Ξανά μανά τα ίδια με το 2019: Πόσες φορές θα παίξει η κασσέττα;

Pexels / pixabay
«Τέλος, όσον αφορά τις Δημοτικές εκλογές του 2019 όποιος/α δεν έχει αντιληφθεί το πολωμένο κομματικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν, θα εκπλαγεί στις επόμενες» είναι η κατακλείδα πρόσφατου άρθρου του τέως δημάρχου, Γιάννη Σταθόπουλου σχετικά με τη συνεδρίαση του απολογισμού.

Του Στρατή Μαζίδη

Από την παραπάνω φράση προκύπτουν δύο ξεκάθαρες ειδήσεις. Η πρώτη ότι ο πρώην δήμαρχος το 2023 θα είναι για έβδομη φορά υποψήφιος συμπληρώνοντας 25 χρόνια καθόδου στις εκλογές, ο οποίος πιθανότατα σχεδιάζει να προκαλέσει την έκπληξη με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Η δεύτερη είδηση είναι πως όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές του 2019 ορισμένοι επιμένουν να αγνοούν την πραγματικότητα επικαλούμενοι την κομματική πόλωση. 

Καταρχήν αν υπήρχε έντονο κομματικό κλίμα το 2019, το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς για τις εκλογές του 2014 με τον πολύ εντονότερο διαχωρισμό σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Απεναντίας το 2019 ήταν φανερό ότι ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε μετεκλογικά.

Ωστόσο το 2014 ο τότε δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κέρδισε με μεγάλη διαφορά την πρώτη Κυριακή και έχασε στα σημεία τη δεύτερη. Αντίθετα το 2019 ο Γιάννης Σταθόπουλος έχασε από την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη υπέστη μία πολύ μεγάλη ήττα. 

Η ουσία είναι η εξής:

> Το 2019 ο Βασίλης Ζορμπάς ήταν "πεθαμένος". Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε πάρει θέση, υπήρχε η παράταξη του Γιώργου Οικονόμου, σημαντικά του στελέχη τον είχαν εγκαταλείψει ή βρέθηκαν αλλού ενώ και κάποια άλλα πρόσωπα έδωσαν γραμμή προς άλλα ψηφοδέλτια μολονότι προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο. Συνεπώς αν ήθελες να στήσεις ένα σκηνικό μέσα στο οποίο ο σημερινός δήμαρχος θα ήταν ακρωτηριασμένος θα το έκανες ακριβώς όπως τελικά πραγματοποιήθηκε το 2019.

> Επίσης σε αντίστοιχες συνθήκες πραγματοποιήθηκαν οι δημοτικές εκλογές στο γειτονικό Χαλάνδρι. Εκεί όμως το...πολωμένο κομματικό κλίμα φαίνεται πως δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο αφού ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος την πρώτη Κυριακή πέτυχε σχεδόν να διπλασιάσει τις ψήφους του με την αντίστοιχη του 2014 όταν ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής έχασε ψήφους σε σχέση με την πρώτη Κυριακή του 2014 και ας είχε διοικήσει πέντε χρόνια. 

Αυτό άραγε γίνεται αντιληπτό; Αν πάντως κάποιοι όντας κομματικοποιημένοι από τα νιάτα τους βλέπουν τα πάντα μέσα από αυτό το πρίσμα, εμάς τους υπόλοιπους, τους πολλούς, ας μας αφήσουν απέξω.

Επιπλέον η επιμονή στο σενάριο του "τεράστιου έργου" και του "πολωμένου κομματικού κλίματος" υποτιμά τους δημότες και μειώνει την προσωπικότητά τους αφού επί της ουσίας τους καθιστά χειραγωγούμενους και αχάριστους, αν όχι και ανόητους που ενώ υλοποιείται ένα "τεράστιο έργο", αυτοί δεν το βλέπουν και ψηφίζουν σαν πρόβατα στο μαντρί.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία σοφή λαϊκή ρήση, το γινάτι βγάζει μάτι.

Νεότερη Παλαιότερη