αναρτηση

Πρεμιέρα σήμερα όσον αφορά τις κοπές της βασιλόπιτας των Συλλόγων με αυτή του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης» η οποία πραγματοποιήθηκε μαζί με τη γενική συνέλευση του Συλλόγου. Έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα ζητήματα κάνοντας μια γενική αναφορά στα της εκδήλωσης.


Η συγκέντρωση άρχισε με μια εκτενή ομιλία του κου Βαβουγιού ο οποίος παρουσιάσε τα προβλήματα της γειτονιάς του Αγίου Ιωάννη με τρόπο παραστατικό, γλαφυρό και κυρίως μη κομματικό / παραταξιακό (ανάπλαση, πάρκο Νεαπόλεως, προβλήματα με καταστήματα αναψυχής κτλ). Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στο δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά και τους επικεφαλείς των παρατάξεων.


Ο κος Ζορμπάς εξέφρασε τη θέση του για την ανάπλαση και ότι ο δρόμος πρέπει να παραμείνει διπλός ενώ κάλεσε για την προσεχή Πέμπτη σε σύσκεψη τους επικεφαλείς των παρατάξεων, το Δ.Σ. του Συλλόγου και την τεχνική υπηρεσία. Έθεσε ως στόχο μέχρι τον Αύγουστο (φανταζόμαστε του 2011!) να έχει τελειώσει το θέμα της Αγίου Ιωάννου. Μίλησε για άμεση αντικατάσταση των κολωνακίων με αυτά σχήματος Π αλλά δεν ακούσαμε το αν θα διαπλατυνθεί ξανά ο δρόμος ώστε να μπορέσει να παραμείνει διπλός ή αν θα έχουμε αυτό το απαίσιο θέαμα όπου αλλού υπάρχουν νέα πεζοδρόμια αλλού παλαιά κτλ. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του κολυμβητηρίου λέγοντας ότι πλέον δεν μπορεί να υλοποιηθεί το αρχικό πλάνο και ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν αθλητικοί χώροι. Δήλωσε επίσης πως το αργότερο σε δύο χρόνια και τρεις μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα για την ανέγερση του δικού μας δημαρχείου. Τέλος έκανε αναφορά στο πάρκο Νεαπόλεως λέγοντας ότι είναι αντίθετος στη δημιουργία δρόμου μέσα στο πάρκο και ότι υπήρξε κάθετος σε αυτό. Επικροτούμε σε αυτό το δήμαρχο ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με όσα είχαμε φωνάξει το καλοκαίρι στο πάρκο αλλά θα επανέλθουμε παρακάτω.


Κατόπιν μίλησε ο τέως δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος ο οποίος υπεραμύνθηκε του έργου της ανάπλασης λέγοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε και παρκάρισμα και διπλή κατεύθυνση και πεζοδρόμια. Ανέφερε ότι ρίσκαρε και πως επειδή δεν πρόλαβε να τελειώσει το έργο έχασε τις εκλογές. Συνέστησε στο δήμαρχο να συνεχίσει πάνω στο πλάνο της προηγούμενης διοίκησης και πως δε θα το μετανιώσει. Εντύπωση μας προκάλεσε η αναφορά του ότι «κάποιοι θα πεθάνουν λόγω της κίνησης στην Πελοποννήσου ή αν κοπούν λίγα δέντρα στο βουνό». Δηλαδή υπήρχε τελικά σοβαρό το ενδεχόμενο της διάνοιξης δρόμου; Αν ναι, τότε ευτυχώς πολίτες και ιστοσελίδα μπλοκάραμε την εξέλιξη αυτή. Πάραυτα και έτσι να είναι, τουλάχιστον ο τότε δήμαρχος είχε έρθει στη συνάντηση που είχαμε διοργανώσει πολίτες και ιστοσελίδα και είχε ακούσει όλους τους παρευρισκόμενους σε αντίθεση με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που τόσο νοιάζεται για το πάρκο ώστε ούτε καν ήρθε.


Επόμενος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Σταθόπουλος. Δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος για την Αγίου Ιωάννου είναι η πεζοδρόμηση κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών πόλεων αφού όμως προηγηθούν μια σειρά από απαραίτητες προϋποθέσεις. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά – ερώτηση του επικεφαλής της «Νίκης» για το αν στον Αη Γιάννη και την πάνω πλατεία κυκλοφορούν ναρκωτικά.


Ενδεικτική αναφοράς η θετική τοποθέτηση και των τριών  στο πρόσωπο του Γιάννη Γουργούλη (για το θέμα του νεκροταφείου). Δεδομένης της φιλολογίας που επικρατεί γύρω από το όνομά του απλά του επισημάναμε ότι μάλλον αποτελεί μια περιζήτητη νύφη! Άξια αναφοράς και η θετική αναφορά του Γιάννη Σταθόπουλου στο πρόσωπο του Μιχάλη Γριβέα υπό την έννοια ότι είχε ένα όραμα όσον αφορά το κέντρο της πόλης.


Ουσιαστικός στην ομιλία του και ο Ανδρέας Γκιζιώτης αναφερόμενος στην οικονομική δυσπραγία που αναμένει το δήμο, το ζήτημα με την καθαριότητα (ότι παραμονεύουν ιδιώτες) και το θέμα του πάρκου Νεαπόλεως.


Τέλος το λόγο έλαβε ο κος Κουβόπουλος που αναφέρθηκε στην ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου, το κτήμα Ασημακόπουλου και το μετρό. Συγκεκριμένα είπε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Ε.Σ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της ανάπλασης και πως θα ξεκινήσει προσπάθεια με θέμα την έλευση του μετρό από την Αγία Παρασκευή.


