"Αλλάζουμε" για απολογισμό Β. Ζορμπά: Οι διοικήσεις αλλάζουν, η «συνταγή» αποτυχίας παραμένει ίδια...


Απολογισμός Β. Ζορμπά: Οι διοικήσεις αλλάζουν, η «συνταγή» αποτυχίας παραμένει ίδια...


Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά για την περίοδο 2019-2020 ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους η Αγία Παρασκευή έχει μείνει «κολλημένη» χρονικά στο 2010, τότε που ο κ. Ζορμπάς αναδείχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος στην πόλη. Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν, 5 για τον νυν δήμαρχο μέχρι σήμερα και 5 για τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο, το «ταμείο» δείχνει μείον...

Γι΄αυτό και ο φετινός δημόσιος απολογισμός του κ. Ζορμπά μοιάζει «καρμπόν» με αυτούς των προηγούμενων χρόνων, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στο «τιμόνι» του Δήμου. Β. Ζορμπάς και Γ. Σταθόπουλος συναγωνίζονται για το ποιος θα εφαρμόσει... καλύτερα την ίδια «συνταγή» αποτυχίας. Και τα καταφέρνουν περίφημα: Το δείχνουν η ψηφιακή γύμνια του Δήμου, τα προβλήματα στην καθαριότητα, η εγκατάλειψη του πράσινου, οι διαταραγμένες σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων, οι χαμένες «μάχες» με την καθημερινότητα των πολιτών στους παιδικούς σταθμούς, στην προσχολική εκπαίδευση, στα σχολεία της πόλης, στις αφιλόξενες υποδομές... Το δείχνουν τα δήθεν οραματικά έργα που μένουν για χρόνια στα «χαρτιά», περνώντας από το ένα προεκλογικό πρόγραμμα στο άλλο. Το δείχνουν οι ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις του νυν και του πρώην δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το δείχνουν όλα τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ - Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Μυλωνάκης, στην τοποθέτησή του κατά την ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον απολογισμό πεπραγμένων, οι βασικοί άξονες της οποίας παρουσιάζονται παρακάτω.

«Φθάνει πια. Η Αγία Παρασκευή μπορεί και πρέπει ν' αλλάξει. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί κι άλλος χρόνος» σημειώνει σχετικά με τον πρώτο δημόσιο απολογισμό της σημερινής διοίκησης του Δήμου ο κ. Μυλωνάκης, για να προσθέσει:

«Σε αυτόν τον πρώτο χρόνο θητείας του κ. Ζορμπά η παράταξη "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ - Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής" κατέβαλε κάθε προσπάθεια να συμβάλει στη ομαλή λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, μένοντας συνειδητά απέξω από τεχνητές εντάσεις και προσωπικά παιχνίδια αντιπαράθεσης. Την ίδια στιγμή καταθέσαμε, και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Οι περισσότερες "έπεσαν στο κενό", αφού η συναίνεση και η σύνθεση είναι άγνωστες έννοιες για τον κ. Ζορμπά».

Και ο κ. Μυλωνάκης κατέληξε στη σχετική δήλωσή του:

«Οι διοικήσεις των κ.κ. Ζορμπά και Σταθόπουλου τα τελευταία 10 χρόνια έδειξαν πώς αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τις προοπτικές της Αγίας Παρασκευής. Όποιος ζει, κυκλοφορεί και εργάζεται στην πόλη το βλέπει καθημερινά. Δεν είναι αυτή η Αγία Παρασκευή που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας. Λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζονται άλλη φιλοσοφία διοίκησης. Μια διοίκηση από ανθρώπους που Αλλάζουν οι ίδιοι για να Αλλάξουν την πόλη που ζουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους επενδύουμε ως παράταξη, με αυτούς τους ανθρώπους θα συμπορευτούμε, για να δώσουμε στην Αγία Παρασκευή το μέλλον που της ανήκει».    


Αγία Παρασκευή, 09.06.2021

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ TΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2019 -2020


Μέχρι και την τοποθέτηση του κ. Σταθόπουλου, αν μας παρακολουθούσε ένας πολίτης εκτός Αγίας Παρασκευής θα νόμιζε ότι ζούμε σε μια παραδεισένια πόλη.

Τόσο η τοποθέτηση των 2 δημάρχων που διοίκησαν τα τελευταία 10 χρόνια, όσο και οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων παρουσιάζουν μια μαγική εικόνα.

