Όχι άλλο άδικο αίμα στη Μεσογείων!

Θέμα:  Ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο η Απόφαση για τηνκατασκευή της πεζογέφυρας Γελαδάκη.


Όχι άλλο άδικο αίμα στη Μεσογείων !!!!


Λήφθηκε ομόφωνα, όπως άλλωστε αναμένονταν για ένα τέτοιο θέμα,  η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Πέμπτη 20 Μαίου  2011 για την κατασκευή της πεζογέφυρας Γελαδάκη επί της Μεσογείων.


Το θέμα  εισήχθηκε για συζήτηση με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πευκακίων η Αναγέννηση, ύστερα και από τον τραγικό θάνατο πριν ένα μήνα ενός νέου  άνδρα επί της Μεσογείων 523 κοντά δηλαδή στο  σημείο που πρόκειται να  κατασκευαστεί η πεζογέφυρα Γελαδάκη. Ο θάνατος αυτός προστίθεται στη θλιβερή λίστα των πάνω από 20 νεκρών πεζών στην Μεσογείων !


Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Αγίας παρασκευής κ. Ζορμπάς, ενώ ειδικός αγορητής ορίστηκε ο Πρόεδρος του Εξ. Συλλόγου Γιώργος Γεωργίου ο οποίος και ανέλυσε το οδοιπορικό της Γελαδάκη.


Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή  του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από κοινού με το Σύλλογο Πευκακίων η Αναγέννηση να αποδοθεί έντονο διάβημα στο Δ/ντή κ.  Γ. Κοστόγιαννη του Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Ρέππα. Στη συνάντηση αυτή είχαν παρευρεθεί  και ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων της Ελληνογαλικής Σχολής. Στη συνάντηση είχε ζητηθεί από τον Δ/ντή του Υπουργού, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκτέλεση του έργου, να υπάρξει ψήφισμα του δημοτικού Συμβουλίου που να αναφέρεται στο θέμα και να μεταφέρει τη βούληση του Σώματος για την κατά προτεραιότητα εκτέλεση του έργου.


Ο κ. Ζορμπάς επέστησε την προσοχή στην αναγκαιότητα ένταξης του έργου υπογραμμίζοντας ότι με την εκτέλεσή του εκτός από το ζήτημα ασφάλειας λύνεται και το πρόβλημα της επικοινωνίας των δύο σημείων της πόλης που διασχίζει η Μεσογείων, που ειδικά στο σημείο αυτό είναι απροσπέλαστη.


Ο ειδικός αγορητής του θέματος Πρόεδρος του Συλλόγου των Πευκακίων κ. Γεωργίου αναφέρθηκε  στο ιστορικό του έργου.


Τόνισε ότι το έργο έφτασε στο παρά πέντε το 2004 να εκτελεστεί,  ο συνδυασμός όμως παραγόντων μιας τυφλής λογικής  που στο βωμό της ιδιοτέλειας θυσίασε ακόμη και ψυχές αθώων πολιτών ως και μαθητών, στάθηκε εμπόδιο  να εκτελεστεί και αθετήθηκαν έτσι ως και δεσμεύσεις του τότε Υπουργού στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Τώρα που ο κόμπος έφτασε κυριολεκτικά στο χτένι, υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου  και είχαμε τον προηγούμενο μήνα και νέο θάνατο, η υπομονή και υποκρισία εξαντλείται ! Τώρα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ,  δράση, στρατηγική, συντονισμένος αγώνας και καθημερινή παρακολούθηση για να προχωρήσει το έργο. Να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην ιστορία και ένα καθαρό δείγμα γραφής των προθέσεων του  Υπουργείου και κυρίως σ΄αυτούς που βρίσκουν προφάσεις  ή σκέφτονται ιδιοτελώς  για το έργο αγνοώντας τις αθώες ψυχές στην άσφαλτο της Μεσογείων.


Είχαμε πολλαπλώς διαμηνύσει άπαντες κάτοικοι του Δήμου της Αγίας Παρασκευής,  Δημοτική Αρχή και οι Σύλλογοι της περιοχής ότι οι συνθήκες στο τμήμα αυτό της Μεσογείων είναι άκρως επικίνδυνες και δύσκολες. Είναι στην ουσία αδύνατη στο ύψος αυτό της Μεσογείων η  επικοινωνία των δύο τμημάτων. Η απουσία ασφαλούς διάβασης για τους πεζούς, που θα διασφάλιζε η ύπαρξη πεζογέφυρας, τους υποχρεώνει να διασχίζουν την λεωφόρο κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, που μέχρι σήμερα κόστισαν την ζωή σε δεκάδες άτομα.


Γι’ αυτούς τους λόγους, και λόγω της επικινδυνότητας ο Σύλλογος και ο Δήμος υπέβαλλαν αίτημα στο Υπουργείο για να  ενταχθεί το έργο. Η οριστική μελέτη προχώρησε,  και εγκρίθηκε το 2004, ενώ είχε υπολογιστεί τότε και ο προϋπολογισμός του έργου που ήταν 367.840 € και ο οποίος αντί να δοθεί για την δημοπράτηση της Γελαδάκη δόθηκε τελικά για κατασκευή άλλης πεζογέφυρας !!


