Μηνύματα για την 28η Οκτωβρίου 1940 από τους επικεφαλής των παρατάξεων της πόλης



                       Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου 1940                                           

«Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος»                                                

Το απόσπασμα από το «Αξιον εστί» του Νομπελίστα Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη φέρνει στην μνήμη μας τις σκληρές μάχες στο Αλβανικό μέτωπο.                                                                                      

Ένας μικρός λαός αντιστάθηκε στον Μουσολίνι και τις ιταλικές φασιστικές του ορδές και έδωσε απαράμιλλα δείγματα ανδρείας.                                                                            

Τιμούμε και φέτος αυτόν τον ηρωικό αγώνα και τους ήρωες του 1940.                                                     

Αιωνία τους η μνήμη

Γιάννης Σταθόπουλος

πρ. Δήμαρχος
Γιατρός
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγίας Παρασκευής»

 

------------------------------------------------------


 Αγαπητοί συμπολίτες

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας,  από την οποία ακόμη και σήμερα αντλούμε σημαντικά μηνύματα και  πολύτιμα διδάγματα.. Παρά την αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή των Ιταλών αλλά και τη βοήθεια που ζήτησαν αργότερα από την ναζιστική Γερμανία, ο ελληνικός στρατός και ο λαός, άνδρες, γυναίκες και παιδιά,  επέδειξαν εν μέσω κακουχιών και στερήσεων σε βασικά αγαθά  ανδρεία, αποφασιστικότητα και ενότητα, στοιχεία ηρωισμού και σθεναρής αντίστασης που κατέγραψε με χρυσά γράμματα η ιστορία.

Το «ΟΧΙ» είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα, ενότητας και αποφασιστικότητας, της σύγχρονης ιστορίας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας. Είναι το  μεγάλο μας εθνικό κεκτημένο, που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως ιερή παρακαταθήκη στην νέα γενιά. Να  κάνουμε πράξη το όραμα που τους ενέπνευσε : Μια  ισχυρή Πατρίδα που να εμπνέει σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Την Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του ΄40.

Σήμερα  υψώνουμε το σύμβολό μας, την Ελληνική Σημαία, για να τιμήσουμε το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, την ακέραιη στάση και τις θυσίες των προγόνων μας.


«… Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ' τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας. Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ' ένα μικρό δαδί, μία-μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα. Ή φορές πάλι, αν ήταν βολετό, λύναμε βιαστικά τα ρούχα και ξυνόμασταν με λύσσα ώρες πολλές, όσο να τρέξουν τα αίματα. Τι μας είχε ανέβει η ψείρα ώς το λαιμό, κι ήταν αυτό πιο κι απ' την κούραση ανυπόφερτο. Τέλος, κάποτε ακουγότανε στα σκοτεινά η σφυρίχτρα, σημάδι ότι κινούσαμε, και πάλι σαν τα ζα τραβούσαμε μπροστά να κερδίσουμε δρόμο, πριχού ξημερώσει και μας βάλουνε στόχο τ' αεροπλάνα. Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το 'χε συνήθειο του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως.

Τότες, χωμένοι μες στις ρεματιές, γέρναμε το κεφάλι από το μέρος το βαρύ, όπου δε βγαίνουνε όνειρα…»


απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη που  πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο.

Ζήτω το Έθνος
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940


Γιώργος Οικονόμου

Αντιπτέραρχος Μηχανικός ε.α.
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»

 

------------------------------------------------------

 

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί την αφετηρία μιας ένδοξης περιόδου αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Ήταν η πρώτη μέρα του «Έπους του 1940», όταν ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να υποταγεί, θριάμβευσε στρατιωτικά, αντιστάθηκε δυναμικά και έστειλε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τη μέρα αυτή ξεκίνησε ένας αγώνας γεμάτος θυσίες και υπερβάσεις, που μας προικοδότησε με υπερηφάνεια και πίστη για τις δυνατότητές του έθνους μας, με καθολικό σεβασμό και διαχρονικό δέος.


Αλέξανδρος Ι. Μουστόγιαννης 

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
Αγία Παρασκευή Μια γενιά μπροστά
Δημοτικός Σύμβουλος


 

Νεότερη Παλαιότερη