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που φοβόμασταν στις εκλογές του 2019. Ότι τα 4 χρόνια που διανύουμε είναι όπως τα προηγούμενα 8.

Ειδικά για όσα είπε ο κ. Σταθόπουλος δεν θα σχολιάσω ούτε λέξη. Μίλησε ο λαός της πόλης στις εκλογές του 2019.

Θα ξεκινήσω λοιπόν από την εισήγηση του Δημάρχου που ήρθε στα mail μας. Ο δήμαρχος αρκέστηκε σε μια κόλλα χαρτί για να περιγράψει τη θητεία 20 μηνών. Η γνώμη μου είναι ότι υποβαθμίζει τη σημερινή συνεδρίαση και υποβαθμίζει το ρόλο του δημοτικού συμβούλου που οφείλει να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τι έχει συμβεί αυτά τα 2 χρόνια. Η εισήγηση επικεντρώνεται σε 5 βασικά ζητήματα και δεν γίνεται καθόλου λόγος για την πανδημία που μας έχει στιγματίσει και τις πρωτοβουλίες που πήρε ο δήμος, καμία αναφορά για το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου.

Για τους ΠΑΙΣΔΑΠ: Είναι η πρώτη φορά που με τη στάση σας μας αναγκάζεται να καταψηφίζουμε θέματα. Θα αναφερθώ αναλυτικά.

Για τον ΠΑΟΔΑΠ: Θα μπορούσα να πω πολλά αν είχαμε εντοπίσει ότι γίνεται  κάτι. Δυστυχώς μιλάμε για ένα «νεκρό» νομικό πρόσωπο.

Λειτουργία Δήμου

- 1,5 χρόνο μετά ο Δήμος εξακολουθεί να λειτουργεί με λογικές περασμένων δεκαετιών, αναγκάζοντας τους πολίτες να αναμένουν για ώρες στην... τηλεφωνική γραμμή τους για να εξυπηρετηθούν ή να επισκέπτονται οι ίδιοι τις υπηρεσίες. Οι προτάσεις της παράταξής μας, αν και γίνονται προσχηματικώς δεκτές από τη διοίκηση, παραμένουν «κενοί» κωδικοί στον δημοτικό προϋπολογισμό.

- Η ψηφιακή γύμνια του Δήμου αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο της τόσο στη μέχρι σήμερα διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας στην πόλη, όσο και στο πρόσφατο πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τον Δήμο μας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πολίτες στερούνται -πλην των άλλων- και μιας υπεύθυνης ενημέρωσης, παράγοντας εξαιρετικά κρίσιμος στις έκτακτες περιπτώσεις.

Εργαζόμενοι Δήμου

- Για άλλη μια χρονιά, οι εργαζόμενοι στους ΠΑΙΣΔΑΠ βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, αλλά και την αναλγησία μιας διοίκησης που δεν κατάφερε τόσο καιρό να βρει τρόπο απορρόφησής τους.

- Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα παραμένουν με απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας και όταν διαμαρτύρονται, γίνονται στόχος επιθέσεων και απαξιώνονται από τον δήμαρχο και την αρμόδια αντιδήμαρχο. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έναν άθλιο και παντελώς ακατάλληλο χώρο, αφού η δημοτική αρχή δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να δώσει μια λύση στο θέμα του αμαξοστασίου.

- Αλλά και σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων μόνο εύφορο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και, κάθε άλλο, παρά βοηθά στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα της δημοτικής μηχανής.

Δημοτικό Συμβούλιο


- Στις περισσότερες συζητήσεις η διοίκηση ήρθε με πρόχειρες, κυριολεκτικώς στο γόνατο εισηγήσεις και προσπαθούσε εκβιαστικά να αποσπάσει τη θετική ψήφο των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων. Και είναι αλήθεια ότι, πολλές φορές, ήταν η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε - Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής», που με την υπεύθυνη στάση της, έδινε λύσεις διεξόδου και απέτρεπε από το να «ναυαγήσουν» πολλά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

- Ως δήμαρχος αποδείξατε ότι δεν έχετε αντιληφθεί την ουσία του αξιώματός σας. «Δυναμιτίζετε» τις συνεδριάσεις, υιοθετείτε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, απαξιώνετε τους συνομιλητές σας και, πρωτίστως, αδυνατείτε να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι δεν έχετε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΔΟΘΕΙ

Παιδικοί σταθμοί-σχολεία


- Στην προσχολική εκπαίδευση πιαστήκατε πολλές φορές απροετοίμαστη ως διοίκηση, ενώ στη συνέχεια προχωρήσατε σε διαγωνισμούς με κλειστές προσκλήσεις, δαπανώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προκάτ αίθουσες, που όποιος τις επισκεφτεί θα καταλάβει ότι τα χρήματα των δημοτών πήγαν κυριολεκτικώς στον βρόντο!

