Ένα εξώδικο και η συνεδρίαση έγινε πυ...πυ...πύραυλος!

"Εν οργή μήτε τι λέγειν μήτε πράσσειν"
Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής εξελίχθηκε σε πρόσκαιρη καταιγίδα μολονότι η ημερήσια διάταξη δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Ωστόσο η κατάσταση εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά.

Του Στρατή Μαζίδη

Η αναταραχή ξεκίνησε όταν κατά τη διαδικασία των δηλώσεων - ερωτήσεων, ο κ. Σταθόπουλος διέκοψε τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπασπύρο, ο οποίος είχε ζητήσει να του δοθεί ο λόγος για να προβεί σε μια δήλωση και παράλληλα να ενημερώσει για θέματα του Οργανισμού.

Ο τέως Δήμαρχος τον διέκοψε αιφνιδιαστικά χωρίς να του έχει δοθεί ξανά ο λόγος, επειδή όπως είπε, αναφερόταν στο όνομά του, αν και στην πορεία κατέστη φανερός ο λόγος της διακοπής. Μέχρι εκείνο το σημείο ο ομιλών είχε επικαλεστεί πολιτικές δηλώσεις και αποστροφές του πρώην Δημάρχου του παρελθόντος δίχως να έχει προβεί σε χαρακτηρισμούς.

Η πρόεδρος του Σώματος έχασε τον έλεγχο δείχνοντας αυστηρότητα στον διακοπτόμενο και ανοχή στους διακόπτοντες.

Τελικώς μάθαμε, διότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ διεκόπη συνολικά τρεις φορές από τον τέως Δήμαρχο (τη μία μαζί με τον κ. Γκόνη), ότι του έχει σταλεί εξώδικο δίχως όμως να ακούσουμε τι αφορά αυτό καθώς το απέτρεψε οριστικά η δεύτερη διακοπή. Ωστόσο κρίνοντας από την εισαγωγή του κ. Παπασπύρου εικάζει κανείς ότι μάλλον θα αφορούσε σε κάτι που θα έγραψε ή θα απήντησε μέσα από το θεσμικό του ρόλο απευθυνόμενος με αυστηρό [;] ύφος στον πρώην Δήμαρχο.

Στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα για δύο θέματα, στα οποία είχε αναφερθεί και στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ενημερώνοντας για ζητήματα του Νομικού Προσώπου. 

Το τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν το γνωρίζουμε και συνεπώς δεν μπορούμε και να τοποθετηθούμε.

Μπορούμε όμως να διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις για τα όσα είδαμε:

> Η δράση επιφέρει αντίδραση. Είναι νόμος της φυσικής. Όταν ασκείς κριτική σε έναν πολιτικό αντίπαλο, θα πρέπει να είσαι έτοιμος για την απάντηση. Ο βαθμός της οξύτητας της κριτικής σου προδιαγράφει ως ένα σημείο και εκείνον της αντίδρασης.

Αν από το 2011 ως την άνοιξη του 2019 ο οξύς ήταν ο κ. Ζορμπάς, που πραγματικά απαιτείτο ολύμπια ψυχραιμία για να μη βγεις εκτός εαυτού, έκτοτε η σκυτάλη έχει περάσει στον προκάτοχό του στο Δήμο. Μια απλή προβολή των βίντεο των συνεδριάσεων από το Σεπτέμβριο του 2019 επαρκεί για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του. Ο Βασίλης Ζορμπάς πλέον δε δείχνει να τσιμπά. Γιατί; Επειδή όπως είπε θα γίνει παππούς; Φυσικά και όχι αλλά γιατί πολύ απλά πήρε αυτό που ήθελε πριν δύο χρόνια αφού κάποιοι φρόντισαν να του το δώσουν στο πιάτο.

Ο τ. Δήμαρχος δυναμιτίζει κάποιες φορές τις συνεδριάσεις, διακόπτει και ζητά το λόγο επί προσωπικού [το έκανε και πρόσφατα με το Δήμαρχο] όταν κάποιος απλά και μόνο αναφέρεται στο όνομά του επανειλημμένα.

Επίσης και ο κ. Οικονόμου ενώ είναι αυστηρός στην κριτική του στο κάθε τι, όταν του απαντούν, εξανίσταται. Έχει συμβεί στο παρελθόν και με τον κ. Μυλωνάκη. 

Δεν υπάρχει όμως πουθενά γραμμένο ούτε ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται [όπως αυτή νομίζει], ούτε πως η Δημοτική Αρχή θα μένει άπραγη.

Δικαιούτο ο κ. Παπασπύρος να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο; Από την στιγμή κατά την οποία η υπόθεση αφορά πράγματα που είπε ή έγραψε - καθώς δεν ακούσαμε τι έχει συμβεί - με την ιδιότητα του προέδρου, επιβάλλεται να ενημερώσει το Σώμα κι ίσως και τους δημότες. Αν αφορά κριτική ή οτιδήποτε άλλο που είπε ή έκανε ως πολίτης δε μας αφορά αλλά όταν τα τελευταία χρόνια ο καθένας πηγαίνει στις συνεδριάσεις για να πει ό,τι θέλει, τότε είναι κοινωνικός ρατσισμός να διακρίνεις τους πολίτες.