Ας έρθουμε τώρα και σε ορισμένα κατεξοχήν δικά μας συμπεράσματα. Καταρχήν στα πολιτικά επισημάναμε το πως όλοι τώρα θα μιλούν με τα καλύτερα για το Γιάννη Γουργούλη.


Επιπλέον φάνηκε ήδη η διαφοροποίηση του κου Αλεξόπουλου. Καθισμένος πιο πέρα εν σχέσει με την υπόλοιπη δημοτική και γενικώς ολίγον νευρικός. Έμπαινε, έβγαινε, έτρεχε στα σκαλοπάτια ενώ δε τον είδαμε να έχει συνομιλία με το δήμαρχο. Ειρήσθω εν παρόδω αναμένουμε ακόμη το πλήρες κείμενο της ανεξαρτητοποίησής του και την εξήγηση των όσων καταγγέλλει.


Λάθος αποτελεί επίσης η αποχώρηση του κου Γιαννακόπουλου πριν τοποθετηθεί κι ο τελευταίος ομιλητής, ο κος Κουβόπουλος. Όσο κι αν υπάρχει μια κάποια αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο, αυτή τη φορά ο πρώην δήμαρχος έδωσε μόνος του στον κο Κουβόπουλο λαβή για σχολιασμό. Βέβαια οφείλουμε να προσθέσουμε πως στην παρουσίαση των ομιλητών μετά τους Ζορμπά και Γιαννακόπουλο σημειώθηκε τόση καθυστέρηση όση χρειαζόταν για να αρχίζει το ακροατήριο να σηκώνεται.


Τέλος θα ήθελα ως νέος άνθρωπος να κάνω ένα δικό μου σχόλιο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μίλησε για 700 μέλη που όμως σήμερα δεν ήταν ούτε 250. Κατανοώ τη λύπη του αλλά υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο και φυσικά δεν έφταιγε ο καιρός. Εγώ θα σας πω πως απουσίαζαν εντελώς οι νέοι άνθρωποι. Οι ηλικίας από 18-45 δεν ήταν εκεί. Πού είναι το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας; Ο κόσμος που απαξιώνει την πολιτική και το απέδειξε πριν λίγο καιρό, απαξιώνει και τις συλλογικές δράσεις. Γιατί άραγε; Ίσως μια εξήγηση να αποτελεί το παρακάτω. Ο δήμαρχος και ο Σύλλογος καταδικάζουν τη διάνοιξη δρόμου στο πάρκο. Ο πολιτικός κόσμος με εξαίρεση τους Γιαννακόπουλο, Γριβέα και Γκιζιώτη απαξίωσε να παραβρεθεί στην καλοκαιρινή συγκέντρωση που διοργανώσαμε με πολίτες στο πάρκο ή φοβήθηκε να αγγίξει ένα θέμα για το οποίο έχει πραγματική άγνοια. Για τους μόνους που γνωρίζουμε ότι δεν ήρθαν δικαιολογημένα είναι οι κοι Γαβράς και Σταθόπουλος. Ούτε όμως κι ο Σύλλογος παραβρέθηκε εν αντιθέση με το Σύλλογο Κατοίκων του Τσακού που κάποια μέλη βοήθησαν πολύ ενώ είχαν κολλήσει σε αρκετά σημεία ενημερωτικές αφίσες. Την ώρα λοιπόν της μάχης το καλοκαίρι δεν ήρθε κανείς τους στη συγκέντρωση του πάρκου. Οι πόλεμοι όμως δεν κερδίζονται μονάχα με λόγους επί μικροφώνων σε βήματα με πολυπληθές ακροατήριο αλλά με μάχες στο δρόμο. Έτσι αποτρέψαμε εμείς οι πολίτες την όποια σκέψη διάνοιξης δρόμου για την ώρα. Όλοι αγαπούν το βουνό, ποιος όμως βγήκε να μας δείξει το σκουπιδότοπο γύρω από το υπουργείο με πεταμένα ακόμη και φορτηγά; Έπρεπε εμείς να κινήσουμε το θέμα δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και να σχεδιάζουμε μια ακόμη μάχη στο πάρκο στο επόμενο διάστημα. Ο σεβασμός έλεγε ένας κορυφαίος λογοτέχνης κερδίζεται με τις πράξεις. Επιτρέψτε μου να πω ότι η συμμετοχή του κόσμου στα κοινά κερδίζεται με τις πράξεις.


Αλλά και κάτι ακόμη. Δε γίνεται οτιδήποτε λαμβάνει χώρα σε αυτή την πόλη να μετατρέπεται σε άτυπο δημοτικό συμβούλιο. Ήμασταν 2 ½ ώρες στο θεατράκι. Τις περάσαμε καθιστοί ακούγοντας πολιτικές ομιλίες με μόνη εξαίρεση αυτή του κου Βαβουγιού. Αυτό νομίζετε ότι έλκει τις νεώτερες των 50-55 ηλικίες να παραβρεθούν; Ελπίζουμε στις επόμενες κοπές βασιλόπιτας που ακολουθούν σύντομα να μη ξαναδούμε ένα ακόμη δημοτικό συμβούλιο. Ένας δίλεπτος χαιρετισμός είναι υπεραρκετός. Όποιος επιθυμεί πολιτικές ομιλίες μπορεί να προσέρχεται στα δημοτικά συμβούλια.


Αυτές οι εκδηλώσεις είναι για να ανταμώνει η γειτονιά και η πόλη εν γένει όχι για να κάνουμε πολιτική. Κινδυνεύουμε σε μια δύσκολη εποχή να αποξενωθούμε και μεταξύ μας, αν βέβαια γνωριστήκαμε και ποτέ. Νισάφι πια!


Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη