Με επιτυχία στέφθηκε η εκκαθάριση του αλσυλίου στα Πευκάκια

Ακολουθεί δελτίο τύπου του Συλλόγου:


Ο Σύλλογος Πευκακίων η Αναγέννηση, αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αρχής πέτυχαν κυριολεκτικά το ακατόρθωτο. Μετέτρεψαν μέσα σε 6 ώρες από την ανατολή του ηλίου ως το μεσημέρι το Σάββατο 30 Ιουλίου το αλσύλιο των Πεύκων από χώρο εγκατάλειψης σε χώρο αναψυχής. Ετσι τώρα το δασύλλιο που αριθμεί περί τα 80 πεύκα και αγριελιές από εγκατελειμένο που ήταν, μετατράπηκε καθαρό και ασφαλές   σε πάρκο και μάλιστα μοναδικής ομορφιάς αφού παραμένει στη φυσική του μορφή με τα πεύκα  εδώ και δεκαετίες. Είναι και αυτά  τα πεύκα που οδήγησαν τους παλιούς να δώσουν την ονομασία στη περιοχή Πευκάκια αφού στην περιοχή τότε αδθονούσαν παντού τα Πεύκα και τα αμπέλια.


Σωροί από αγριόχορτα πάνω από 200 σακούλες, σκουπίδια κάθε λογής πεταγμένα από ασυνείδητους εδώ και χρόνια, ως και ψόφια ζώα (χαρακτηριστικό είναι ότι βρέθηκε νεκρός σκύλος τον οποίο εγκατελειμένο τον είχα δέσει  στις φυλλωσιές μεγάλου πουρναριού), απομακρύνθηκαν. Τέσσερις φορές χρειάστηκε το φορτηγό του Δήμου να μεταφέρει μεγάλο όγκο σκουπιδιών και ξερών αγριόχορτων. Η επιμονή όμως των εθελοντών και η κοινή δράση ήταν τέτοια  που μέσα σε λίγες ώρες άλλαξαν κυριολεκτικά το τοπίο. Επισημαίνεται εδώ ότι μόνο τις τελευταίες 2 βδομάδες στη Συνοικία εκδηλώθηκαν 3 απόπειρες εμπρησμού, δύο εκ των οποίων πέριξ του δασυλλίου, οι οποίες χάρις στην άμεση  κινητοποίηση των κατοίκων και της πυροσβεστικής εγκαίρως κατασβέστηκαν.


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωργίου καταφανώς συγκινημένος για την ανταπόκριση των πολιτών και των φορέων, και εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκομένους για  τον εθελοντισμό και την περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξαν. Χάσαμε όλοι μας αυτό το ηλιόλουστο Σάββατο  ένα μπάνιο σε κοντινές παραλίες, κερδίσαμε όμως ένα δασύλλιο που ήταν εγκατελλειμένο έξω από το σπίτι μας και κινδύνευε να χαθεί τόνισε χαρακτηριστικά. Ο χώρος είναι ένα έτοιμο πάρκο, που το μόνο που χρειάστηκε ήταν να μαζευτούν 50-80 άτομα και με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αρχής να καθαριστεί. Ούτε δένδρα φυτέψαμε, ούτε στο  χώρο κάναμε την παραμικρή επέμβαση. Το μόνο που κάναμε ήταν σχολαστικά να το καθαρίσουμε. Είναι ένα έτοιμο πάρκο στη διάθεση των πολιτών της Συνοικίας χωρίς σπατάλη ούτε ενός ευρώ.


Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η καθαριότητα θα συνεχιστεί και ο Σύλλογος για να συνδράμει έμπρακτα στην προσπάθεια αυτή,  αγόρασε με δαπάνες του,  ένα επαγγελματικό μηχάνημα χορτοκοπτικό το οποίο και χρησιμοποίησε στον καθαρισμό. Το μηχάνημα θα τίθεται στη διάθεση και των άλλων Συλλόγων, για καθαρισμό, αν χρειαστεί.


Τέλος ο Πρόεδρος ευχαρίστησε για λογαριασμό του Δ.Σ. την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου κα Δάβαρη η οποία  και δια των υπηρεσιών του Δήμου συνέδραμε στην προσπάθεια καθαρισμού του δασυλλίου, ενώ όπως δήλωσε και η ίδια με την νέα εργλολαβία θα καθαριστούν και οι υπόλοιποι χώροι της Συνοικίας καθώς και ο χώρος του Αθλητικού Κέντρου. Συμφώνησαν από κοινού Σύλλογος και Υπηρεσίες του Δήμου να συνεργαστούν και στο μέλλον σε κοινές δράσεις με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.


Για το συγκεκριμένο δασύλλιο που καθαρίστηκε ζητήθηκε, επιπροσθέτως,  από την κα Αντιδήμαρχο, για να περιφρουρηθεί καλύτερα  ο χώρος, να φωτιστεί επαρκώς μέσω της οδού Κυπαρισσίων και του Σχολείου, όπως και για να εμποδιστεί η διέλευση-παραμονή αυτοκινήτων εντός του δασυλλίου να τοποθετηθούν, πάσαλλοι τύπου Π, μεγάλου σχήματος. Σημειώνεται ότι τρίτοι εκτός περιοχής, έρχονται με τα αυτοκίνητά τους και διανυκτερεύουν εντός του δασύλλιου επιδιδόμενοι σε κατανάλωση ποτών και καπνίζοντας ως αργά μετά τα μεσάνυκτα. Η κα Δάβαρη δήλωσε με προθυμία, ότι θα επιληφθεί για την άμεση υλοποίηση των δύο αυτών σημαντικών για την περιφρούρηση του δασυλλίου, προτάσεων.


Στον καθαρισμό εκτός από την αυθόρμητη συμμετοχή αρκετών μελών του Συλλόγου και κατοίκων της Συνοικίας συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Ελένη Δάβαρη με υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Νίκη για την Αγία Παρασκευή Γιάννης Σταθόπουλος, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Γιάννης Γουργούλης και εκπροσωπώντας την Δημοτική Παράταξη Μαζί ο Μιχάλης Γαβράς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού Βασίλης Σαβίδης, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου  Σοφία Κούγια, ο Πρόεδρος της Ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Γιάννης Αρβανιτάκης με τα Μέλη του Δ.Σ.  Δημήτρη Ρέγα και Ευάγγελο Φραγγιαδάκη, ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίων Αναργύρων πατήρ Σταύρος Τρικαλιώτης, τα Μέλη του Δ.Σ. της Αναγέννησης, Σωτήρης Αναστασόπουλος, Στέφανος Μπακογιάννης και Αντωνία Θεοδωρίδου καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι παραπάνω προαναφερόμενοι  δεν συμμετείχαν απλά  εκπροσωπόντας τον φορέα τους αλλά συνέδραμαν ουσιαστικά και αυθόρμητα στον καθαρισμό του χώρου. Χωρίς τη συμβολή τους το έργο δεν θα ολοκληρώνονταν και θα έμενε ημιτελές.

Νεότερη Παλαιότερη