Συνεπώς αυτό που προκύπτει είναι  παρά το γεγονός ότι είχε  εγκριθεί  από το 2004 ακόμη και η οριστική μελέτη του έργου, 7 χρόνια μετά, δεν υλοποιήθηκε το έργο, αν και κρίθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ως αναγκαίο, για την ασφάλεια των πολιτών.


Επιπλέον κίνδυνος υπάρχει και για τους μαθητές της Ελληνογαλλικής  Σχολής, που αναγκάζονται πολλοί καθημερινά να διασχίσουν την Μεσογείων.


Μολονότι το έργο παραμένει ακόμη ζωντανό, στην ουσία τόνισε ο Πρόεδρος δεν έχει υλοποιηθεί και χρειάζεται γι’ αυτό συστράτευση όλων προκειμένου, μετά και τον τραγικό θάνατο του νέου άνδρα να μη χυθεί επιτέλους και άλλο άδικο αίμα στη Μεσογείων. Το έργο της Γελαδάκη είναι υπερτοπικό και αφορά ολόκληρη την πόλη της Αγίας Παρασκευής και τους κατοίκους, τόνισε κλείνοντας την αγόρευσή του, ο Πρόεδρος.


Σε τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των Παρατάξεων πρώην Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος, Γιάννης Σταθόπουλος και  Ανδρέας Γκιζιώτης αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου. Ειδικότερα ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα ασφαλείας της Μεσογείων σε όλο το ύψος που ανήκει στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, ιδιαίτερα και στο χώρο της πλατείας,  που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με εντάξεις και άλλων έργων, ενώ ο κ. Σταθόπουλος τόνισε την ανάγκη το έργο να πληροί τις προδιαγραφές και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.


Χαρακτηριστική και αυθόρμητη ήταν η παρουσία όλων των τοπικών φορέων στη συνεδρίαση όπως του Προέδρου του Συλλόγου Αγίου Ιωάννου κ. Βαβουγιού και μελών του Δ.Σ., του Προέδρου του Συλλόγου Κοντοπεύκου Παραδείσου κ. Μάρκου και της Αντιπροέδρου κας Κούγια, του Γραμματέα του Συλλόγου Τσακού κ. Μίχα, του Προέδρου Ανεγέρσεως των Αγίων Αναργύρων κ. Αρβανιτάκη και των μελών  του Δ.Σ., καθώς και του εφημερίου του    Ιερού Ναού πατήρ Σταύρου Τρικαλιώτη. Σύσσωμο παραβρέθηκε όλο το Δ.Σ. του Συλλόγου των Πευκακίων με τον πρώην Πρόεδρο κ. Μιχαηλίδη, ενώ στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης και πολλοί κάτοικοι των Πευκακίων για να δηλώσουν την υποστήριξή τους για το θέμα.


Ακολουθεί το κείμενο του  ψηφίσματος ενώ για το ίδιο ζήτημα η τεχνική υπηρεσία του Δήμου προετοίμασε τεκμηριωμένη εισήγηση που έγινε επίσης ομόφωνα αποδεκτή.


ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

 

1. Επαναφέρει και εμμένει, μετά το νέο θανατηφόρο ατύχημα

στις  6 Απριλίου επί της Μεσογείων 523, στη πρότασή του,

όπως αυτή έχει εκφραστεί και σε προηγούμενα ψηφίσματα

επί του ιδίου θέματος,  για την κατά προτεραιότητα

κατασκευή στο Δήμο Αγίας Παρασκευής της πεζογέφυρας

Γελαδάκη στο ύψος των οδών Χλόης και Αδριανού, όπου

έχει ήδη εγκριθεί και η οριστική  μελέτη,

 

2. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του για την

καθυστέρηση υλοποίησης του παραπάνω έργου,

που δημιούργησε και δημιουργεί αρκετά προβλήματα

και το χειρότερο προξένησε τραγικά γεγονότα,

όπως ο θάνατος πριν τρία χρόνια του 16χρονου  μαθητή και ο

πρόσφατος, στις 6 Απριλίου 2011, θάνατος του νέου  άτυχου άνδρα.

 

3. Εφιστά την προσοχή όλων ότι το προσωρινό μέτρο της

εγκατάστασης των φαναριών σηματοδότησης στη Λεωφ. Μεσογείων

στο ύψος της οδού Ευκαλύπτων, (σημείο που επί της Λεωφ.

Μεσογείων είναι ταχείας κυκλοφορίας), δεν έλυσε το πρόβλημα,

αντίθετα προκάλεσε και τον τελευταίο θάνατο του πεζού,

ενώ  υφίσταται σοβαρό ζήτημα ασφαλείας για πεζούς,

αλλά και μαθητές της πλησίον εγκατεστημένης Ελληνογαλλικής

Σχολής, που διέρχονται από το  επικίνδυνο σημείο.

 

4. Θεωρεί ότι η εγκατάσταση της πεζογέφυρας στο σημείο αυτό

επείγει  διότι εκτός της ασφάλειας διέλευσης των πεζών θα

ενώσει δύο σημεία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκονται

σήμερα απομονωμένα.

 

5. Δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η περαιτέρω

καθυστέρηση ενός τεχνικά ώριμου έργου (του οποίου έχει

εγκριθεί η οριστική μελέτη) με τις όποιες συνέπειες

προκύπτουν από αυτήν βαρύνουν όσους είναι και υπεύθυνοι

για την κατασκευή τους.
Νεότερη Παλαιότερη