ.Δ.Α.Π. και πως αυτή η εκκρεμότητα εμπόδιζε την πληρωμή των καθηγητών καθώς ο επίτροπος δεν υπέγραφε το ένταλμα των € 80.000,00 για τις αποδοχές των καθηγητών.


Κατόπιν ο δήμαρχος έκανε λόγο για πληροφορία του πως στο Υπουργείο Οικονομικών «βαράνε κόκκινα λαμπάκια»  για το Δήμο μας και ότι ανήκει στην ομάδα των 19 που θέλουν έλεγχο εικάζοντας πως ένας λόγος είναι και η ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π.


Όσον αφορά τις κατηγορίες κατά της κας Δάβαρη, είπε πως το 2005 έφερε στοιχεία για δημοτικό σύμβουλο του Αντώνη Σιδέρη και η περιφέρεια τον κήρυξε έκπτωτο. Εδώ αντέδρασε ο κος Κρητικίδης λέγοντας ότι ο εν λόγω σύμβουλος κατόπιν δικαιώθηκε και επανήλθε, με το νυν δήμαρχο να λέει ότι ο τότε δήμαρχος παρενέβη και ο υπουργός εσωτερικών εκείνης της εποχής τον «αθώωσε».


Στο σημείο αυτό τον διέκοψε ο κος Αλεξόπουλος λέγοντας: «Σε μένα μιλάτε έτσι κε Δήμαρχε; Αν είστε Δήμαρχος σε μένα το χρωστάτε κε Δήμαρχε!!!» με το Σώμα να αντιδρά ανάλογα.


Ο κος Ζορμπάς συνέχισε με το θέμα των φρεατίων λέγοντας πως υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων που λένε πως νύχτα σηκώνονται σχάρες και αδειάζουν βυτία.


Τέλος έκλεισε λέγοντας ότι η 30η Αυγούστου ήταν η παγκόσμια ημέρα των εξαφανισμένων.


Το λόγο πήρε ξανά ο τέως δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος αναρωτόμενος ποια κόκκινα λαμπάκια χτυπούν στο υπουργείο όταν ο δήμος ήταν στους πράσινους δήμους και πως οι πιέσεις είναι γιατί δεν έρχονται οι αρχές και η απάντηση είναι πως δεν έρχονται αφού δεν υπάρχει τίποτε. «Πάτε για 2η χρόνια με την ίδια τακτική γιατί δε θα κάνετε έργο. Φέρτε 15 ελεγκτές, ασκήστε πιέσεις, αλλά όταν δε θα βρείτε τίποτε θα πείτε παλληκαρίσια συγγνώμη κε Γιαννακόπουλε;». Το ξέσπασμα του κου Γιαννακόπουλου συνεχίστηκε μιλώντας για λασπολογία και λέγοντας «μιλάτε για...πληροφορίες επειδή είναι εδώ και ακούνε και καταγράφουν από τον ηλεκτρονικό τύπο ο κος Μαζίδης και από τον έντυπο ο κος Μπαλωτής κι ο κος Λέτζης».


Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς απήντησε πως «το αν βρήκαμε κάτι ή όχι θα το δείτε σε λίγες ημέρες στον ισολογισμό. ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. και καμμένοι δίσκοι με δικό σας Δ.Σ., απλήρωτα τιμολόγια από το 1821 τα οποία δεν ήταν νόμιμα!». Η ατάκα αυτή του δημάρχου προκάλεσε νέα θύελλα, κυριολεκτικά όλων ΜΑΖΙ (Γιαννακόπουλος, Κρητικίδης, Γουργούλης, Γαβράς) με το Γιάννη Γουργούλη να ζητά στην επόμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος να φέρει ένα τέτοιο τιμολόγιο και τον τέως δημαρχο να λέει ότι τα Π.Ο.Ε. υπάρχουν σε όλους τους δήμους. Προσθετικά ο Μιχάλης Γαβράς μίλησε για κροκοδείλια δάκρυα του δημάρχου όταν αναφέρει ότι δε θέλει να βρεθεί τίποτε και πως δεν έφερε ούτε ένα περιστατικό κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.


Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος των παιδικών σταθμών Διονύσης Λέκκας ανέφερε πως για το θέμα των ωραρίων των παιδικών σταθμών ο νόμος μιλά για 8ωρο και όχι για 6ωρο ρωτώντας τον κο Γκιζιώτη αν έχει τον τρόπο που θα επιτρέψει να μην εφαρμοστεί.


Τέλος ο κος Σάρκουλας απήντησε σε όλες τις ερωτήσεις όσον αφορά τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. όπου μεταξύ άλλων είπε ότι τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά και πως η πληρωμή των γυμναστών από τη Γ.Γ.Α. έχει ενταλματοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος απομένοντας πλέον ένα δίμηνο.


Όσον αφορά την εκλογή αντιπροσώπων για την Π.Ε.Δ. (πρώην Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.) εξελέγησαν από τη συμπολίτευση οι κοι Κωστόπουλος και Κωνσταντακόπουλος ενώ από την αντιπολίτευση ο κος Γιαννακόπουλος.


 


Ορισμένες σκέψεις


- Πραγματικά «έλεος» με όσα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν μπαίνει ένας φραγμός σε αυτά.


- Ο κος Αλεξόπουλος είπε πως ο δήμαρχος χρωστά σε αυτόν την εκλογή του.  Προφανώς έχει απόλυτο δίκιο με βάση τους αριθμούς. Ο με το «καλημέρα» ανεξαρτητοποιηθείς δημοτικός σύμβουλος έλαβε 298 σταυρούς (πιθανολογώ όχι όλα μονοκούκι όπως λέμε) σε σύνολο 5.399 ψηφοφόρων (την πρώτη Κυριακή) της δημοτικής παράταξης «η πόλη μας» ήτοι 298 / 5.399 = 0,055% , σε επίπεδο ψηφισάντων 298 / 20.893 = 0,014% και σε επίπεδο κατοίκων 298/90.000 = 0,0033%. Αναγωγές που γενικά είναι φρόνιμο να κάνουν όλοι όσοι πολιτεύονται για να ξέρουν πόσους πραγματικά εκπροσωπούν.


