Σε πνεύμα συναίνεσης για το κυριολεκτικό και μεταφορικό "αύριο" στην πλατεία του Αϊ Γιάννη

Πραγματοποιήθηκε χθες η συζήτηση για την επικρατούσα κατάσταση στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη και της πέριξ περιοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ζωντανά 300 άτομα, αριθμός εντυπωσιακός για τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο οποίος παράλληλα αποδεικνύει ότι οι δημότες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα πολιτικά δρώμενα όταν αυτά καταπιάνονται με την καθημερινότητά τους.

Του Στρατή Μαζίδη

Καθώς προέκυψαν πολλές προτάσεις τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από την αντιπολίτευση αποφασίστηκε τελικά οι επικεφαλής των παρατάξεων να συμμετάσχουν σε μία κοινή επιτροπή υπό τον Δήμαρχο, της οποίας η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη και στα τέλη του μήνα θα ξανάρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με μία κοινή πρόταση η οποία και θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι κυβερνητικοί βουλευτές Δημήτρης Καιρίδης και Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ενώ επίσης έκανε μία σύντομη παρέμβαση η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος από την πλευρά της αστυνομίας. Όσον αφορά τους κατοίκους δεν υπήρξε δήλωση ενδιαφέροντος προς τοποθέτηση το δημοτικό συμβούλιο ενώ τον εξωραϊστικό σύλλογο του Αγίου Ιωάννου εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, Σπύρος Παπασπύρος.

Η αλήθεια είναι ότι μολονότι δεν ξεφύγαμε από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, αυτές κινήθηκαν σε κόσμιο επίπεδο και γενικώς παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις είτε λόγω αντίληψης είτε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας φάνηκε ένα πρώτο σημάδι ειλικρινούς διάθεσης όλων των μερών.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο τη χθεσινή συζήτηση υπήρξαν τρεις γραμμές. Η πρώτη ήταν αυτή του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά ο οποίος εστίασε στις εκδηλώσεις παραβατικότητας στην πάνω περιοχή είτε αυτό λέγεται υπερβολική ταχύτητα, είτε παράνομο παρκάρισμα, είτε οδήγηση σε καθεστώς μέθης, είτε διατάραξη της κοινής ησυχίας, είτε ο μη σεβασμός της ξένης περιουσίας με την πραγματοποίηση των φυσικών αναγκών ορισμένων όπου βρουν.

Η δεύτερη γραμμή που ακολουθήθηκε κυρίως από την αριστερή πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν η επιμονή στην ανάπλαση που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στο ότι στοχοποιούνται όλοι οι νέοι κάτι που δεν έχει προκύψει από πουθενά. Ήταν όμως μία πολιτική γραμμή η οποία φάνηκε και μέσα από τα λόγια του κ. Κατρούγκαλου ο οποίος δεν έκρυψε ότι τοποθετήθηκε με βάση τα όσα τον ενημέρωσαν.

Η τρίτη γραμμή ήταν αυτή που ακολουθήθηκε από την υπόλοιπη αντιπολίτευση η οποία ενδεχομένως εμπεριέχει προτάσεις για το αύριο με την ευρύτερη έννοια του όρου αλλά όχι την κυριολεκτική, κάτι στο οποίο επέμεινε ο δήμαρχος. Όπως η αλλαγή χρήσης της πλατείας, θέση που εκφράστηκε κι από στελέχη της Δημοτικής Αρχής (Δάβαρη - Ζόμπολας), η πραγματοποίηση εκδηλώσεων κάτι που ανακοινώθηκε χθες και ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τόσο από τον ΠΑΟΔΑΠ όσο και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος προχωρά η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας ώστε να εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής η οποία ήδη έχει δεσμευθεί ότι θα χρηματοδοτήσει το σχετικό έργο. 

