αναρτηση

Μια σειρά απο όμορφες εκδηλώσεις / πρωτοβουλίες έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας και αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε σε αυτές.


Την Τρίτη 14/12 είδαμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό στη Στέγη Γερόντων όπου διοργανώθηκε για τους φιλοξενούμενούς της μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, την οποία προσέφεραν το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και τα παιδάκια των Παιδικών Σταθμών (πρώην ΙΒΣΑ) του Δήμου Αγίας Παρασκευής στους τροφίμους της Στέγης Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


Η γιορτή περιλάμβανε την ανάγνωση παραμυθιών από τους ηλικιωμένους προς τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και δημοτικούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Κέντρου Νεότητας της Ενορίας Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής (Άνω Πατήσια). Σκοπό της εκδήλωσης αποτέλεσε η ενθάρρυνση και η ενεργοποίηση των ικανοτήτων των ηλικιωμένων που διαμένουν στη Στέγη Γερόντων μέσα από το ρόλο του αφηγητή παραμυθιών με απώτερο στόχο την ένταξη στην κοινότητα και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.


Η γιορτή αποτελούσε μια από τις προγραμματισμένες δράσεις που έχει σχεδιάσει το Επιστημονικό Προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας με τις οποίες προωθείται η κινητοποίηση και επαναδραστηριοποίηση των τροφίμων, η ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η βελτίωση της λειτουργικότητας τους σε νέο πλαίσιο, η ελάττωση της ψυχοκινητικής επιβράδυνσης, η μείωση της πνευματικής έκπτωσης καθώς και η διεύρυνση  των διαπροσωπικών τους σχέσεων.


Δράσεις σαν και αυτές όπως και η διαδραστική επαφή των ηλικιωμένων με την κοινότητα (στην προκειμένη περίπτωση τα παιδάκια των Παιδικών Σταθμών) συντελούν στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής τους, την ανάπτυξη των διαπροσωπικών τους σχέσεων καθώς και τελικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Επίσης βοηθούν τα παιδιά απο μικρή ηλικία στο να κατανοούν πως πρέπει να βρίσκονται κοντά στους μεγαλύτερους και να μην αισθάνονται οι τελευταίοι απομονωμένοι.


Τη Δευτέρα 20/12 σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα τα μέλη του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου για Άτομα με Αναπηρία του Τμήματος Κοινωνικής παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Ο Αϊ Βασίλης παίρνει σύνταξη» στο αμφιθέατρο του 3ου Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής. Τα μέλη του Εργαστηρίου έχοντας πλέον αποκτήσει εξοικείωση στο να υποδύονται θεατρικούς ρόλους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απέσπασαν για μια ακόμη φορά το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, που είχαν κατακλύσει το χώρο του αμφιθεάτρου.


Ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση για την επιτυχία και απήχηση που έχουν οι θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι. Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο ότι ο νέος τρόπος λειτουργίας του Εργαστηρίου, που εμπλέκει τα θεατρικά δρώμενα ως θεραπευτικό μέσο αποτελεί μια άριστη επιλογή με καταπληκτικά αποτελέσματα στην ατομική ψυχοκινητική εξέλιξη και την κοινωνικοποίηση των μελών του Εργαστηρίου. Στην επιτυχία αυτή αρωγοί είναι πάντα οι Εθελόντριες της Παιγνιοθήκης Αγίας Παρασκευής, οι οποίες ήταν χορηγοί των σκηνικών της παράστασης και ειδικά για την εκδήλωση παρασκεύασαν το παραδοσιακό χριστόψωμο και προσέφεραν χριστουγεννιάτικα δώρα στα μέλη. Ο Αθλητικός Όμιλος τοξοβολίας «Αχαιοί» φρόντισε ώστε να απολαύσουν όλοι οι προσκεκλημένοι μετά το τέλος της παράστασης έναν απολαυστικό μπουφέ με γιορτινά εδέσματα.


