αναρτηση

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτή τη φορά στα Πρόσωπα της Πόλης φιλοξενούμε το Νίκο Γεωργόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βορειο-Ανατολικού Τομέα Υμηττού (Σ.Ε.Π.Π.Β.Α.Τ.Υ.)

- Νίκο σε καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα μας. Είναι χαρά και τιμή για τη σελίδα που ανταποκρίθηκες στην πρότασή μας.

Κι εγώ σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση.

- Να υποθέσουμε ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου ο βαθμός ετοιμότητας του Σωματείου αυξάνει, σωστά;

Σωστά το αναφέρετε, έχουμε ήδη μπεί στην Αντιπυρική περίοδο και ο βαβμός ετοιμότητας του σωματείου είναι αυξημένος όπως κάθε τέτοια εποχή.

- Νίκο πότε ιδρύθηκε το Σωματείο και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κίνηση;

Το σωματείο ιδρύθηκε το 2008 και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση ήταν οι πρόσφατες φωτιές στην Πελοπόννησο, αλλά και οι ανησυχίες που είχαμε ως άτομα να προσφέρουμε  στο κοινωνικό σύνολο, να προστατεύσουμε τον μοναδικό πνεύμονα της Αττικής (Υμηττός), παρά να είμαστε θεατές στο ίδιο έργο όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. Το σωματείο ανήκει στις εθελοντικές ομάδες της ΓΓΠΠ καθώς και στις αντίστοιχες ομάδες του ΣΠΑΥ.

- Ήθελα να σε ρωτήσω πόσα μέλη και αν με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει μια αύξηση των μελών αυτών και ακόμη, αν τα μέλη είναι ενεργά;

Η αύξηση των μελών μας είναι σημαντική με το πέρασμα του χρόνου, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινήσαμε λίγοι και σήμερα ο αριθμός των μελών φτάνει τους 100  και  τα ενεργά μέλη τους 40.

- Στην ιστοσελίδα του Σωματείου (http://www.seppvaty.com/) διαβάζουμε για τον εθελοντικό και αφιλοκερδή χαρακτήρα του. Πλην όμως ένα τέτοιου είδους σωματείου αναπτύσσει δράσεις που για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται χρήματα. Πώς στηρίζεται οικονομικά το Σωματείο;

Εδώ ερχόμαστε στην πιο σημαντική ερώτηση. Το σωματείο μας (είναι όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το καταστατικό του μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα) η προσφορά μας είναι ΚΑΘΑΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ   και τα μόνα έσοδα που έχει είναι από μία μικρή συνδρομή των μελών του για να καλύψει κάποια μικροέξοδα, καθώς και οι όποιες δωρεές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από διάφορους φορείς/πολίτες τους οποίους ευχαριστούμε και δημοσίως για την ευαισθησία τους.
Επίσης το σωματείο δεν χρηματοδοτείται από κανένα φορέα (Δήμο, Νομαρχία κ.α) και τα οποιαδήποτε έξοδα (στολές, βενζίνες) καλύπτονται ατομικά από εμάς τους ίδιους
Θα ήθελα επίσης να πω ότι ο εθελοντισμός είναι ΙΔΕΑ και όχι ΣΚΟΠΟΣ. Δυστυχώς  στην χώρα μας ο εθελοντισμός  φτάνει μόλις το 15% ενώ σε άλλες χώρες ξεπερνά το 80%.

- Νίκο ποιες οι δραστηριότητες του Σωματείου κατά την "επικίνδυνη" ας το πούμε περίοδο; Το Σωματείο αναπτύσσει κατασταλτικές δράσεις ή και προληπτικές; Π.χ. κάνετε περιπολίες με οχήματα; Προχωράτε σε καθαρισμό των δασών από τα απορρίματα που πετά ο κάθε ασυνείδητος;

Οι δραστηριότητες μας είναι  κατασταλτικές, όπου επεμβαίνουμε σε κατάσβεση πυρκαγιάς (όπως έγινε πολλές φορές το 2009 σε πολλά σημεία την ΝΑ Αττικής) αλλά και προληπτικές κάνοντας περιπολίες με δικά μας οχήματα (συμβατικά ή 4χ4) καθώς επίσης λαμβάνοντας μέρος και στον καθαρισμό του βουνού από διάφορα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν  πυρκαγιά.

