Ο Γιώργος Οικονόμου για την Ημέρα της Γυναίκας


«Μέσα στα μάτια σου οι θάλασσες του κόσμου…!»


Του Γιώργου Οικονόμου

(Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Νέας Αρχής για την Αγίας Παρασκευής)
 

8 Μαρτίου σήμερα και γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας. Ποιας γυναίκας όμως;  Η γυναίκα του χθες δεν έχει καμία σχέση με τη γυναίκα του σήμερα. Τα αιτήματα και τα θέματα της σημερινής γυναίκας είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνης που έζησε μία, δύο ή τρεις γενιές πίσω. Η ισότιμη πρόσβασή της στην μόρφωση, η χειραφέτηση, οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η ανάληψη θέσεων ευθύνης στον πνευματικό, επιχειρηματικό και πολιτικό τομέα από γυναίκες, όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό, το άλλοτε «ασθενές» φύλο, τα έχει ήδη κατακτήσει με την αξιοσύνη του και με το «σπαθί» του.

Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε: Η σημερινή κοινωνία, παραμένει σε πολλούς τομείς ανδροκρατούμενη. Είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά μας μέτρα, στα πρότυπα των ανδρών. Στη χώρα μας χρειάσθηκε  η νομοθετική  παρέμβαση της πολιτείας  με την περίφημη ποσόστωση του 40%, για να εξασφαλισθεί μια στοιχειώδης ισορροπία στο εκλέγεσθαι και στην πολιτική εκπροσώπηση. Διαπιστώσαμε επίσης πρόσφατα, όταν πολλά στόματα άνοιξαν, ότι γεγονότα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, αλλά και ενδοοικογενειακής βίας, συνεχίζουν να υφίστανται και να απειλούν τα δικαιώματα της γυναίκας.  Σε πολλές δομές του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος και ιδιαίτερα στις επαγγελματικές δραστηριότητες υπάρχουν ακόμη διακρίσεις. Κι η γυναίκα που επιλέγει και επιθυμεί να ανέβει τα σκαλοπάτια της επαγγελματικής και κοινωνικής πυραμίδας  και να καταξιωθεί, υποχρεώνεται από τα πράγματα να γίνει και λίγο «άνδρας», δηλαδή να υιοθετήσει, να μιμηθεί τρόπους συμπεριφοράς, τακτικές, πρακτικές και αντιλήψεις που εγκαθιδρύθηκαν στο παρελθόν από άνδρες, για άνδρες.

Αν  λοιπόν, μιλάμε για τη σημερινή, τη σύγχρονη διάσταση της Ημέρας της Γυναίκας, προσωπικά πιστεύω ότι τα δυο φύλα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά και ισότιμα, ώστε να δώσουν χώρο στην έκφραση του μεγαλείου της γυναικείας φύσης. Η γυναίκα πρέπει να απολαμβάνει την αναγνώριση και τα αγαθά της σύγχρονης κοινωνίας, χωρίς προαπαιτούμενο την εκάστοτε εξασφάλιση συνθηκών «προστασίας και ισότητας» του φύλου της. Να έχει την στήριξη που της αναλογεί ως μητέρα, ως εργαζόμενη, ως μέλος της κοινωνίας και της οικογένειας. Να έχει περισσότερες ευκαιρίες σε μία κοινωνία πραγματικά ισότιμη  ως προς τα δυο φύλα. Η γυναικεία φύση που κυοφορεί κάθε νέα ζωή, μπορεί  να κυοφορήσει  μια νέα κοινωνία  και να χτίσει  μία νέα ισορροπία ανάμεσα στον Άνδρα και τη Γυναίκα.

Χρειαζόμαστε περισσότερο αυτό, που μόνο η Γυναίκα μπορεί να μας δώσει  και που τόσο υμνήθηκε από την ποίηση και τους στίχους των ελληνικών τραγουδιών. Δανείζομαι και αφιερώνω για την ημέρα, στίχους από δύο τραγούδια που έγραψε για την γυναίκα  ο φίλος συμπολίτης μας, κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής δισκογραφίας και ποιητής Πάνος Φαλάρας « Είσαι γυναίκα ουρανός: Μέσα στα μάτια σου οι θάλασσες του κόσμου… » και  «Θέλω να μ’ αγαπάς  όπως τον ήλιο, που δίνει ζεστασιά σ όλη τη γη..»

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Νεότερη Παλαιότερη