Συνέχεια στο θέμα των Εργαστηρίων Τέχνης

Με δύο νέες επιστολές έρχονται να δώσουν συνέχεια διευθυντής και σπουδαστές των εργαστηρίων τέχνης στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τη δημοτική αρχή. Σας τις παραθέτουμε:


Σε απάντηση στα λεγόμενα του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής περί μισθών των δασκάλων που αγγίζουν τις 3000 ευρώ το μήνα και ωριαίες αμοιβές τις τάξης των 55ευρώ την ώρα σας ενημερώνω.


Ο  Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής  μίλησε για 55ερώ την ώρα αμοιβές, δεν σας είπε όμως όλη την αλήθεια ότι δηλαδή αναφέρεται σε 2ωρα -(ολιγόωρα)εβδομαδιαία μαθήματα και σε εξειδικευμένα προγράμματα με ειδικούς Επιστήμονες, Καλλιτέχνες, Πανεπιστημιακούς και Προσωπικότητες  οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να έρχονται στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής για 352ευρώ το μήνα. πχ. (Δηλαδή 2 ώρες Χ 55 ευρώ =110 ευρώ την εβδομάδα Χ 4 =440 ευρώ τον μήνα μείον τον φόρο 20% στην απόδειξη = 352 ευρώ.


Το κέρδος για τα Εργαστήρια Τέχνης να συμπεριλαμβάνει στους διδάσκοντες του  τον Παντελή Τζάβαλο, τον Θόδωρο τον Μαραγκό, την Ρουμπίνα Σαρελάκου, τον Αντώνη Μιχαηλίδη, τον Ιάκωβο Ποταμιάνο  κ.α ….. είναι απολύτως κατανοητό από όλους τους σπουδαστές και μαθητές μας αλλά και πέραν του αυτονόητου ότι  αυτά τα προγράμματα  βοήθησαν τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου μας  να είναι σε αυτό το επίπεδο σπουδών  και ενδιαφερόντων  που όλοι γνωρίζουμε και να συγκεντρώνει αυτούς τους αριθμούς συμμετοχών στα προγράμματά του. Με την συνεργασία βεβαίως και των εξαιρετικών δασκάλων μας στα βασικά προγράμματα  των Εργαστηρίων Τέχνης  τα οποία επενδύονται με αυτό τον τρόπο από νέους και περισσότερους σπουδαστές κάθε έτος.


Η μισθοδοσίες των συνεργατών στα προγράμματά μας αρχίζει από 400 ευρώ μηνιαίως και 800 ευρώ για τους περισσότερους από τους συνεργάτες και  οπωσδήποτε έχει σχέση με τις ωριαίες  και ουσιαστικές  προσφορές τους στα μαθήματα  χωρίς να υπολογίζετε ποτέ οιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όπως επισκέψεις σε Μουσεία και χώρους Τέχνης, Εκδρομές, υπερωρίες  (γιατί κανένα μάθημα δεν τελειώνει στην ώρα του), παρουσιάσεις Θεατρικών Παραστάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου,  Συμμετοχές σε Πανελλήνιες Εκθέσεις για τον Δήμο, Διοργανώσεις Συμποσίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για τον Δήμο, η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, την ΕΝΕΒΑΠ, τα δωρεάν προγράμματα στα ΑΜΕΑ, και άλλα πολλά τα οποία έχουν να κάνουν με την εκτός  από τα μαθήματά μας  προσφορά στο Δήμο.


Είμαστε στην κατηγορία των εργαζομένων που μένουν άνεργοί κατά βάση επί 4 μήνες, δεν μπαίνουν σε ταμείο ανεργίας και φυσικά δε χάρηκαν ποτέ δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδόματα και άλλα συναφή.


Οι ωριαίες αποζημιώσεις των δασκάλων μας είναι στα 25 ευρώ την ώρα μικτά για τα 4ωρα κανονικά μαθήματά μας. Τιμή η οποία ισχύει από το 2004 έως σήμερα χωρίς καμία προσαύξηση από τότε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αυτά τα χρήματα λαμβάνει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Τάκης Κοζόκος συν 700 ευρώ Καλλιτεχνικό επίδομα μετά από 25 χρόνια συνεργασίας.


Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στα Εργαστήρια Τέχνης έχουν γίνει από την επιχείρηση ΚοιΠΕΔΑΠ του Δήμου Αγίας Παρασκευής  και αφορούν βασικά προγράμματα των Εργαστηρίων Τέχνης αλλά  και δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί στα Εργαστήρια Τέχνης με προτάσεις και  αποφάσεις της ΚοιΠΕΔΑΠ.


