Στις 7 Μαΐου 2011 γράφαμε άρθρο με τίτλο Πάρκο Νεαπόλεως - Amber Alert εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για το τι μέλλει γενέσθαι με το πάρκο μας. Δύο περίπου μήνες μετά το νέο προεδρικό διάταγμα έρχεται να δώσει υπόσταση στους φόβους μας. Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν.
Στις 16 Ιουνίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού με τίτλο «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων». Από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνουμε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του αφορούν το γνωστό πάρκο 4.000 στρεμμάτων ανάμεσα στους δήμους Αθήνας, Ζωγράφου και Παπάγου.
Για τον τρόπο που επηρεάζει αυτό το διάταγμα συγκεκριμένα τον Δήμο μας, ρωτήσαμε τον συνδημότη μας πολεοδόμο Κώστα Κουρούνη που γνωρίζουμε ότι εκπονεί την μελέτη για την περιοχή της Νεαπόλεως. Από την σύντομη συνομιλία που είχαμε, προκύπτει ότι από το 1978 μέχρι το 2011 ίσχυε ένα προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού, σύμφωνα με το οποίο η Β Ζώνη προστασία του Υμηττού προοριζόταν για κοινωφελείς λειτουργίες, αθλητισμό, πολιτιστικές εκδηλώσεις, νοσοκομεία, θεραπευτήρια, άλση, πάρκα κ.λπ. Δηλαδή, αποκλειστικά και μόνον για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου και του κοινού συμφέροντος. Σύμφωνα όμως με το νέο προεδρικό διάταγμα, παρέχεται η επιπλέον δυνατότητα ανέγερσης και ιδιωτικών κτιρίων εκπαίδευσης.
Εμείς όμως, επειδή έχουμε παρακολουθήσει στενά το θέμα, θυμόμαστε ότι το 2009 ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε μελέτη για την τριγωνική περιοχή Νεαπόλεως – Αιγαίου Πελάγους – Γραβιάς. Έχουμε επισημάνει και σε παλιότερα άρθρα μας ότι με την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης ο Δήμος θα αποκτούσε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, δηλαδή ένα πάρκο δεκάδων στρεμμάτων ανοικτό στο κοινό και ταυτόχρονα την απομάκρυνση του ΕΘΙΑΓΕ δίπλα στο Γυμνάσιο της Νεαπόλεως. Μαζί με όλα αυτά, θα αποκτούσαμε και επισήμως το Πάρκο των Προσκόπων γιατί μέχρι τώρα το χρησιμοποιούμε ανεπισήμως.
Εμφανίζεται τώρα το διάταγμα για την προστασία του Υμηττού και τοποθετεί το όριο της ζώνης προστασίας έτσι ώστε να «προστατέψει» την έκταση του Υπουργείου Γεωργίας από την μελέτη του Δήμου, να αυξήσει κατά 400% τον συντελεστή δόμησης και να επιτρέψει να ανεγείρονται δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις του Υπουργείου, ούτε θα μπούμε σε αδιέξοδες σεναριολογίες. Όμως, επειδή το Υπουργείο τώρα πλέον έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, καλό θα ήταν να μας αποκαλύψει το τι σκοπεύει να κάνει στην αυλή του Δήμου μας.
Επειδή ακόμα μας παρέχουν πρόσβαση στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος από το opengov.gr (http://www.opengov.gr/minenv/?p=510) το κατεβάσαμε, κόψαμε το κομμάτι που μας αφορά και σας παρουσιάζουμε επάνω τι πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2009 και από κάτω τι τελικά επικύρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2011 (http://www.et.gr).
Παρατηρήστε στα σχήματα την αιφνιδιαστική τριγωνική διόρθωση της ζώνης προστασίας του Υμηττού:
Από τα παραπάνω σχήματα καταλαβαίνουμε ότι ολόκληρο το πάρκο των προσκόπων της Νεαπόλεως από την είσοδο του Γυμνασίου μέχρι την είσοδο στο ΕΘΙΑΓΕ, οι κερκίδες του σταδίου της SANTA, ολόκληρο το γήπεδο μπάσκετ μαζί με την παιδική χαρά καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι του αυλόγυρου του Γυμνασίου τώρα πλέον «προστατεύονται» από το διάταγμα και άρα «κόβονται με το ψαλίδι» από την μελέτη του Δήμου.
Αν συνδυάσουμε τα παραπάνω με αυτά που είχαμε αποκαλύψει μπορούμε να κάνουμε πολλούς συνειρμούς αλλά θα τους αποφύγουμε για την ώρα, περιμένοντας να λάβει επίσημη θέση για αυτές τις εξελίξεις πρώτα απ' όλα το Υπουργείο και μετά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής
Ερωτήματα:
* Ποια είναι αυτή η «γνωμοδότηση 155/2010 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής» που λέει στην πρώτη σελίδα το διάταγμα; Το Δημοτικό Συμβούλιο ήξερε για ποιο πράγμα γνωμοδοτούσε;
* Τι θα απογίνει το πάρκο των προσκόπων της Νεαπόλεως μαζί με το ξύλινο σπιτάκι, τα κιόσκια και τις παιδικές χαρές του;
* Τι θα γίνει με τις κερκίδες του σταδίου της SANTA, το γήπεδο μπάσκετ, την παιδική χαρά;
* Το Γυμνάσιο θα «χάσει» τον αυλόγυρο που βλέπουμε στα δεξιά μπαίνοντας από την πύλη, μαζί με το ξύλινο κιόσκι;
* Τι άλλαξε στην πορεία από τη διαβούλευση έως το προεδρικό διάταγμα;
* Το διάταγμα εξεδόθη στις 16/6/2011. Η Δημοτική αρχή τι έχει κάνει αυτές τις 30 ημέρες; Τινί τρόπω ενημέρωσε και κινητοποίησε τους δημότες; Γιατί δεν έφερε το θέμα ως κατεπείγον στο Δημοτικό Συμβούλιο; Μόνο ο κος Μουστόγιαννης θα αποτελεί αιτία αυστηρών ανακοινώσεων και έκτακτων κινητοποιήσεων; Οι υπόλοιποι πολιτικοί προστάτες του πάρκου Νεαπόλεως που κάθε φορά μας λένε πόσο πιο το αγαπούν από όλους εμάς, που μας ζάλισαν στις εκλογές, πήραν χαμπάρι τι γίνεται; Έχουν εντοπίσει τον κίνδυνο;
Φυσικά θα επανέλθουμε στο ζήτημα πολύ σύντομα. Για την ώρα όμως στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα θελήσει να πάρει το ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ:
Η Κερατέα μας έδειξε το δρόμο.
Μαζίδης Στρατής