- Στους ΠΑΙΣΔΑΠ, για άλλη μια χρονιά, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά, οι γονείς βρίσκονται στον... αέρα σχετικώς με το εάν και πώς θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στις σχετικές δομές. Και πέρσι και φέτος, ως παράταξη έγκαιρα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τους όρους φιλοξενίας, αλλά και για τα τροφεία, που και πάλι επιλέξατε να απορρίψετε.

- Με τα σχολεία στην πόλη μας ασχολείστε μόνο όταν οι διαμαρτυρίες από την πλευρά της σχολικής κοινότητας γιγαντώνονται και τότε, ακόμη, προσπαθείτε με «μπαλώματα» να αντιμετωπίσετε τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης, αλλά και λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Έργα - Καθημερινότητα

Εδώ μιλάμε για τον ορισμό της φράσης «έχετε χάσει την μπάλα»:

- Το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια παραμένει ακόμη σε επίπεδο... μακέτας.

- Η άλλη «μαύρη τρύπα», το κολυμβητήριο, κοντεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο σε κάθε προεκλογική περίοδο.  

- Η Δημοτική Συγκοινωνία, τον σχεδιασμό για τη λειτουργίας της οποίας τόσο υπερφίαλα παρουσιάζατε προεκλογικά, παραμένει στη... στάση.

- Η Δημοτική Αστυνομία, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της πλατείας Άη Γιάννη, παραμένει άφαντη.

- Και μιας και ο λόγος για την πλατεία Άη Γιάννη. Πού είναι οι προτάσεις κ. δήμαρχε; Θα περιμένουμε και πάλι την επέμβαση της αστυνομίας να σώσει τους κατοίκους της περιοχής από το καθημερινό μαρτύριό τους; Οι πολίτες ψήφισαν δήμαρχο, όχι αστυνόμο...  

- Δημοτικά ιατρεία: Η απαξίωση καλά κρατεί και μάλιστα από έναν δήμαρχο γιατρό. Η πρόταση των «Αλλάζουμε» για άμεση εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταθέσει ο Μ. Γαβράς και είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένει σε ισχύ. Αλλά κ. Ζορμπά είναι σίγουρο ότι δεν έχετε σκοπό να την εφαρμόσετε, γιατί θέλετε να κλείσετε τα δημοτικά ιατρεία.


Αγορά


Αφήσαμε στο τέλος την αγορά και τους επαγγελματίες της πόλη μας που ενώ δίνουν οικονομική ανάσα στην περιοχή μας:

- Αφέθηκαν εγκαταλειμμένοι στους μήνες που η πανδημία κράτησε τις επιχειρήσεις τους κλειστές.

- Δεν βλέπουν καμιά οργανωμένη κίνηση προβολής - ενίσχυσης της τοπικής αγοράς, τώρα που ξανάνοιξαν τα καταστήματά τους.

Εν κατακλείδι κ. δήμαρχε, αυτός που παρουσιάζετε σήμερα δεν είναι απολογισμός έργου, αλλά μια φτωχή καταγραφή των υποχρεώσεων που έχει ο δήμος απέναντι στους πολίτες. Η δεύτερη θητεία σας αποδεικνύεται χειρότερη από την πρώτη.

Στον παρελθόν, καταγγέλλατε την πολιτική του κ. Σταθόπουλου και τώρα εφαρμόζεται ακριβώς την ίδια. Είναι φανερό ότι σας ενώνουν πιο πολλά απ’ όσα σας χωρίζουν.

Για τον κάθε πολίτη πλέον οι κκ. Ζορμπάς αι Σταθόπουλος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σπαταλήσατε 10 πολύτιμα χρόνια για να λύσετε τις προσωπικές σας διαφορές, αντί να συζητάμε για ισόρροπη ανάπτυξη, για ψηφιακές «έξυπνες» εφαρμογές και για έναν δήμο που βρίσκεται καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη.

Η Αγία Παρασκευή, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλον χρόνο. Γι' αυτό και σύντομα ο σημερινός απολογισμός σας θα μετατραπεί σε απολογία απέναντι στους πολίτες. Και τότε θα μάθετε και τον... λογαριασμό.


Νεότερη Παλαιότερη