- ο κος Μουστόγιαννης έδωσε προχθές ένα πρώτο δείγμα του πως θα κινηθεί. Αρκετές ερωτήσεις με συγκεκριμένο στόχο. Αρκετές ερωτήσεις για τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. που ενδεχομένως θα έπρεπε και να τις γνωρίζει καθώς μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής, ενώ εντύπωση μου προκαλεί η ερώτηση στο τι έχει προσφέρει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο κος Κωβαίος. Από πού μας ήρθε αυτό; Επίσης έδειχνε αρκετά φιλικός χθες προς το δεξιό πολιτικά τμήμα όσων κάθονταν αριστερά του.


- αυτό τον ας πούμε «πόλεμο» ανάμεσα σε διοίκηση και πρώην μέλη της, έχω την αίσθηση με όσα μέχρι σήμερα παρατηρούμε, πως η διοίκηση τον κερδίζει κατα κράτος.


- κεφάτος χθες ο δήμαρχος με τις ατάκες του για το 1821 και την παγκόσμια ημέρα των εξαφανισμένων.


- μου έκανε μεγάλη εντύπωση για ακόμη μια φορά το ανθρώπινο ξέσπασμα του κου Γιαννακόπουλου. Τελικώς σε μια κατάσταση, που όλοι φαίνονται να μιλούν πειστικά, μόνο όταν αυτή πηγαίνει στα άκρα μπορείς να σχηματίσεις μια άποψη. Ο τέως δήμαρχος οδηγήθηκε για μια ακόμη φορά στα ψυχολογικά του όρια όσον αφορά τα οικονομικά κτλ. Αναρίθμητες φορές ρώτησε χθες το δήμαρχο αν θα βγει να του ζητήσει συγγνώμη όταν τελειώσει η ιστορία. Έχω την εντύπωση ότι ο δήμαρχος δε θα του ζητήσει ποτέ συγγνώμη γιατί πολύ απλά ποτέ δεν κατηγόρησε τον κο Γιαννακόπουλο ότι ο ίδιος προσωπικά παρανόμησε, έφαγε κτλ. Ο κος Γιαννακόπουλος μολονότι όπως προδίδουν τα ξεσπάσματά του φαίνεται καθαρός ο ίδιος ως άνθρωπος, αν αποδειχθούν όλα αυτά ή κάτι εξ αυτών, θα ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες που δεν επιβληθήκε ως πολιτικός προϊστάμενος σε αυτούς που μας εξέθεσαν –αν μας εξέθεσαν- ως δήμο; Μήπως τελικά ο μη απόλυτος έλεγχος και η παροχή ελευθεριών ήταν ένας λόγος της ήττας αν αληθεύουν οι αιτιάσεις του δημάρχου; Ο καπετάνιος δε φέρει την ευθύνη μόνο του εαυτού του, αλλά και όλου του πληρώματος.


- ο κος δήμαρχος απέδειξε το τελευταίο διάστημα ότι δεν κολώνει. Αναμένουμε λοιπόν από τον Zoro (είναι το νέο του παρατσούκλι) να δούμε ορισμένα παράνομα τιμολόγια, το που συνίσταται η παρανομία και φυσικά ποιος/οι ευθύνονται; Άτομα της πρώην διοίκησης; Στελέχη της δημοτικής μηχανής; Ποιος;


- όσον αφορά το π.ο.ε., δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχουν. Δηλαδή γιατί πρέπει π.χ. ο χασάπης να φέρει το φρέσκο κρέας σήμερα στον παιδικό σταθμό και να πληρωθεί μετά από 14 π.χ. μήνες; Τι πάει να πει πως το κάνουν κι άλλοι; Είναι δίκαιο;


- Πάλι μπράβο στον Ανδρέα Γκιζιώτη. Για τα θέματα των σχολείων. Εξελίσσεται σε Ρούπελ για την Αγία Παρασκευή στην εποχή που όλα καταλύονται από την κεντρική εξουσία.


- πολύ σωστή η τοποθέτηση του κου Γαβρά σχετικά με τον εθελοντισμό και ορισμένες πτυχές που πρέπει να προσεχθούν ώστε η έξυπνη ιδέα του εθελοντισμού –αν υπάρξει ανταπόκριση- να γίνει με σωστές δομές. Ειδικά στο προαύλιο συμμετείχαμε σε ένα πολύ όμορφο διάλογο με τον κο Γαβρά αλλά και τους αντιδημάρχους κο Κωβαίο και κα Παπαδοπούλου. Γιατί τελικά αυτή η εικόνα να μην επικρατεί και εντός της αίθουσας;


- όσο υπήρχε διένεξη με τον Τάκη Κοζόκο ακούγαμε γκρίνιες, τώρα πέρασε η διένεξη πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι.


- η παγκόσμια ημέρα των μεταμορφωμένων πότε είναι;


- πάντως με όλα όσα έγιναν χθες, πέρα από την ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου στο ξεκίνημα, έρχεται στο νου μου και ένα spaghetti γουέστερν του Sergio Leone «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Οι αναγνώστες ας κάνουν το casting. Το κομμάτι πάντως που ακολουθεί είναι από το a few dollars more της τριλογίας! Καλό χειμώνα.


Μαζίδης Στρατής


Νεότερη Παλαιότερη