Και όμως τα κομμένα κλαδιά μπορούν αντί για πρόβλημα, να αποτελέσουν ευκαιρία

Τους τελευταίους μήνες έγιναν αρκετές αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα με κομμένα κλαδιά τα οποία είχαν εναποτεθεί στα πεζοδρόμια. Είμαστε πολίτες που ζούμε σε μία χώρα με πολλά προβλήματα οργάνωσης αλλά στη δική μας πόλη πρέπει να έχουν γίνει όλα αυτόματα σωστά.

Του Στρατή Μαζίδη

Η δυσφορία ορισμένων μπροστά στη θέα των κλαδιών φέρνει διαχρονικά σε θέση άμυνας στελέχη της εκάστοτε δημοτικής αρχής τα οποία επιτίθενται στους ανεύθυνους και φοβερίζουν με πρόστιμα και ποινές. 

Έχουμε ξανά τονίσει ότι αν το προάστιο μας έχει μία υψηλή αξία του οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο πράσινο. Το πράσινο του βουνού αλλά και το πράσινο της ιδιοκτησίας των δημοτών. Όταν οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα, δεν είναι σωστό να προειδοποιούνται με πρόστιμα και κυρώσεις επειδή έβγαλαν τα κλαδιά τους έξω. Είναι προτιμότερο να βλέπουμε κομμένα κλαδιά παρά τις ακαθαρσίες του κάθε οικόσιτου που ενώ όλα τα σπίτια έχουν αυλές και πυλωτές, κάποιοι θεωρούν ότι είναι σωστό να λερώνουν τα πεζοδρόμια και τις πόρτες των άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, και το έχουμε ξαναγράψει, ας πάρουμε μία απόφαση. Θέλουμε το πράσινο ή όχι; Αν όχι, τότε να κόψουμε τα δέντρα και να ρίξουμε τσιμέντο στις αυλές και τους κήπους. Αν πάλι θεωρούμε ότι ο δήμος αδυνατεί να συντονίσει την προσπάθεια της αποκομιδής των κλαδιών ή η αντιπολίτευση ενοχλείται όταν ιδιώτες εργολάβοι αναλαμβάνουν να συνδράμουν στην απομάκρυνση, τότε να μειώσουμε δραστικά τα δημοτικά τέλη ούτως ώστε ο καθένας απευθείας να απομακρύνει τα κομμένα με ιδιώτες.

Οι δημότες δεν μπορούν να κατηγορούνται όταν ποτέ δεν ενημερώθηκαν επαρκώς. Προσωπικά δεν θυμάμαι διαχρονικά καμία εκστρατεία ενημέρωσης του δήμου με όλα τα πρόσφορα μέσα σχετικά με την καθαριότητα. 

Την ίδια στιγμή στο δήμο Κηφισιάς έχουν εφαρμόσει ένα συνεργατικό πρόγραμμα μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών το οποίο επιβραβεύει τους τελευταίους που συνεργάζονται με το δήμο για την απομάκρυνση των κομμένων κλαδιών δίνοντάς τους ως επιβράβευση βελτιωτικά εδάφους δηλαδή βοηθώντας τους να φτιάξουν ακόμη καλύτερους κήπους.

Μήπως λοιπόν το πρόβλημα με μία άλλη οπτική μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία; Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά το παράδειγμα της Κηφισιάς δείχνει πως δεν είναι και ακατόρθωτο. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται.

Νεότερη Παλαιότερη