- Δεδομένου ότι η δράση σας πολλές φορές εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους, τα μέλη του Σωματείου περνούν από κάποια εκπαίδευση;

Καταρχήν ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις να αναφερθώ στο θέμα της εκπαίδευσης. Κάθε δόκιμο μέλος του σωματείου υποχρεούται να περάσει την βασική εκπαίδευση θεωριτική και πρακτική.
Η ασφάλεια του προσωπικού αλλά και όλων των εμπλεκομένων ατόμων στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς αποτελεί το πρώτιστο καθήκον κάθε επικεφαλής ο οποίος πρέπει να αποτελεί τα μάτια της ομάδας του. Κάθε ατύχημα στην πρώτη γραμμή της πυρκαγιάς  είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί, αλλά επηρεάζει ψυχολιγικά την απόδοση όλης της ομάδας.
Η πειθαρχία του προσωπικού αποτελεί ένα ακόμη βασικό παράγοντα ασφάλειας. Άτομα τα οποία ενεργούν απείθαρχα ή υπό το κράτος έντονης συγκίνησης ή άγνοιας εάν δεν μπορούν να συνετιστούν, θα πρέπει να απομακρύνονται και να αντικαθίσταται αμέσως στο σημείο της πυρκαγιάς.
Αξίζει να αναφέρω ότι υπάρχουν εξιδικευμένα σχολεία όπως (σεισμών, απεγκλωβισμών) όπου για να συμμετέχει κανείς πρέπει να έχει περάσει την βασική εκπαίδευση.
Θα πρέπει επίσης να προσθέσω ότι οι εκπαιδεύσεις γίνονται από τους αρμόδιους φορείς  Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αττικό Μετρό.

- Οι Ο.Τ.Α. και γενικότερα η πολιτεία είναι αρογοί στο έργο σας; Και αν με ποιο τρόπο;

Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια η πολιτεία να προσεγγίσει της εθελοντικές ομάδες και ιδίως μετά από τα περσινά περιστατικά. Νομίζω πως η συνεργασία είναι σε καλό επίπεδο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερη.

- Υπάρχει κάτι περισσότερο που θα θέλατε;

Αυτό που σίγουρα θα θέλαμε είναι η  μεγαλύτερη συμπαράσταση της πολιτείας και τον αρμόδιων φορέων για την ενίσχυση μας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και  όποιος πολίτης μπορεί να συνδράμει σε οποιοδήποτε είδους βοήθεια  (υλική)

- Με το δήμο Αγίας Παρασκευής υπάρχει συνεργασία και αν ναι, είστε ευχαριστημένοι από αυτή;

Η συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής  είναι καλή και θα μπορούσε να επεκταθεί περισσότερο.

- Δεδομένου ότι οδεύουμε προς το καλοκαίρι και έχοντας πάντα κατα νου το κάψιμο της Ελλάδας τόσο το 2007 όσο και το 2009, παρατηρείτε φέτος η πολιτεία να έχει πάρει κάποια μέτρα, να έχει κάνει κάποια βήματα ώστε να μη βιώσουμε τις καταστροφές των τελευταίων ετών;

Νομίζω ότι όπως κάθε χρόνο οι αρμόδιοι φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Στρατός, ΓΓΠΠ) πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κάνουν τους απαραίτητους σχεδιασμούς. Θεωρώ λοιπόν  ότι τα μέτρα είναι επαρκή με όλο αυτό το προσωπικό να είναι επί ποδός όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά διάφοροι αστάθμιτοι  παράγοντες (ισχυροί άνεμοι, πολλές εστίες συγχρόνως) συμβάλουν στο να υπάρχουν  μεγάλες καταστροφές.

