Δημόσια Παρέμβαση Νίκου Ζόμπολα για την Πλατεία Άη Γιάννη: Η Νεολαία μένει πάντα εκτός συζητήσεων

Παρακολουθώ έκπληκτος τις ανακοινώσεις όλων των φορέων της πόλης, πολιτών και δημοτικών παρατάξεων για την πάνω πλατεία Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννου, παρακολουθώ και την αφωνία ορισμένων για να μην έχουν πολιτικό κόστος.

Είμαι υποχρεωμένος ως Αντιδήμαρχος Νεολαίας να εκφράσω την αγωνία της νεολαίας μας και ειδικά για την πάνω πλατεία, που είναι παραδοσιακό στέκι νέων τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, από τότε που ήμουν έφηβος και πήγαινα βόλτα και εγώ.

Ορισμένοι κινούνται ιδεοληπτικά, είτε κομματικά είτε ιδεολογικά, άλλοι υποστηρίζουν την άποψη όλα για όλους, να επιτρέπονται όλα, να μην υπάρχουν κυρώσεις για τίποτα, άλλοι να επιβάλλουμε με αυστηρότητα το νόμο.

Άλλοι έχουν γνώμη χωρίς να έχουν περάσει από την πλατεία και ειδικά ως νέοι. Για την ταμπακιέρα κανένας δεν μιλάει. Επί της ουσίας, στο διά ταύτα;

Να κάνουμε ανάπλαση, να μην κάνουμε, να έχουμε πάρκινγκ, να μην έχουμε και έρχονται ξένοι, να μην κάνουμε φασαρία, να είμαστε ήσυχοι.

Θα αρχίσω με κάποιες παραδοχές και διαπιστώσεις και θα συνεχίσω με προτάσεις και την δική μου πρόταση που έχω κάνει από πέρσι την άνοιξη.

Τους νέους της πόλης τους ρώτησαν τη γνώμη τους;

Όχι μόνο αυτούς που συχνάζουν στην πλατεία και είναι και δημότες άλλων πόλεων, αλλά κυρίως τους νέους, δημότες μας που δεν συχνάζουν στην πλατεία για διάφορους λόγους.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η πλατεία ανήκει σε όλους τους δημότες κατά αρχήν και έπειτα και στους επισκέπτες μας, με σεβασμό στους κατοίκους πάντα. Αν δεν υπάρχει σεβασμός από τους επισκέπτες, υπάρχει πρόβλημα.

Όλες οι πόλεις έχουν κάποιες πλατείες που είναι πολυσύχναστες και φιλόξενες προς όλους, δεν μπορούμε να είμαστε απομονωμένοι δεν είμαστε το χωριό κανενός. Δηλαδή αν μας πρότειναν στάση μετρό στην πάνω πλατεία, θα λέγαμε όχι για να μην έχουμε φασαρία, επειδή 50-100 κάτοικοι δεν θέλουν; Όπως έκαναν πολλοί από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους και μας στέρησαν το μετρό από την πόλη; Δυστυχώς υπάρχουν πολλά στενό μυαλά πολιτικά άτομα στην πόλη μας που δεν αφήνουν την πόλη να πάει μπροστά.

Είπαμε ότι χρειάζεται σεβασμός προς όλους, δεδομένο αυτό, αλλά όχι και απαγορευτικό για οτιδήποτε.

Πάμε παρακάτω τώρα, υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές; Προφανώς και ναι και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επανήλθε η νομιμότητα με αυτόν τον τρόπο, αλλά επανήλθε και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επανέλθουμε με ηρεμία και με ομαλότητα.

Σε κανέναν δεν αρέσει η άδεια πλατεία και η παρουσία αστυνομικής δύναμης την ώρα που απολαμβάνεις το ποτό σου σε μαγαζιά πέριξ της πλατείας.

Οι αναπλάσεις δεν αναζωογονούν τους άψυχους χώρους, τα μυαλά αναζωογονούν τις πλατείες και φυσικά να προέρχονται από νέους κυρίως.

Η δική μου πρόταση ήταν από πέρσι η δημιουργία «φεστιβάλ νεολαίας» όλο το καλοκαίρι επί της πλατείας με εκδηλώσεις και διαρκή αναμόχλευση εμπειριών, γνώσεων και πολιτισμού. Φυσικά τους νέους δεν τους ρώτησε ποτέ κανένας.

Μερικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν είναι η ήπια ανάπλαση της πλατείας με περισσότερο χώρο για νέους γονείς, πράσινο και δυνατότητα ενασχόλησης με διάφορες ενέργειες. Η παραβατικότητα είναι κυρίως αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους.

Επειδή μεθαύριο στο ΔΣ θα δούμε 2-3 ώρες αντεγκλήσεις εκατέρωθεν, τι έκανα εγώ και τι εσύ, δεν θα αφήσουν χρόνο για κανέναν να μιλήσει με ορθό λόγο, κάνω αυτή την δημόσια γραπτή παρέμβαση.
Καλά μυαλά σε όλους, με αγάπη και πολιτισμό.


Νίκος Ζόμπολας
Αντιδήμαρχος Νεολαίας

Νεότερη Παλαιότερη