αναρτηση

Αν αφήσουμε στην άκρη τα ποσοστά και τις εντυπώσεις που αυτά δημιουργούν εστιάζοντας στους αριθμούς θα δούμε ορισμένες  αλήθειες που διαφοροποιούν τις εικόνες των ποσοστών. Συγκεκριμένα:


- Το πρώτο ότι έχουμε ιστορικό χαμηλό σε αριθμό ψήφων για το εκλεγόμενο δήμαρχο είναι μια από τις αλήθειες των αριθμών. Ο κος Ζορμπάς εξελέγη δήμαρχος με 8.129 ψήφους σε σύνολο μόλις 17.856 περίπου ψηφισάντων σε μια πόλη με 35.936 εγγεγραμένους και περίπου 100.000 κατοίκους. Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1998 όταν ο Σταύρος Κώτσης εξελέγη με 8.472 ψήφους. Το 2002 ο Αντώνης Σιδέρης εξελέγη με 12.390 και το 2006 ο νυν δήμαρχος με 10.574. Ενώ το αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες την πρώτη Κυριακή (22.461) έσπασε μόλις χθες.


- Ο κος Γιαννακόπουλος στο β’ γύρο ουσιαστικά δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα ψηφοφόρο. Την πρώτη Κυριακή έλαβε 6.922 ψήφους και τη δεύτερη 7.647, ήτοι 700 περίπου ψήφοι παραπάνω που στην πράξη ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 0. Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι κι απ’αυτούς οι 200-300 κατα ένα μεγάλο μέρος ήταν ψηφοφόροι των «Μαζί» που για κάποιο λόγο την πρώτη Κυριακή κινήθηκαν διαφορετικά. Ενδεικτικό ακόμη το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ξεπεράσει στο σύνολο ούτε όσους είχε πάρει τον πρώτο γύρο του 2006 που ήταν 7.890 ψήφοι. Το 2006 όταν επικράτησε του Αντώνη Σιδέρη, κατάφερε τη δεύτερη Κυριακή να κερδίσει περίπου 2.600 ψήφους ενώ και το 2002 που έχασε μπόρεσε και ενισχύθηκε κατα σχεδόν 2.200 ψήφους.


- Δικαιώνεται η άποψη ότι το 33% - 25% - 25% - 13% μπορεί εναλλακτικά να αναγνωσθεί και ως 33% - 67%.  Οι ψηφοφόροι της Νίκης, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Νέας Αδέσμευτης Πόλης είτε απείχαν είτε στράφηκαν σχεδόν αποκλειστικά στην επιλογή του Βασίλη Ζορμπά.


- Στη μάχη της β’ Κυριακής η αποχή έσπασε κάθε ρεκόρ. Ο αριθμός των ψηφισάντων είναι πραγματικά αποκαρδιωτικός και όπως είχαμε τονίσει στο webradio το στοίχημα της επόμενης ημέρας για το νέο Δ.Σ. θα είναι να ανακινηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την Αγία Παρασκευή. Η αποχή εξ ορισμού αποτελεί σύμμαχο του νικητή του πρώτου γύρου καθώς ο δεύτερος αποτελεί αυτόν που επιδιώκει την ανατροπή και την κάλυψη της διαφοράς. Η κινητοποίηση τόσο του κου Ζορμπά όσο και των άλλων παρατάξεων  με την όποια συνεννόηση υπήρξε, ανέτρεψαν τον αρνητικό παράγοντα της αποχής τόσο όσο χρειάστηκε. Έπειτα τόσο οι ψηφοφόροι της «Νίκης» όσο και του κυρίου Κουβόπουλου είναι άνθρωποι που ήθελαν την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Ενδεικτική η ατμόσφαιρα την περασμένη Τετάρτη σε γνωστή αίθουσα εκδηλώσεων όπου η πλειοψηφία των στελεχών της «Νίκης» ζητούσαν να οδηγηθεί η πόλη σε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας. Υπήρξε λοιπόν μια κινητοποίηση στην πόλη, ίσως όχι τόσο από την παράταξη του κου Ζορμπά όσο γενικότερα από ένα ρεύμα που απαιτούσε αλλαγή στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου και η οποία τελικά έφερε αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό ανετράπη το τακτικό πλεονέκτημα που χαρίζει η αποχή στον πρώτο του πρώτου γύρου.


- ο κος Γιαννακόπουλος το 2006 έλαβε και στους δύο γύρους λιγότερες ψήφους από το 2002 αντίστοιχα μολονότι τότε είχε ηττηθεί. Το 2010 έλαβε και στους δύο γύρους λιγότερες ψήφους από το 2006 αντίστοιχα. Όταν είσαι σε πτωτική πορεία δύσκολα επικρατείς.


Αυτές είναι μερικές από τις αλήθειες των αριθμών, οι οποίες εξηγούν την εικόνα που είδαμε χθες. Σύντομα θα επανέλθουμε με νέο κείμενο εξηγώντας το πως οδηγηθήκαμε σε αυτούς τους αριθμούς καθώς επίσης θα αναλύσουμε τους λόγους της νίκης -ανατροπής του Βασίλη Ζορμπά και τα αίτια της ήττας του Βασίλη Γιαννακόπουλου.


Στρατής Μαζίδης

Νεότερη Παλαιότερη