- Σε ατομικό επίπεδο τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας;

Η λύση θα έλεγε κανείς είναι απλή, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ  θα μπορούσε να βοηθήσει τον οποιονδήποτε να φυλάξει το σπίτι του, τον εαυτό του, την οικογένεια του. Αξίζει να αναφέρω τα περσινά γεγονότα όταν καιγόταν η ΝΑ Αττική. Όλοι περίμεναν έναν πυροσβέστη στην αυλή τους να σβήσει την πυρκαγιά ενώ οι πιο τολμηροί με σαγιονάρες και φανελάκια μας ρωτούσαν που θα αποτανθούν και με ποιόν τρόπο θα βοηθήσουν. Νομίζω ότι για να μπορεί να <διαβάσει κανείς πρέπει πρώτα να μάθει να συλλαβίζει>  < για να μπορεί να περπατήσει θα πρέπει να σταθεί όρθιος>, έτσι θα πρέπει να γίνει κτήμα μας η γνώση και η  συνεχής εκπαίδευση.

- Πολλοί υποστηρίζουν πως λόγω του Στρατού, του Δημόκριτου κτλ ότι ο Υμηττός έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να έχει καλύτερη τύχη. Ισχύει αυτό;

Δεν νομίζω άν σκεφτείτε ότι παρόλο τα δύο στρατόπεδα που υπάρχουν , τα τελευταία έτη  υπήρξαν αρκετές πυρκαγιές  μικρές και μεγάλες, όπου με μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντικών ομάδων δεν επεκτάθηκαν.

- Αλήθεια Νίκο, κατα τη γνώμη τη δική σου αλλά και των υπολοίπων μελών τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο πολιτείας και νόμων ώστε να τελειώσουμε μια και καλή με το θέμα των εμπρηστών. Π.χ. συνελήφθη ποτέ κανείς; Τιμωρήθηκε κανείς παραδειγματικά σε αυτή τη χώρα της ατιμωρισίας;

Η νομοθεσία είναι αυστηρή αν διαβάζετε το Νομικό καθεστώς που υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις.
Σίγουρα συλλήψεις υπάρχουν όπως θα ακούτε από τα αστυνομικά ρεπορτάζ  αλλά πάντα θα πρέπει να υπάρχουν και οι αποδείξεις για κάποιον που συλλαμβάνεται.

- Αν κανείς θελήσει να συνδράμει το Σωματείο, πού και πώς μπορεί να σας βρει;

Μπορεί να μας βρεί στο site www.seppvaty.com, παράλληλα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση για να γίνει μέλος. Επίσης για να μας δει από κοντά μπορεί να έρθει στο φυλάκιο μας που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του κυνηγού και στην ΣΔΑΜ  (οδός Ανατολικής Μεσογείου ) από Γραβιάς.

- Νίκο σε κουράσαμε λίγο αλλά θεωρήσαμε αναγκαίο να καλύψουμε όλο το φάσμα που αφορά το Σ.Ε.Π.Π.Β.Α.Τ.Υ. και τον τομέα του. Να σε ευχαριστήσουμε λοιπόν για το χρόνο και τη διάθεσή σου να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και να ευχηθούμε το καλοκαίρι να μην αποδειχθεί θερμό αλλά δροσερό.

Ευχαριστώ και εγώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για το έργο του Σωματείου μας μέσα από το site σας και θα ήθελα να υπενθυμίσω πρός τους συμπολίτες μας ότι ή πρόληψη και ή γνώση είναι ό καλύτερος σύμμαχος. Θέλω να πιστεύω ότι με την βοήθεια των συναδέλφων μου αλλά και όποιος από τους συμπολίτες μας θέλει να συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια (ανεξαρτήτου ηλικίας) θα μπορούμε να προστατεύσουμε εναν από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Σας ευχαριστώ.
Νεότερη Παλαιότερη