Ο Μιχάλης Γαβράς για τα Δημοτικά Τέλη και την αποχή

Σας παραθέτουμε δύο τοποθετήσεις του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Γαβρά σχετικά με τη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών και την αποχή κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Αναπροσαρμογή δημοτικών τελών. Σκοπιμότητες και πραγματικότητεςΚάθε χρόνο με το ζήτημα της ετήσιας αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, δημοτικού φόρου κ.λ.π., παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων για το ύψος της αναπροσαρμογής. Έτσι και φέτος, πιστή η νέα διοίκηση στη προεκλογική της εξαγγελία, εισηγήθηκε μηδενική αύξηση των τελών, επικαλούμενη ταυτόχρονα και την κοινωνική ευαισθησία του μέτρου μέσα στην σημερινή οικονομική δυσπραγία και πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.


Είναι γεγονός, πως με την επίκληση της ίδιας αιτίας, της κοινωνικής ευαισθησίας, προτάθηκε μείωση των τελών κατά 10%, ενώ είναι σίγουρο πως με την ίδια επίκληση θα μπορούσε να προτείνει αύξηση 5%, όσος και ο τρέχων πληθωρισμός.


Γίνεται λοιπόν φανερό πως εδώ γίνεται ένα παιχνίδι εννοιολογικών προσεγγίσεων της «κοινωνικής ευαισθησίας» είτε με ιδεολογικές αναφορές είτε με επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση αγνοείται και παραβλέπεται και η πραγματική υπόσταση της «κοινωνικής ευαισθησίας» και τα πραγματικά μεγέθη που προκύπτουν από την εφαρμογή της απόφασης. Συγκεκριμένα:


Η εκδήλωση στην πράξη της  «κοινωνικής ευαισθησίας» από τον Δήμο σημαίνει την ύπαρξη κοινωνικών παροχών, με τις οποίες υποστηρίζονται οι οικονομικώς αδύνατοι με τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» και οι άνεργοι με τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Επίσης επιδοτούνται οι κοινωνικές δραστηριότητες του δήμου, παιδικοί σταθμοί, ωδείο, εργαστήρια τέχνης, αθλητικές δραστηριότητες, ΚΑΠΗ και ιατρικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής, έτσι ώστε η οικονομική συμμετοχή όσων τα χρησιμοποιούν να είναι μικρότερη του πραγματικού κόστους. Είναι ο λεγόμενος κοινωνικός μισθός και είναι αυτός που συνιστά την καλύτερη και την σημαντικότερη μορφή ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος. Μέσα από αυτήν την διαδικασία πραγματοποιείται μια μορφή αναδιανομής του εισοδήματος, δηλ. εισπράττεις από τους πολλούς και τους έχοντες μεγάλα διαμερίσματα και επιχειρήσεις και τα μοιράζεις σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.
Ετεροδημότες και πολιτικό σύστημαΣτην τελετή ορκωμοσίας των νέων Δημοτικών Αρχών και οι δυο δήμαρχοι, ο απερχόμενος και ο νέος, αναφέρθηκαν στο φαινόμενο της αποχής που εκδηλώθηκε στις τελευταίες εκλογές και στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την επανάκτηση της αξιοπιστίας από το πολιτικό προσωπικό του Δήμου και την συνακόλουθη αύξηση του ενδιαφέροντος από τους δημότες για τα κοινά.


Παράλληλα με αυτό το ζήτημα συνυπάρχει και άλλο ένα εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο. Είναι η διαπίστωση πως σε μια πόλη των 80-100.000 κατοίκους είναι εγγεγραμμένοι μόνο 36.000, αριθμός που μένει αναλλοίωτος τις τελευταίες 2-3 εκλογές. Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν την πόλη ως ξενοδοχείο, όπως εύστοχα έχει επισημανθεί.


Είναι ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο στην Αγία Παρασκευή, αλλά κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Έχει άμεση σχέση με μια λανθασμένη ψυχολογική αντίληψη της κοινωνίας για την προστασία των πατρογονικών και σε μια άρνηση να ενταχθούν στην πόλη που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους.