Στο τέλος Νοεμβρίου ( δηλ. με το τέλος των εγγραφών) κάθε έτους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Εργαστηρίων Τέχνης καταθέτει έγγραφο στην ΚοιΠΕΔΑΠ σχετικό με την τελική διαμόρφωση του ετήσιου προγράμματος και παρατηρήσεις ώστε να γίνεται ξεκάθαρη η πραγματική εικόνα των εσόδων και εξόδων μας για τις μισθοδοσίες των συνεργατών μας.


Το ετήσιο τελικό πρόγραμμα κάθε έτους διαμορφώνεται με απόφαση της ΚοιΠΕΔΑΠ ή του φορέα στον οποίο ανήκουν τα Εργαστήρια Τέχνης και σχετίζεται με την κοινωνική και πολιτιστική πολιτική του Δήμου.


Τα χρήματα των σπουδαστών μας  τελικά καταθέτονται στο ταμείο της επιχείρησης η οποία και τα διαχειρίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της.


Όπως γνωρίζετε  δεν μπορούμε θεσμικά να διαχειριστούμε εμείς τα οικονομικά μας,(αν και πολλές φορές ζητήσαμε δικό μας ξεχωριστό ταμείο), αλλά και ακόμα και έτσι έσοδα διδάκτρων και έξοδα μισθοδοσίας όλων των δασκάλων μας  σύμφωνα μετον προϋπολογισμό 2010-11 είναι 247.000 έσοδα και 235.000 έξοδα μισθοδοσίας δασκάλων.


Αυτή είναι και η εντολή που έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής από τον Πρόεδρο και τον Δήμαρχο δηλαδή τα έσοδα και τα έξοδα να είναι περίπου ίδια, τα δε κέρδη μας να χρησιμοποιούνται για το καλό και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στα Εργαστήρια Τέχνης και όχι να μοιράζονται σε άλλες ανάγκες της επιχείρησης ή σε αυξήσεις μισθών.


Αυτά ακριβώς κάνει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.


Αποτέλεσμα?


Οι συνεργάτες των Εργαστηρίων Τέχνης   έχουν να πληρωθούν 5 από τους 8 μήνες του φετινού σπουδαστικού έτους, σε κάποιους υπάρχουν οφειλές προηγούμενων ετών, τα δε Εργαστήρια Τέχνης έχουν εγκαταλειφθεί από καιρό.


Για αυτό το λόγο φωνάζει ο κόσμος.!


Κύριε Δήμαρχε είμαστε μία Σχολή.


Οι τρόποι  και τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να λειτουργούμε  δεν έχει σχέση με καμία άλλη Δημοτική Υπηρεσία ή με μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου. Όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε  να προστατέψουμε την ύπαρξή μας ως  Δημοτική Σχολή των Τεχνών πρώτα από όλα  και παράλληλα να διασφαλίσουμε την πορεία μας  στο μέλλον με σοβαρότητα. Όπως και γίνεται μέχρι σήμερα. Εμείς αν χάσουμε τα Εργαστήρια Τέχνης δεν θα μετατεθούμε απλά σε άλλη υπηρεσία του Δήμου.


Τελικά θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κύριε Δήμαρχε και την αλήθεια ολόκληρη.


Είμαστε ένα μεγάλο Δημοτικό Εργαστήριο των Τεχνών  με ιστορία στη χώρα μας, που δυστυχώς από ότι φαίνεται έσκασε στα χέρια σας.


Τι θα κάνετε?


Σε αυτό το ερώτημα τα στοιχεία της κρίσης σας θα πρέπει να είναι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.


Να! Κύριε Δήμαρχε, που χρειάζεται τελικά  η Τέχνη.!


Αν είχατε παρακολουθήσει έστω και ένα από τα μαθήματά μας δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα σήμερα  να απαντήσετε.


Εμείς πάντως εδώ δεν γίναμε πλούσιοι σε λεφτά από τα Εργαστήρια Τέχνης , γίναμε όμως  πλούσιοι από το ταξίδι που αυτά μας χάρισαν.


Τα στοιχεία που σας παρουσιάζω είναι στην διάθεσή σας από την Γραμματεία μας με έγγραφα και παραστατικά.


Για όποια  άλλη απορία σας υπάρχουν υπεύθυνοι φορείς του Δήμου  για να σας απαντήσουν. Ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν την ΚοιΠΕΔΑΠ.


Κύριε Δήμαρχε θα ήταν καλύτερα να μην επιχειρήσετε να αμαυρώσετε άλλο την εικόνα των Εργαστηρίων Τέχνης δημοσίως  αλλά να σταθείτε πάνω από το πρόβλημα μας  με υπευθυνότητα.


O Kαλλιτεχνικός ΔιευθυντήςΕργαστηρίων Τέχνης


Γλύπτης Τάκης Κοζόκος


Επικ. Καθηγητής  Δ.Π.Θ.


+++


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ


ΔΗΜΟΥ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


22 Μαίου 2011


Προς: τον Δήμαρχο κ.Βασ. Ζορμπά


το Δημοτικό Συμβούλιο.


