Λαϊκή Συσπείρωση: Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη

Σχετική εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δημοτικό Συμβούλιο.


Η Δημοτική Παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατάθεσε αίτημα  στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα ''Συζήτηση για τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες στον πολιτισμό, τον προγραμματισμό των συνεχιζόμενων δράσεων (Εργαστήρια Τέχνης, Δημοτικό Ωδείο, Φιλαρμονική κ.λ.π.). τις υποδομές''.


Σκοπός μας είναι, στα πλαίσια της διαδικασίας να κατατεθούν οι σκέψεις, οι απόψεις , οι προτάσεις από  τους δασκάλους καλλιτέχνες, από τους μαθητές, από φορείς της πόλης μας, από τους Δημοτικούς Συμβούλους και τις Παρατάξεις, τα μέλη του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. Γνώμη μας είναι πως η συζήτηση ανοίγει τα ζητήματα, συγκεντρώνει τις απόψεις, γι'αυτό και δεν προτείνουμε την λήψη απόφασης. Εμείς σαν παράταξη θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην διαδικασία με την κατάθεση των επεξεργασμένων θέσεων μας:

1.       Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, δεν είναι πολυτέλεια , είναι ανάγκη, είναι λαικό δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλισθεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού σε κάθε έκφρασή του. Οι καλλιτέχνες εκφράζονται στο κοινωνικό σύνολο και εμπνέονται απ'αυτό.

2.       Η  πολιτική που ασκείται αντιμετωπίζει τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους. Ο κρατικός προυπολογισμός για τον πολιτισμό μειώνεται διαρκώς και τα όποια κονδύλια οδεύουν προς τα ιδιωτικά ιδρύματα. Ο Καλλικράτης  θεωρεί πολυτέλεια τον πολιτισμό. Οι κρατικές δομές (θέατρα, ορχήστρες, μουσεία κ.λπ.)  με την υποχρηματοδότηση οδηγούνται σε κλείσιμο ή σε ιδιωτικοποίηση. Το κράτος αποσύρεται συνειδητά υπερ των ''δυνάμεων της αγοράς'' περνώντας πρώτα από το στάδιο της απαξίωσης. Αντιμετωπίζει τον πολιτισμό σαν προιόν και την πολιτιστική μας κληρονομιά σαν τουριστική ατραξιόν. Οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα εργασιακά προβλήματα, ανεργία, απόλύσεις, ανασφάλιστη εργασία, συνταξιοδότηση. Στο Δημόσιο σχολείο απουσιάζει η σοβαρή εικαστική εκπαίδευση τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε υποδομές. Η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία εκτοπίζονται από τον κορμό της εκπαίδευσης και μένουν προνόμιο όσων έχουν τη οικονομική δυνατότητα. Είναι  ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ που στηρίζουν τον πολιτισμό, ν'αντισταθούν στην υποβάθμιση, να εφαρμόσουν προγράμματα ποιοτικά, πολύμορφα, να φέρουν όλα τα παιδιά κοντά στην ΤΕΧΝΗ.



3.       Η ΜΑΚΡΑ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
παρά τις ελλείψεις και αδυναμίες, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική βάση για να διατηρήσουμε, και να βελτιώσουμε , σε πείσμα των καιρών, τις πολιτιστικές παροχές προς τους δημότες και ειδικά στα παιδιά. ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ με πανελλαδική εμβέλεια, με 25 χρόνια παρουσίας και προσφοράς, το τελευταίο ίσως σε λειτουργεία από τα 38 του Δικτύου των εικαστικών εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, με 23 καλλιτέχνες - δασκάλους και 800 μαθητές (και χιλιάδες ακόμα που έχουν περάσει) και ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ  με 20 χρόνια παρουσίας , 43 καθηγητές σε 17 όργανα, τραγούδι, θεωρητικά μαθήματα, μουσικοκινητική αγωγή και 320 μαθητές. Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ που λειτουργεί από το 1965 με πάνω από 30 μέλη σήμερα και παρουσία στην πόλη μας με διπλωματούχους και πρακτικούς  μουσικούς,  που μετά τις αλλαγές στο Νομικό πρόσωπο βρίσκεται ουσιαστικά ''στον αέρα'', χωρίς συμβάσεις, χωρίς βασική δομή και πρόγραμμα. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ όπως διαμορφώνεται κάθε χρόνο με τις προσπάθειες καθηγητών, δασκάλων, μαθητών και γονιών με ένα ερασιτεχνισμό που πολλές φορές φέρνει σε ...δύσκολη θέση επαγγελματίες του χώρου και που τα τελευταία χρόνια σαν θεσμός πλέον παρουσιάζεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ σινέ σχολείο - Θανάσης Βέγγος που συμπληρώνει την πολιτιστική αναζήτησή μας του καλοκαιρινούς μήνες . Το πολιτιστικό παζλ συμπληρώνουν η  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  και οι ΧΟΡΩΔΙΕΣ, αλλά και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ανεξάρτητα αν θα παραμείνει ιδαίτερο Νομικό πρόσωπο ή όχι.



4.       Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ. Ο Δήμος οφείλει να εξασφαλίζει κάθε χρόνο επαρκή χρηματοδότηση προς τον ΠΑΟΔΑΠ για τις δομές του πολιτισμού (και του αθλητισμού) ώστε κανείς ο οποίος  θέλει να προσεγγίσει μιά μορφή τέχνης να μην αποκλείεται γιά λόγους οικονομικούς. Μέχρι σήμερα τα προγράμματα λειτουργούν ουσιαστικά ανταποδοτικά καλύπτοντας τα έξοδά τους από τα δίδακτρα των μαθητών.



5.       ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ που παράγεται. Δυστυχώς οι δραστηριότητες προσαρμόστηκαν στους όποιους χώρους υπήρχαν ή προέκυψαν αντί να σχεδιαστούν οι υποδομές με βάση τις ανάγκες. Αν προσπεράσουμε τα προφανή που ούτε και αυτά υπάρχουν πάντα (αναλώσιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας, θέρμανση κ.λ.π.) που κάνουν τη ζωή δασκάλων και μαθητών δύσκολη πρέπει να προγραμματισθούν ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: α.  Κομβικό ζήτημα είναι η ανάδειξη του Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Κώτσης (πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη) σε κέντρο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ανακατασκευή και αναδιάταξη των υπαρχόντων κτηρίων με βάση τις πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου και την απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτιστικών δομών. Περίφραξη, φωτισμός, φύλαξη και καθαριότητα του χώρου. Μεταφορά του ανοιχτού θεάτρου από το δάσος του Υμητττού ώστε να αντιμετωπισθεί η βασικότατη έλλειψη μιας μόνιμης ανοιχτής σκηνής. Διαμόρφωση ενός μικρού Δημοτικού κυλικείου για τις ανάγκες των επισκεπτών. β.  Εξοπλισμός και διαμόρφωση των κλειστών χώρων εκδηλώσεων των σχολικών κτηρίων με στα πλαίσια της αυτόνομης πολιτιστικής δραστηριότητας, αλλά και της υλοποίησης των δωρεάν προγραμμάτων στα σχολεία (αναφέρεται πιο κάτω). γ.  Εξασφάλιση περισσότερου χώρου για τις ανάγκες του Δημοτικού ωδείου. Ίσως να απασχολήσει πάλι η εύρεση χώρου στην περιοχή του Κοντοπεύκου.

6.       Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ, και  των ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, τη μόνιμη σχέση εργασίας, το ύψος της αμοιβής τους σύμφωνα με τα αιτήματα του κλάδου τους,  την έγκαιρη πληρωμή τους, την ασφάλισή τους.



7.       Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και από κοινού σχεδιασμού πρώτα απ'όλα με τους καλλιτέχνες. Μερικές σκέψεις: α.  Την διεύρυνση σε όσο το δυνατό περισσότερες μορφές τέχνης με την εξασφάλιση της απαραίτητης υποδομής. β.  Την  ουσιαστική αξιοποίηση της Φιλαρμονικής, τη διεύρυνση του ρεπερτορίου της  και των επιμέρους σχημάτων που μπορεί να δημιουργήσει (όχι μόνο σε παρελάσεις και λειτανίες), την λειτουργία της και σαν φυτώριο για όσα παιδιά θέλουν να έχουν μια πρακτική προσέγγιση στα όργανα της ορχήστρας. γ.  Την δημιουργία ορχήστρας από τους μαθητές του ωδείου. δ.  Την παρουσίαση της κάθε μορφής εργασίας και δραστηριότητας μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις, για την προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας, συντονισμένα από όλους τους φορείς σε όλη τη διάρκεια της  χρονιάς με αποκορύφωμα στο τέλος των δραστηριοτήτων. ε.  Την ποιοτική αναβάθμιση του κινηματογράφου με βασικό μετρήσιμο κριτήριο την ποιότητα των ταινιών και όχι το οικονομικό όφελος, χωρίς ιδιώτες στη διαχείρισή του. στ.  Να υιοθετήσουμε την πρόταση της  Ένωσης Γονέων και να την προγραμματίσουμε από την προσεχή σχολική χρονιά, για δωρεάν μαθήματα σε επιλεγμένες μορφές (π.χ. ζωγραφική), σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης και με την αντίστοιχη διαμόρφωση χώρων σε σχολεία που υπάρχει κατάλληλος χώρος, με στόχο να καλυφθούν όλες οι γειτονιές. Κάτι αντίστοιχο με τα αθλητικά προγράμματα. ζ.  Ιδιαίτερα πρέπει να μας απασχολήσει  η διεύρυνση της συμμετοχής των ΑΜΕΑ στο μουσικοκινητικό εργαστήρι και αλλού. η.  Να αξιοποιήσουμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη με κύριο μέλημα να φέρουμε τα παιδιά πιό κοντά στο βιβλίο, με προγράμματα σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες, με εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων για κάθε ηλικία.

Στην προσπάθειά μας για μια ολοκληρωμένη διαδικασία θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να παραβρεθούν και να πάρουν το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι υπεύθυνοι κάθε δράσης. Το κείμενο θα προταθεί να φιλοξενηθεί στο www.agiaparaskevi-guide.gr ώστε όποιος ενδιαφέρεται να στείλει τις παρατηρήσεις του, μιας και πιστεύουμε πως η συζήτηση δεν θα κλείσει αλλά θ'ανοίξει με την διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα προβλέπεται να συζητηθεί την Τετάρτη 6 Ιούλη στις 8μμ, στη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας.

2 Ιούλη 2011


Για την Δημοτική παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας
Γκιζιώτης (agkiziotis@gmail.com) και Γιώργος Τσιμπουκάκης (georgetsimpoukakis@hotmail.com).

Νεότερη Παλαιότερη