Τη θεατρική παράσταση επιμελήθηκε η κ. Καλογεροπούλου Μαρία, Δασκάλα Θεατρικού Παιχνιδιού από την ΚΟΙΚΕΔΑΠ, μαζί με τη Διεπιστημονική Ομάδα του Εργαστηρίου με επικεφαλής την κ. Καρβέλη Μαρίνα, Κοινωνική Λειτουργό, τη κα. Φάντη Διομεία, Μουσικό, τον κο. Μούργο Αποστόλη, Καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής, τον κο. Ανυφαντή Μάνο, Λογοθεραπευτή, την κα. Καρίπογλου Μάϊρα, Ψυχολόγο και την κα. Στροφύλλα Γεωργία, Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής από τον Αθλητικό Οργανισμό Αγίας Παρασκευής.


Την Τρίτη 21/12 το απόγευμα παρακολουθήσαμε μια εντυπωσιακή παράσταση “Commedia dell’ Arte” του θεάτρου δρόμου Helix που οργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Συγκεκριμένα έντεκα θεατρίνοι του δρόμου σε ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις μας ταξίδεψαν στην Commedia dell’ Arte. Το θέαμα υπήρξε εντυπωσιακό, μοναδικό, διαθέτοντας μουσική, έντονα χρώματα, χιούμορ, ζωντάνια και αμεσότητα καθώς πολλές φορές οι ηθοποιοί απευθύνονταν στους θεατές, φωτιές και πυροτεχνήματα. Επίσης την Τρίτη και την Τετάρτη έγιναν και οι καθιερωμένες βόλτες με το τρενάκι των Χριστουγέννων σε Κοντόπευκο και κεντρική πλατεία αντίστοιχα.


Χθες, Τετάρτη 24/12 είδαμε μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στα Χριστούγεννα που διοργανώθηκε στο θεατράκι του 2ου Γυμνασίου και οργανώθηκε από την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Νίκη για την Αγία Παρασκευή» υπό τον τίτλο «Λογοτεχνία των Χριστουγέννων: η ξεχασμένη πλευρά της αλληλεγγύης και της ελπίδας».


Σε αντίθεση με το πνεύμα των τελευταίων ετών όπου ξενόφερτα έθιμα και αναγνώσματα καταλαμβάνουν τον κυρίαρχο ρόλο, είδαμε κάτι διαφορετικό που είχαμε πολλά χρόνια να το δούμε. Αναγνώστηκαν κείμενα ξεχωριστών προσώπων της ελληνικής λογοτεχνίας με θέμα την εορτή των Χριστουγέννων αλλά και την ορθόδοξη παράδοση όπως των Αλέξανδρου  Παπαδιαμάντη, Κώστα  Βάρναλη, Φώτη Κόντογλου, Ανδρέα Καρκαβίτσα κ.α. Η ανάγνωση έγινε από τους ηθοποιούς Γιάννη Μποσταντζόγλου, Λουκία Πιστιόλα, Αγγελική Κασόλα, Τερψιχόρη  Γκιόκα και τον ποιητή  Γιώργο Σερκεδάκη. Το ύφος της ανάγνωσης σε συνδυασμό με τη σκηνοθετική υποστήριξη πραγματικά μετέφεραν το γεμάτο αμφιθέατρο σε άλλες εποχές. Η ερμηνευτική προσέγγιση έγινε από τη φιλόλογο Χρύσα Τζαγκαρουλάκη ενώ τα αναγνώσματα πλαισίωσαν μελωδικοί ήχοι από τους Κ. Σφέτσα (βιολοντσέλλο)  και Αγγ. Τκάτσεβα (τσίμπελ, κάτι σαν το δικό μας σαντούρι) και ολοκλήρωσαν την εκδήλωση. Τη σκηνοθεσία είχε η Τόνια Σταυροπούλου.



Για όλα τα παραπάνω θα πούμε ένα «Μπράβο» στην Αγία Παρασκευή και το έμψυχο δυναμικό της που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έδωσαν μια άλλη, χαρούμενη νότα καθώς και στον κόσμο που ανταποκρίθηκε σε όλες τις ποιοτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη μας.




Χρόνια πολλά!!!

Νεότερη Παλαιότερη