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η αλλαγή στάσης απέναντι στην αστυνομία όπου εδώ είναι ίσως και μία νίκη στα σημεία του δημάρχου σε σχέση με την περσινή συζήτηση όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας. Η αλήθεια είναι ότι σε περιπτώσεις όπως διακίνηση ναρκωτικών και όλα όσα ακούστηκαν ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση δεν είναι άλλος από την ΕΛΑΣ, η οποία όμως μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν τη δίνει. Λύση δεν είναι η αποστολή μιας κλούβας με ΜΑΤ και το κυνηγητό δικαίων και άδικων, ούτε να πίνουμε τα ποτά μας στα μαγαζιά ενώ προτιμάμε να κάτσουμε στην πλατεία. Λύση είναι η αστυνομία να κάνει το καθήκον της και οι επισκέπτες της πλατείας βέβαια να γνωρίζουν ότι εκτός από τη δική τους ελευθερία και δικαιώματα υπάρχουν και υποχρεώσεις πάνω στις οποίες βασίζονται τα δικαιώματα του διπλανού τους.

Όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κρητικίδης η τήρηση της νομιμότητας δε συνιστά αστυνομοκρατία ενώ και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Βασίλης Σάρκουλας προσδιόρισε ότι το πρόβλημα είναι η παρανομία και όχι η νεολαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της γραμμής της Νίκης παρέκκλινε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κονταξής καθώς υπογράμμισε ότι τα άμεσα μέτρα μπορούν να είναι μόνο αστυνομικής φύσεως, ζήτησε τα γύρω καταστήματα να κλείνουν στις 23:00 και να τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης ενώ ενώ αναφερόμενος στους παραβατικούς έκανε λόγο για "τσογλάνια" και "αλήτες".

Ο κ. Οικονόμου καθώς επίσης ο κ. Μυλωνάκης πρότειναν την ενίσχυση του προγράμματος φύλαξης με την ιδιωτική εταιρεία security ενώ ο πρώτος ζήτησε επίσης και την παρουσία της πολιτικής προστασίας στην πλατεία του Αη Γιάννη μέσω εθελοντών κάτι που ο Ανδρέας Γκιζιώτης χαρακτήρισε μη σοβαρό σημειώνοντας πως μία ιδιωτική security και η πολιτική προστασία δε θα λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπασπύρος εκπροσωπώντας το σύλλογο τον Γιάννη και διαβάζοντας σχετική δήλωσε ανέφερε πως «Από το έτος 1998, ο Σύλλογος γινόταν δέκτης παραπόνων, πολύ σοβαρών των μελών του αλλά και άλλων κατοίκων της εγγύς και της ευρύτερης περιοχής. Τα παράπονα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο τα προέβαλε σε όλες τις ετήσιες Γενικές συνελεύσεις του, παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου και ενημέρωνε με υπομνήματα, ψηφίσματα και έγγραφα τον εκάστοτε Δήμαρχο, τις Δημοτικές παρατάξεις και τον τοπικό Τύπο. Καθώς επίσης και τους Υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, τους Βουλευτές και πολιτευτές της περιφέρειας» και ότι «τα τελευταία 5-6 χρόνια, τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση. Τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες, τις νυκτερινές και τις μεταμεσονύκτιες ώρες έως τα ξημερώματα, η ζωή των περιοίκων έχει καταντήσει αφόρητη. Η πλατεία μετατρέπεται σε χώρο ηχορυπάνσεως αλλά και κάθε είδους ρυπάνσεως. Πυλωτές και είσοδοι πολυκατοικιών και οικιών, μετατρέπονται σε ουρητήρια, η πλατεία σε ένα μεγάλο δοχείο απορριμμάτων και εστία μολύνσεως, η δε γύρω περιοχή σε ένα μεγάλο χώρο παράνομης σταθμεύσεως. Όλα αυτά, είναι γνωστά σε όλους και κατά την άποψή μας, δεν αποτελούν απλά μια ενόχληση».

Επισημάνσεις

- Αρνητική η απουσία εκπροσώπου της αστυνομίας πράγμα ενώ έχει και αυτή διαδραματίσει το ρόλο της σε αυτήν τη χρόνια και διαρκώς φθίνουσα πορεία