Κοιν:  ………………………….


………………………………….


Αξιότιμοι κύριοι,


Σε συνέχεια της επιστολής του κ.Τάκη Κοζόκου/Καλλιτεχνικού Διευθυντή και των Καθηγητών των Εργαστηρίων Τέχνης ερχόμαστε, όχι μόνον σαν εκπρόσωποι των ενηλίκων σπουδαστών των εργαστηρίων τέχνης αλλά και σαν ενεργοί πολίτες, να θέσουμε και εμείς ενώπιόν σας με την παρούσα επιστολή μας τα παρακάτω θέματα:




  1. Ως γνωστόν, τα Εργαστήρια Τέχνης στεγάζονται στο Πολιτιστικό Πάρκο Σταύρος Κώτσης. Μια απλή επίσκεψη στο χώρο θα σας βεβαιώσει για την αδιαφορία των αρχών για τη συντήρηση του και για την παντελή έλλειψη προστασίας, ασφάλειας και αισθητικής διαμόρφωσης του χώρου αυτού.

  2. Ως σπουδαστές των εργαστηρίων καταβάλλουμε ένα αξιοσέβαστο ποσόν για τα δίδακτρα αλλά και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους. Παρά ταύτα οι μεν καθηγητές μένουν απλήρωτοι για μήνες, η δε υλικοτεχνική υποδομή των τμημάτων είναι περίπου ανύπαρκτη. Συγχρόνως με τα παραπάνω η συντήρηση και ο καθαρισμός των χώρων είναι σχεδόν υποτυπώδης.

  3. Παρά τα 25 χρόνια λειτουργίας των εργαστηρίων και το σπουδαίο πολιτιστικό έργο που έχουν προσφέρει στους πολίτες του Δήμου μας και όχι μόνον, όπως καταμαρτυρά ο σε μερικές χιλιάδες ανερχόμενος αριθμός σπουδαστών που έχουν περάσει από τα διάφορα τμήματα των εργαστηρίων, διαπιστώνουμε με δυσάρεστη έκπληξη ότι στο νέο οργανισμό του Δήμου (ΦΕΚ621Β) δεν γίνεται ευκρινής αναφορά στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου με τη σημερινή τους δοκιμασμένη και επιτυχή δομή.


Για τους παραπάνω λόγους  καταθέτουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για τη βιώσιμη και εύρυθμη λειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης και ζητάμε απαντήσες στα ακόλουθα ερωτήματα:




  1. Γιατί ένας τόσο σημαντικός πολιτιστικός χώρος που συγκεντρώνει δημότες της Αγ.Παρασκευής αλλά και άλλων Δήμων έχει εγκαταληφθεί κατά τέτοιο τρόπο;

  2. Για ποιο λόγο ενώ οι σπουδαστες έχουν καταβάλει τα κανονισμένα δίδακτρα οι καθηγητες και το προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι;

  3. Γιατί η υλικοτεχνική υποδομή εξακολουθεί να βαίνει καθοδικά προς επίπεδα αθλιότητας και γιατι ο Δήμος δεν προσπαθεί καλύψει τις βασικές ανάγκες των τμημάτων έστω και αν αυτές αφορούν καθημερινά αναλώσιμα υλικά;

  4. Γιατι ο Δήμος δεν κατοχύρωσε ή/και δεν κατοχυρώνει και στο νέο Οργανισμό την ύπαρξη και λειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης με το αυτό, ήδη υπάρχον, πολλαπλά δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα επιτυχημένο σύστημα;


Σαν Σύλλογος ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων του Δήμου, ήτοι της παρούσας Δημοτικής Αρχής, σύσσωμου του ΔημοτικούνΣυμβουλίου του Δήμου, αλλά και όλων των συνδιασμών της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η συνέχιση της λειτουργίας των Εργαστηρίων Τέχνης  Ενηλίκων και Παιδιών.


Αξίζει τον κόπο να συνεργαστούν όλοι για να συντηρηθεί μια κυψέλη πολιτισμού μέσα στην πόλη μας, για να υπάρξει ο απαραίτητος πνευματικός πυρήνας που θα μας κάνει καλύτερους πολίτες και ανθρώπους.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών Εργαστηρίων Ενηλίκων


Γιάννα Στρατάκη – Πρ.


Μαρία Μέρρη-Βουταρά – Αντιπρ.


Χάρης Τρουπάκης – Γραμματέας


Λήτα Γεωργοπούλου – Ταμίας


Μάριος Παπαμιχάλης – Τακτ. Μέλος


Βάσω Λυκουροπούλου – Αναπλ. Μέλος


Ιωάννα Σκούμπη – Αναπλ. Μέλος


Αλίκη Κριτσέλη – Αναπλ. Μέλος


Νικολέττα Μπελεχρή – Αναπλ. Μέλος

Νεότερη Παλαιότερη