Βάζοντας βαθιά το χέρι μέσα στον κάδο με τα αμάζευτα απορρίμματα ανήμερα το Πάσχα

Μείζον θέμα ανέκυψε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Ελένη Δάβαρη εξέφρασε την αγανάκτησή της καθώς η υπηρεσία καθαριότητας δε βγήκε ανήμερα το Πάσχα για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία και ενώ είχε συμφωνηθεί πώς θα εκτελούνταν ορισμένα δρομολόγια. Όπως ανέφερε, αναμένει την απάντηση του διευθυντή της υπηρεσίας καθώς άλλα είχαν κανονιστεί κι άλλα έγιναν καθώς επίσης ότι πιθανόν θα υπάρξουν κυρώσεις.

Του Στρατή Μαζίδη

Η δήλωση αυτή έδωσε αφορμή στον Γιάννη Μυλωνάκη να ζητήσει εμβόλιμα το λόγο για μία δήλωση η οποία πυροδότησε τη συνεδρίαση καθώς μίλησε για αναποτελεσματικότητα της αντιδημάρχου ζητώντας την παραίτησή της, για απειλές (!) σε βάρος των εργαζομένων της καθαριότητας ή εναλλακτικά ζητώντας από το Δήμαρχο να λάβει πρωτοβουλίες.

Στο σημείο αυτό ξεκίνησε μια προσωπική αντιπαράθεση με την κ. Δάβαρη να λαμβάνει το λόγο επί προσωπικού λέγοντας στον κ. Μυλωνάκη «αν ήμουν στην παράταξή σας όπως μου είχατε ζητήσει διακαώς, ίσως δε θα μιλούσατε έτσι σήμερα. Ντροπή σας κ. Μυλωνάκη. Μην κάνετε τον πάτρωνα στους υπαλλήλους» με το δημοτικό σύμβουλο να ανταπαντά πως «η κ. Δάβαρη βρίσκεται εκεί που της αξίζει, ας αφήσει αυτά που φαντάζεται ότι της προτάθηκαν κι ας κρατήσει την πόλη καθαρή γιατί για αυτό πληρώνεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πιο ήπια κινήθηκε και ο Γιώργος Οικονόμου ο οποίος μίλησε για ποινικές ευθύνες όσων αφορά την καθυστέρηση στην πληρωμή των υπερωριών αλλά και για απειλές απέναντι στους εργαζόμενους.

Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια επαγγέλματα τα οποία είναι όλο το χρόνο όλο το 24ωρο και μέσα σε αυτά συμπεριέλαβε και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κι υποστήριξε την αντιδήμαρχο.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους.

Πρώτον, αφού άνοιξε αυτή η συζήτηση όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας στην πόλη καλό θα είναι να την πάμε μέχρι τέλους μήπως και στο τέλος της ημέρας προκύψει κάτι θετικό για όλους.

Δεύτερον, δεν ήταν η πρώτη φορά που συμφωνείται να βγουν οχήματα για την περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους κατά τη διάρκεια εορταστικής περιόδου και δε βγαίνουν. Είχε συμβεί ξανά πριν λίγους μήνες. Υπό το πρίσμα αυτό όταν δηλαδή συμφωνείς κάτι με τους υφισταμένους σου και αυτοί δεν το ακολουθούν τότε ενδεχομένως πράγματι να ανακύπτει κάποιο ζήτημα το οποίο τυχόν θα διογκώνεται όσο θα επαναλαμβάνεται στο μέλλον. Η αντιδήμαρχος πρέπει να το δει αυτό.

Τρίτον, προέκυψε και μία πολιτική είδηση η οποία πιθανότατα επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ο κ. Μυλωνάκης δε χάνει ευκαιρία να ασκεί κριτική με ιδιαίτερο τρόπο στην κ. Δάβαρη, η οποία μη έχοντας κατέβει στις εκλογές του 2014 αποτέλεσε πόλο έλξης για αρκετά ψηφοδέλτια.

Τέταρτον, οι κ.κ. Οικονόμου και Μυλωνάκης μπέρδεψαν με τη θέση τους. Είναι πολύ δύσκολο ταυτόχρονα να διαμαρτύρονται για τα σκουπίδια που δε μαζεύτηκαν το Πάσχα αλλά παράλληλα να μιλούν για... απειλές όταν η αντιδήμαρχος λέει το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα υπάρξει λογοδοσία από την στιγμή κατά την οποία η υπηρεσία δεν ακολούθησε τον προγραμματισμό. Τα απορρίμματα δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν με μαγικό τρόπο. Αυτοί τι θα έκαναν αν οι υφιστάμενοί τους, δεν ακολουθούσαν το συμφωνημένο προγραμματισμό;

Πέμπτον, φαίνεται ότι υπάρχει ένα χρόνιο ζήτημα όσον αφορά τις υπερωρίες των εργαζομένων στην υπηρεσία. Ο αντιδήμαρχος κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι κι αυτός όταν ανέλαβε, βρήκε απλήρωτες υπερωρίες έξι μηνών, πως η νέα ΚΥΑ θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα και ότι η υπεύθυνη της οικονομικής υπηρεσίας είναι υπόλογη στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις υπογραφές που βάζει. Τι κρύβει άραγε αυτή η τελευταία αναφορά;

Έκτον, ο κ. Σταθόπουλος συμμετείχε από ελάχιστα έως καθόλου στην όλη διένεξη, ίσως γιατί κι αυτός τα έχει ζήσει από πρώτο χέρι.

Έβδομον, φαίνεται ότι η όλη κατάσταση σχετίζεται με την καθυστέρηση των υπερωριών. Μετά από τόσα χρόνια και για να σταματήσει η σπέκουλα σε βάρος δημοτών αλλά κι εργαζομένων, τι πιο σωστό από το να κληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων της καθαριότητας να πει τι συμβαίνει και ένας της οικονομικής υπηρεσίας να εξηγήσει γιατί καθυστερούν οι υπερωρίες. Γιατί η Οικονομική Υπηρεσία δε βάζει ή δυσκολεύεται να βάλει την υπογραφή της; Γιατί δεν το ρώτησε κανείς αυτό προχθές; Ή μήπως όλοι γνωρίζουν εκτός από εμάς τους δημότες;

Όγδοον, στο τέλος της ημέρας θα πρέπει όλοι να έχουν κατά νου ότι οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη για καθαριότητα και πως κάπως έτσι δημιουργείται ο χώρος για την είσοδο των ιδιωτών στο χώρο.

Νεότερη Παλαιότερη