Είναι το φαινόμενο των ετεροδημοτών, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται και που πλέον λειτουργεί αρνητικά και για την επαρχία και για την πρωτεύουσα.


Υπάρχουν αρκετές συνέπειες για τις οποίες ο Ηλίας Μπιτσάνης, Διευθυντής στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καλαμάτας, στις 16.11.10, έγραφε:


«Το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα όμως το οποίο αναδεικνύεται, είναι εκείνο το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι για το μέλλον του τόπου τελικά αποφασίζουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μένουν σε αυτόν και απλώς διατηρούν για λόγους συναισθηματικούς κυρίως, τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο καταγωγής. Όπως έχουμε σημειώσει και άλλη φορά, το κακό είναι διπλό: Από τη μια πλευρά οι ετεροδημότες εμπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν τη ζωή εκείνων που μένουν στην ελληνική επαρχία και από την άλλη για τη δική τους ζωή συνήθως αποφασίζουν οι “γηγενείς“ των αθηναϊκών δήμων αναπαράγοντας την εξουσία προσώπων και μηχανισμών που εδώ και δεκαετίες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην τοπική κοινωνία. Μπορεί η ένταση αυτών των φαινόμενων να είναι μικρότερη από το παρελθόν καθώς μεταφέρονται σταδιακά τα εκλογικά δικαιώματα των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής. Δεν παύουν όμως αυτά να παίζουν τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στην επαρχία και στο λεκανοπέδιο.»


Καλείται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκφραστής της θέλησης όλων των Δημοτικών Συμβούλων να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα του θέματος, να αναλάβει την ευθύνη μιας συνεχούς και εντατικής προσπάθειας προσέλκυσης και εγγραφής στα δημοτολόγια όσων περισσότερων δημοτών γίνεται και να το θεωρήσει ως μείζονα επιτυχία του στο τέλος της θητείας του να έχει πετύχει τον κοινό στόχο.


Καλείται ο νέος δήμαρχος να εισηγηθεί στο σώμα σειρά δράσεων (καμπάνιες, φυλλάδια ένθετα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.) για την ενημέρωση των δημοτών που μένουν στην πόλη μας για τις θετικές επιδράσεις της εγγραφής τους στα δημοτολόγια της Αγίας Παρασκευής.*Δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19.1.2011


Αν δεχθούμε πως εφαρμόζεται μια αύξηση των τελών (ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ) 5% , η οικονομική επιβάρυνση ενός διαμερίσματος 95 τ.μ. θα είναι μόλις δυο (2) Ευρώ το δίμηνο (40,00€ Χ 5% =2,00€). Συνολικά ο δήμος θα εισπράξει 160.000€, μια και έχουν καταγραφεί 80.000 μετρητές ΔΕΗ στην πόλη μας.


Παρά την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, τα πραγματικά μεγέθη αποδεικνύουν πως ενώ στα τέλη συμμετέχουν και οι οικονομικώς αδύνατοι το μέτρο τελικά λειτουργεί προς όφελός τους.


Με αυτές τις 160.000€, που κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως προκύπτουν από κάποια σημαντική οικονομική επιβάρυνση των δημοτών (1€ το μήνα), μπορούν να ενισχυθούν όμως οι κάποιες εκατοντάδες νοικοκυριών και ανέργων που αδυνατούν να πληρώσουν και την ΔΕΗ τους ακόμη, καθώς επίσης να πραγματοποιηθούν και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες και παροχές για το διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος των οικονομικώς αδυνάτων δημοτών μας, χωρίς να επηρεαστεί ο υπόλοιπος προγραμματισμός του Δήμου.


Γίνεται φανερό λοιπόν πως η «μηδενική αύξηση» αλλά και η «μείωση 10%» των δημοτικών τελών δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα με ιδεολογικό προκάλυμμα, πολύ δε περισσότερο που όλοι ομολογούν, πως η Αγία Παρασκευή έχει τα μικρότερα τέλη από όλους τους γειτονικούς δήμους.Υ.Γ. Το κείμενο αποτελεί την βάση τοποθέτησής μου στην Συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου στις 19.1.2011

Νεότερη Παλαιότερη