- Οι βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος όσο κι αν το προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να αποφύγουν 100% τον πολιτικό ιδεολογικό χαρακτήρα των θέσεων τους. Εντελώς άστοχη η παρουσία του κ. Γεωργιάδη ο οποίος πήρε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να μας ρωτήσει αν θέλουμε να στείλει τα ΜΑΤ αλλά και της κ. Κεραμέως που μίλησε για πανδημία και ατομική ευθύνη. Mολονότι βουλευτής του βόρειου τομέα με πόσες επισκέψεις στην πόλη μας φαίνεται πως δε γνωρίζει τίποτε για τα προβλήματά της. Ο καλύτερος των βουλευτών ήταν ο κ. Καιρίδης ο οποίος φάνηκε να κατέχει το θέμα επισημαίνοντας ότι η ήπια παραβατικότητα οδηγεί σταδιακά σε πιο σκληρή. Σωστή ήταν και η επισήμανση του Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος ανέφερε πως θα προτιμούσε οι βουλευτές να μιλήσουν στο τέλος αφού πρώτα ακούσουν, τονίζοντας ότι τα χρόνια ζητήματα δε λύνονται εύκολα και πως ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να μη συζητάμε τα αυτονόητα (πχ αστυνομία - διακίνηση ναρκωτικών).

- Το πρόβλημα μέτρα πάνω από 20 χρόνια ζωής και συνεπώς δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα. Ούτε η αστυνομία θα το λύσει μόνη της, ούτε όμως και ο πολιτισμός. Οι εκδηλώσεις δεν μπορούν να τα βάλουν με εμπόρους ναρκωτικών ή να συνετίσουν ανθρώπους που έμαθαν να συμπεριφέρονται χωρίς να σέβονται το διπλανό τους. Επίσης η αστυνομία δεν μπορεί να δώσει μία ταυτότητα και μία πορεία σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Συνεπώς είναι σωστό να δούμε τι μπορεί να γίνει κυριολεκτικά αύριο αλλά και τη με τη γενικότερη έννοια.

- Η άποψη του πρώην Δημάρχου μεταξύ άλλων να αλλάξουμε τα παγκάκια, να βάλουμε κι άλλους κάδους, να μιλήσουμε με τα 15μελή των σχολείων κι ότι με τη δική του ανάπλαση (που έφερε λίγο πριν αποχωρήσει ενώ κανείς δεν την ήθελε κι η οποία συνάντησε "στοπ" στην Περιφέρεια λόγω πλήθους παρατηρήσεων) θα βοηθήσει στο να λυθεί το πρόβλημα, προξενεί εντύπωση.

- Είναι μάλλον ρομαντικό να πιστεύουμε ότι με εθελοντές και ένα αυτοκινητάκι μίας εταιρείας security μπορούν να αντιμετωπιστούν οι όποιοι παραβατικοί ή να δειλιάσουν στη θέα τους. Κάθε άλλο.

- Η εργοταξιοποίηση της πλατείας δε λύνει το πρόβλημα απλά το μεταθέτει για αργότερα εκτός αν εκμεταλλευτείς το μεσοδιάστημα και προετοιμάσεις ένα σχεδιασμό όσον αφορά την αξιοποίηση της λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη σου ότι αντίστοιχα πρέπει να κινηθείς και σε άλλες γωνιές της πόλης γιατί όλοι οι δημότες έχουν τα ίδια δικαιώματα.

- Είναι επίσης προφανές ότι το πρόβλημα προϋπήρχε, η εκάστοτε απροθυμία ενασχόλησης λόγω των ιδιαιτεροτήτων της πλατείας (πχ απαιτήσεις του τοπικού συλλόγου, καταστήματα κτλ) βοήθησε στη διόγκωση του ενώ η καραντίνα λόγω της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα πάντα και να μην υπάρχει καμία διέξοδος για κανέναν έριξε λάδι στη φωτιά.

- Από όλες τις τοποθετήσεις ξεχώρισαν ιδιαίτερα εκείνες του Ανδρέα Γκιζιώτη αλλά και του Γιάννη Δέρματα, διευθυντή στο 1ο Γυμνάσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο είναι εκπαιδευτικοί και γνωρίζουν τα προβλήματα ασχέτως των πολιτικών-ιδεολογικών πεποιθήσεών τους. Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες δομές και ιδίως όσον αφορά τον αθλητισμό που δίνει διεξόδους. Τόνισε ότι όταν όλες οι άλλες διέξοδοι έχουν αποκλειστεί, η μόνη λύση που απομένει είναι η πλατεία. Ενώ ο κ. Δερματάς τόνισε την ανάγκη για μεικτά μέτρα καθώς η παθογένεια ετών έχει οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, ζήτησε σταθερότητα σε ό,τι αποφασιστεί, υπογραμμίζοντας πως τα κοινωνικά προβλήματα δείχνουν ότι όταν αφήνεται χώρος οδηγούν σε χειρότερες καταστάσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη