αναρτηση

Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ελεύθερους χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα προς όφελος των παιδιών μας δίχως το κόστος να είναι απαγορευτικό. Θα ξεκινήσουμε από την περιοχή του Τσακού. Συγκεκριμένα στην 28ης Οκτωβρίου υπάρχουν δύο σημεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποκτήσουν ζωή αν δημιουργηθούν δύο παιδικές χαρές κατά το πρότυπο αυτών της οδού Σολωμού (η μία στη διασταύρωση με την Καραϊσκάκη και η άλλη λίγο πιο κάτω κοντά στο σταθμό του μετρό).Το ένα σημείο είναι η πλατεία Κοραή στη Μεσογείων. Με την κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια περιφραγμένη παιδική χαρά σαν αυτή της Σολωμού που βρίσκεται στη γωνία με τη Δημητρακοπούλου. Δίχως να είναι μεγάλη, διαθέτει τα απαραίτητα όπως μεγάλη τσουλήθρα, τραμπάλα, κούνιες κτλ. Επιπλέον τα ψηλά πεύκα εγγυώνται την απαραίτητη σκιά και δροσιά για το καλοκαίρι. Κατα καιρούς αυτή η πλατεία έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς ενώ τα δύο τελευταία καλοκαίρια διατέθηκε σε ιδιωτική επιχείρηση για να τοποθετηθούν τραπεζάκια. Μήπως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό το μέρος προς όφελος παιδιών αλλά και γονέων;

Το δεύτερο σημείο είναι πιο ψηλά στη διχάλα με την Κουμουνδούρου. Εκεί υπάρχει ένας μικρός ανεκμετάλλευτος χώρος. Θα αναρωτηθεί κανείς τι παιδική χαρά θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί; Μια σαν αυτή της Σολωμού & Καραϊσκάκη, φωτογραφία της οποίας μπορείτε να δείτε στις παιδικές χαρές. Είναι ένας διαμορφωμένος αλλά νεκρός από άποψη ζωής χώρος.

Και φυσικά ας μη ξεχνάμε το χώρο του κολυμβητηρίου (για το οποίο αφιερώσουμε το αμέσως προηγούμενο κείμενό μας) όπου θα μπορούσε να γίνει πάλι παιδική χαρά φιλοξενώντας παράλληλα αθλητικούς χώρους, κάποιο δημοτικό αναψυκτήριο κτλ. Βέβαια είναι κατανοητό ότι σε αυτή την περίπτωση οι δαπάνες θα ήταν πολύ περισσότερες καθώς υπάρχει και ένα σαθρό γιαπί που θα πρέπει να κατεδαφιστεί.

Αντίστοιχοι χώροι υπάρχουν και στο Κοντόπευκο. Συγκεκριμένα στο τέλος της Γούναρη (εκεί που συναντά τη Σίφνου) υπάρχει ένας μικρός διαμορφωμένος χώρος ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει και αυτός μια μικρή παιδική χαρά.

Επιπρόσθετα σημαντικός χώρος για παιδική χαρά υπάρχει στην πλατεία στη Μεσογείων απέναντι από τον Ο.Α.Ε.Δ. όπου για την ώρα ο χώρος αυτός πέρα από ορισμένα δένδρα και θάμνους δε διαθέτει κάποια ιδιαίτερη διαμόρφωση. Θα μπορούσε όμως και εκεί να δημιουργηθεί μια νέα, μεγάλη και ασφαλής παιδική χαρά, η οποία θα βοηθούσε πολύ στο να αποφορτιστεί αυτή της κεντρικής πλατείας.

Για το τέλος κρατήσαμε τα Πευκάκια. Εδώ οι μόνες κούνιες και τσουλήθρες που υπάρχουν είναι αυτές που πιθανώς να τοποθέτησε κάποιος ιδιώτης στην αυλή του. Τα Πευκάκια πέρα από όλα τα άλλα στερούνται και παιδικών χαρών. Μας το είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεωργίου (πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Πευκακίων "Η Αναγέννηση"). Εμείς τον ρωτήσαμε σχετικά για το θέμα και μας είπε:

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είχαν ενταχθεί από το 2009 δύο έργα για παιδικές χαρές που έχουν άμεσα ανάγκη η Συνοικία. Πρόκειται για την παιδική χαρά στο οικοδομικό τετράγωνο 362 εππί των οδών Ησιόδου & Αμαλιάδος που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Συνοικίας των Πευκακίων στο τμήμα αυτό που στερείται παντελώς υποδομών. Η δεύτερη παιδική χαρά που είχε ενταχθεί ήταν στο οικοδομικό τετράγωνο 406 επί των οδών Αισώπου και Ερμού. Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι τα έργα αυτά επανεντάχθηκαν και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2010 κανένα δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Επειδή τα Πευκάκια στερούνται παντελώς παιδικών χαρών (υπάρχει μόνο μία και μάλιστα σε περιορισμένο χώρο στο ύψος της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων) η κατασκευή των 2 αυτών παιδικών χαρών με προτεραιότητα αυτής επί των οδών Ησιόδου και Αμαλιάδος αποτελεί άμεση αναγκαιότητα για ολόκληρο τον Δήμο της Αγίας παρασκευής και όχι αποσπασματικά για τα Πευκάκια. Στη τελευταία συνέλευση του Συλλόγου κατέστη αυτό σαφές από πλευράς μας στο κ. Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε τουλάχιστον το έργο της Παιδικής χαράς επί της Ησιόδου να προχωρήσει άμεσα. Δυστυχώς ακόμη δεν υλοποιήθηκε αυτή η δέσμευση.
Παρακαλώ για τη δημοσιοποίηση του θέματος για να εκτελεστεί επιτέλους το αναγκαίο αυτό έργο για τη Συνοικία μας. Τα παιδιά μας δεν έχουν καθόλου οργανωμένο χώρο για παιχνίδι. Λες και είναι παιδιά ενώς κατώτερου Θεού !!!


Η δημιουργία των παραπάνω παιδικών χαρών -με εξαίρεση το χώρο του κολυμβητηρίου- δε θα απαιτούσε πολύ χρόνο, θα προσέφερε όμως πολύ περισσότερα, όπως:

- η παιδική χαρά δεν είναι ένας απλός τόπος παιχνιδιού. Αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης. Βοηθά μόνο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών τα οποία συνάπτουν δεσμούς και φιλίες με παιδιά της γειτονιάς τους. Τα ωθεί προς το πραγματικό παιχνίδι και αποτρέπει την πλήρη αποβλάκωση της οθόνης μιας τηλεόρασης ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην εποχή μας. Τα κρατά σε κίνηση, τα καθιστά ενεργητικά και όχι παθητικούς δέκτες.

- αλλά και σε μας τους μεγαλύτερους που τα συνοδεύουμε μας προσφέρει μια ευκαιρία χαλάρωσης καθώς και κοινωνικοποίησης ερχόμενοι σε επαφή με άλλους γονείς. Ειδικά στις πονηρές μέρες που διανύουμε είναι πολύ σημαντική μια τέτοια εξέλιξη.

- θα αποσυμφοριζόταν σε σημαντικό βαθμό η παιδική χαρά της κεντρικής πλατείας, η οποία πέρα από το ότι είναι στρωμμένη με χαλίκι αντί για πλάκες δαπέδου ασφαλείας κατασκευασμένες από αφρώδες πλαστικό και ότι αυτό συνεπάγεται. Τις ώρες αιχμής πρέπει να κρατάς σειρά προτεραιότητας για να βρεις μια κούνια ελεύθερη ενώ στη μεγάλη τσουλήθρα γίνεται το αδιαχώρητο. Μια αποσυμφόρηση της συγκεκριμένης παιδικής χαράς θα μείωνε και τον αντίστοιχο κίνδυνο ατυχημάτων των παιδιών.

- θα έκανε και τη ζωή πολλών απο μας πολύ ευκολότερη καθώς η πρόσβαση στην κεντρική πλατεία δεν είναι και το πιο απλό πράγμα καθώς είτε δεν υπάρχει πεζοδρόμιο είτε βρίσκεται υπο κατοχή.

Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αναλόγως και θα ήταν χρήσιμο σε συνεργασία με τους αναγνώστες να καταγραφούν και να γράφαμε τις προτάσεις όλων μας για αυτές.

Όπως και να έχει η παραπάνω πρότασή μας είναι κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί εύκολα, γρήγορα και δίχως μεγάλο κόστος και παρακαλούμε τη Δημοτική Αρχή να το εξετάσει.

Στρατής Μαζίδης


Νεότερη Παλαιότερη