Τώρα όμως πληρώνει κι αυτός το πόσο λαλίστατος αντιπολιτευτικά υπήρξε στο παρελθόν όταν δεν άφηνε τίποτε να πέσει κάτω όντας μέλος μιας παράταξης που όλοι οι υπόλοιποι στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν.

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση δημιουργείται η εντύπωση πως ο τέως Δήμαρχος αιφνιδιάστηκε. Ο τρόπος που αντέδρασε, το ύφος της φωνής του και η τριπλή διακοπή δείχνουν ότι δεν περίμενε αυτή την κίνηση από τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ και πως δεν επιθυμούσε να δοθεί δημοσιότητα. Δεν ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των ανθρώπων τέτοιες κινήσεις και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Άλλωστε έχοντας προηγηθεί κατά το στάδιο των δηλώσεων, δεν έκανε κάποια σχετική αναφορά.

Αν ο σκοπός του κ. Παπασπύρου ήταν να ενημερώσει το Σώμα για την υπόθεση, τότε, χάρη και στην πρόεδρο, απέτυχε. Αν πάλι ο στόχος του ήταν μελετώντας την ψυχολογία αυτών που είχε απέναντι, να τους ξαφνιάσει ώστε να εκραγούν και να λάβει διαστάσεις ένα θέμα που θα περνούσε εντελώς αδιάφορα και θα το άκουγαν μόλις 10 [;], 15 [;] άνθρωποι, τότε πέτυχε.

Είναι εμφανές ότι ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από τις εκλογές, υπάρχει κόσμος που δεν έχει αποδεχθεί το ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις δημοτικές εκλογές. Χαμογελά ένας και στραβοκοιτούν πέντε, έξι, επτά.

Πώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι τη δημοκρατία; Διακόπτοντας; Διότι στο τέλος της ημέρας ένας άνθρωπος ζήτησε το λόγο να πει δύο κουβέντες και δεν τον άφησαν, όταν ο καθένας λαμβάνει το λόγο στις συνεδριάσεις.

Η κ. Πρόεδρος αν συνεχίσει έτσι, θα το χάσει τελείως. Όποιος θέλει τη διακόπτει επιπλήττοντάς τη, ενίοτε και με έντονο ύφος. Αφού όσοι τη διακόπτουν, ακόμη κι εντός της παράταξής της, δεν σκέπτονται αν θα τους άρεσε να ήταν στη θέση της και να τους συμπεριφέρονται κατά τέτοιο τρόπο, τότε ας επιβάλλει τους κανόνες για να διασφαλιστούν τα στοιχειώδη. Ήδη με δημόσια ανάρτησή του ο Δήμαρχος εξέπεμψε ένα μήνυμα προς αυτήν με αστερίσκο. Ναι μεν την στηρίζει αλλά της υπενθυμίζει τον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος.

Λογικά ο Βασίλης Ζορμπάς θα είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών του αντιπάλων.

Υπάρχει ένας παράλληλος πολιτικός μικρόκοσμος. Εντελώς διαφορετικός από το δικό μας τον αληθινό και καθημερινό που τον απασχολούν άλλα πράγματα. Κάποιοι άνθρωποι και σε μια Α πια ηλικία πρέπει να παγώσουν λίγο την εικόνα και να ξαναδούν κάποια πράγματα. Ανάγουν τις προσωπικές τους ανάγκες και συναισθήματα σε θέματα της πόλης. Δεν είναι σωστό. Η Αγία Παρασκευή δεν είναι δέσμια κανενός. Στο αν η πόλη προχώρησε ή όχι τις τελευταίες δεκαετίες ίσως να έχουν μερίδιο ευθύνης στο βαθμό που τους αναλογεί.

Επιβεβαιώνεται ο Μιχάλης Γαβράς που κάποτε μου έλεγε "άκου μικρέ να μαθαίνεις. Την πρώτη ώρα είναι όλο το ζουμί και το τζέρτζελο στα δημοτικά συμβούλια". Επίσης αυτού του είδους τα φαινόμενα στις συνεδριάσεις δείχνουν πόσο λείπουν άτομα που με ήπιο και δομημένο λόγο ανέβαζαν επίπεδο και κέντριζαν το ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι τελικά αποσύρθηκαν στο διάβα του χρόνου. Ελάχιστοι έως κανένας έχουν κάτι πραγματικά να πουν.

Τέλος για ακόμη μια φορά με εκφράζει η τοποθέτηση του Ανδρέα Γκιζιώτη: "Το πιο σημαντικό είναι η ελευθερία να διατυπώσει κανείς τη γνώμη του και να έχει το δικαίωμα να πει αυτό που θέλει και να κριθεί για αυτό που λέει".


Νεότερη Παλαιότερη