Οδός διαφυγής οι «Ορκωτοί Λογιστές»

Γράφει ο Μιχάλης Γαβράς, χειρουργός ορθοπεδικός, δημοτικός σύμβουλος (ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή):

Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, στο Δημ.Συμβούλιο της 19.5.2011 στις 1.30’ τη νύχτα, ήρθε η σειρά να συζητηθεί με εισηγητή τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κ.Σωτήρη Ησαία, το θέμα «Λήψη  απόφασης για την παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο με σκοπό την ανάθεση, σε Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, παροχής υπηρεσιών  έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου των οικονομικών χρήσεων 2007-2008-2009-2010 του Δήμου Αγίας Παρασκευής, του Οργανισμού Άθλησης Δήμου Αγίας Παρασκευής (Ο.Α.Δ.Α.Π.) και της Κοινωφελούς Πολιτιστικής Επιχείρησης Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π.)».
  • Παρά την παράκληση του Δημάρχου και του προέδρου του Δημ.Συμβουλίου για αναβολή της συζήτησης στην επόμενη Συνεδρίαση με ταυτόχρονη δέσμευση πως θάναι πρώτο θέμα

  • Παρά της επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, για το προχωρημένο της ώρας

  • Παρά τις διαμαρτυρίες από όλες τις πλευρές για την κόπωση που υπήρχε

  • Παρά την επισήμανση πως είναι ένα σημαντικό θέμα που είναι δεδομένη η ανάγκη για δίωρη τουλάχιστον διάρκεια συζήτησης


ο εισηγητής, εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα(;;;) που του δίνει ο κανονισμός απαίτησε την πραγματοποίηση της συζήτησης, οδηγώντας στην αποχώρηση τους Γιαννακόπουλο, Κρητικίδη, Γουργούλη, Σταθόπουλο και Βλάχο.


Προσωπικά, παρ’ ότι παρέμεινα στο χώρο της συνεδρίασης μέχρι τέλους της, δήλωσα την αποχώρησή μου από την διαδικασία, αρνούμενος με την στάση μου να συμπράξω στον εκφυλισμό και την υποταγή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις εξισορροπητικές ανάγκες της δημοτικής ομάδας της συμπολίτευσης.


Αρνήθηκα να συμμετάσχω σε μια παρωδία διαδικασίας κατά την οποία, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μετετράπηκε σε μια απλή διεκπεραιωτική διαδικασία και οι κουρασμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που παρέμειναν, πίεζαν για ταχεία περαίωση της συζήτησης.


Είναι φανερό πως για τις ανάγκες συνοχής της δημοτικής τους ομάδας και της ικανοποίησης ενός μέλους της, η παράταξη της πλειοψηφίας απεδέχθη, μια διαδικασία – παρωδία μιας τόσο σημαντικής  συζήτησης.


Έφεραν για συζήτηση ένα θέμα με διατύπωση που γνώριζαν πως δεν πληρούσε τα απαραίτητα στοιχεία νομιμότητας. Αυτή την απαραίτητη νομιμότητα προσπάθησε να αποκαταστήσει ο έμπειρος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Παναγόπουλος προτείνοντας και τροποποιώντας την διατύπωση σε: «Λήψη  απόφασης για την παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο να προωθήσει τις διαδικασίες με σκοπό την ανάθεση με διαγωνισμό, σε Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, ……….».


Επί της ουσίας τώρα:
  • Είναι τραγικό και συνάμα απαξιωτικό για το κύρος του Δημάρχου, στην αρχή μάλιστα της θητείας του, να εγκαλείται στην ουσία να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και μάλιστα από δημοτικό σύμβουλο, μέλος της δημοτικής του ομάδας.

  • Εδώ και ενάμιση (1,5) μήνα, από τότε που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, θα μπορούσε ο Δήμαρχος να έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο ΠΑΡΕΛΘΟΝ και να μπούμε στο ΜΕΛΛΟΝ, στην δική του θητεία και δράση. Γιατί λοιπόν δεν ξεκίνησε από τότε τις διαδικασίες; Γιατί έπρεπε να πάρει εξουσιοδότηση για να ασκήσει τα καθήκοντά του;

  • Αν και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως τα καταλληλότερα  όργανα ελέγχου πιθανής κακοδιοίκησης στους δήμους, είναι το Σώμα Επιθεωρητών –Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και ο Εισαγγελέας, επιλέγεται μια μέθοδος (ανάθεση σε Ορκωτούς Λογιστές) η οποία όχι μόνο δεν έχει τις δυνατότητες να διαχειριστεί τέτοια θέματα, αλλά κυρίως δεν υπάρχει η νομική βάση για την ανάθεση τέτοιας εργασίας για τον έλεγχο των οικονομικών ιδιαίτερα του Δήμου. Για να γίνει κατανοητό, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι: έγκριση από το Δημ.Συμβούλιο νέας αναμόρφωσης προϋπολογισμού με ένταξη του αναγκαίου ποσού σε σχετικό κωδικό, έγκριση της αναμόρφωσης από την Περιφέρεια, ανάρτηση στο διαδίκτυο, διαδικασία ανάθεσης με συγκρότηση και ψήφιση μελέτης στην οποία θα πρέπει να επικαλεστούν διατάξεις για το νόμιμο της ενέργειας που δεν υπάρχουν, απόφαση διατάκτη, νέα ανάρτηση στο διαδίκτυο, εισήγηση στην οικονομική επιτροπή για ψήφιση πίστωσης, προκήρυξη διαγωνισμού από τον Δήμαρχο, αξιολόγηση προσφορών κ.λ.π.

  • Είναι φανερό, πως επιλέγεται μια χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία, καθ’ όλο το διάστημα της οποίας θα έχουν την δυνατότητα να καταγγέλλουν την προηγούμενη διοίκηση για «διαφθορά», αντί να φέρουν στην δημοσιότητα και να στείλουν στα ΣΕΕΔ, ΣΔΟΕ ή τον Εισαγγελέα, έστω και μια περίπτωση από αυτές που δηλώνουν πως έχουν βρει «σε κάθε συρτάρι του Δήμου» και που κατά την άποψή τους συνιστά «σκάνδαλο».

  • Είναι μια συνειδητή επιλογή, η διαιώνιση μιας αόριστης καταγγελιολογίας της προηγούμενης διοίκησης, μια και γνωρίζουν πως και για αντικειμενικούς λόγους στην θητεία τους δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πραγματικό έργο συγκρίσιμο με αυτό της προηγούμενης διοίκησης.


Τέλος, είναι τραγικό και ιδιαίτερα τραυματικό για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, να χρησιμοποιείται η μέθοδος της πολιτικής ομηρίας με την αόριστη καταγγελιολογία, ως κεντρική πολιτική επιλογή άσκησης της εξουσίας.


Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη και με δική τους ευθύνη διαλυτική για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νεότερη Παλαιότερη