Εσωκομματικές διαδικασίες και τοπική γαλάζια αντιπαράθεση

geralt / pixabay
Οι εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν ταυτόχρονα σε αρκετές πόλεις και ένα είδος τοπικής αναμέτρησης ανάμεσα σε επικεφαλής παρατάξεων πού προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο. Θεωρητικά αυτά τα δύο δε θα έπρεπε να μπλέκονται, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Του Στρατή Μαζίδη

Στη ΔΗΜΤΟ Αγίας Παρασκευής υποψήφιοι θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της τοπικής, Γιάννης Καραγιαννάκης κι ο πρώην αντιδήμαρχος / δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2011-2014, Δημήτρης Αλεφαντής. Στην υποψηφιότητά του πρώτου συσπειρώνεται ενδεχομένως, το μεγαλύτερο τμήμα της τοπικής κομματικής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας μέσω της διοικούσας σας παράταξης του δήμου με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και στη δεύτερη αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις στις αναρτήσεις του κ. Αλεφαντή στα κοινωνικά δίκτυα η ελασσόνα αντιπολίτευση και η έκτη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου.

Προσωρινά φάνηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με την υποψηφιότητά του κ. Αλεφαντή καθώς φέρεται να υπήρχαν εκκρεμότητες τόσο δικές του όσο και υποψηφίων του απέναντι στο κόμμα, ωστόσο όπως είναι σύνηθες στα κόμματα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κανόνες παραμερίζονται όταν πρόκειται να στηθεί κάλπη, ώστε να υπάρξει μία πιο ευρεία συμμετοχή και να έρθουν χρήματα στον κορβανά. Άλλωστε στην Ελλάδα οι κανόνες είναι για να μην τηρούνται από όσους τους θέσπισαν.

Αυτό που προσωπικά μπορεί να αντιληφθεί ένας παρατηρητής ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις το χώρο είναι πως στο ψηφοδέλτιο του κ. Καραγιαννάκη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βλέπουμε να φιγουράρουν πρόσωπα που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές υπήρξαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με άλλες παρατάξεις από αυτή της συμπολίτευσης έχοντας καταγράψει αξιοπρεπή επίδοση. Ήδη δύο εκ των προσώπων αυτών, οι κ.κ. Κωβαίος και Βοζίκης έχουν ανακοινωθεί από το Δήμαρχο Bασίλη Ζορμπά ως υποψήφιοι στις επόμενες το 2023. 

Επιπλέον ξεχωρίζει η παρουσία της γνωστής δημοσιογράφου και επί σειρά ετών παρουσιάστριας της ΕΡΤ, Γιάννας Αναστασιάδου, η οποία το 2019 είχε πολύ καλή εκλογική παρουσία παρά το γεγονός ότι δεν είχε δραστηριοποιηθεί στην έκταση που επιθυμούσε.

Όπως αποδείχτηκε και το 2019, μολονότι ο αριθμός των τότε ψηφισάντων μάλλον μικρός μπορεί να χαρακτηριστεί για τα μεγέθη της πόλης μας, ωστόσο ο έλεγχος της τοπικής αποτελεί μία ψυχολογική νίκη για το νικητή ενώ παράλληλα επιτρέπει την πρόσβαση και τη διαχείριση κάποιων κομματικών μηχανισμών, που αρκετοί μπορεί να μην καταλαβαίνουμε, αντιλαμβάνονται όμως όλοι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν από το κόμμα να τους δώσει κατεύθυνση.

Ο κ. Αλεφαντής προφανώς κάνει μία προσπάθεια να επανέλθει στα τοπικά πράγματα μετά από αρκετά χρόνια. Το 2014 δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί με την παράταξη του Βασίλη Γιαννακόπουλου ενώ το 2019 μολονότι συμμετείχε σε βίντεο του Κώστα Τσιαμπά ήταν ο μόνος ο οποίος δε δήλωνε υποψήφιος σε αυτό ενώ τελικά η παράταξη του τελευταίου δεν κατέβηκε στις εκλογές. Επομένως και καθώς είμαστε σε ένα καλό διάστημα πριν τις εκλογές ο πάλαι ποτέ αντιδήμαρχος του σημερινού δημάρχου έχει μία καλή κι ασφαλή [από άποψη μη ευρείας δημοσιότητας του γεγονότος αν δεν πάει καλά] ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις του. Επίσης μέσα από την υποψηφιότητά του ενδέχεται να τεθούν βάσεις για εκλογικές συνεργασίες και κοινά ψηφοδέλτια το 2023.

Συμπερασματικά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι στις τοπικές εσωκομματικές εκλογές αναμετρώνται η συμπολίτευση με όσους βρίσκονται απέναντι σε αυτήν ενώ παράλληλα μετρούν δυνάμεις τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του κάθε υποψήφιου ώστε να τολμήσουν το επόμενο βήμα στις δημοτικές εκλογές.

Νεότερη Παλαιότερη