Οι γυναίκες της παράταξης «Αλλάζουμε» παίρνουν θέση για την 8η Μαρτίου

 

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, 15 γυναίκες που συμμετείχαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με την παράταξη «Αλλάζουμε», παίρνουν θέση:

Η Ημέρα της Γυναίκας, το «ελληνικό» #metoo και οι αγώνες που παραμένουν επίκαιροι...


Οι επετειακές παγκόσμιες ημέρες δεν ορίστηκαν για να ανταλλάσσουμε ευχές και φιλοφρονήσεις. Καταρχάς οι περισσότερες αναφέρονται σε ιδέες, γεγονότα, ανθρώπους που θα έπρεπε να τιμούμε και να σκεφτόμαστε κάθε μέρα του χρόνου. Αυτό ισχύει και αντίστροφα, καθώς αν όντως τα τιμούσαμε καθημερινά, πιθανόν να μην υπήρχε η ανάγκη ορισμού επετείων ως μέρα απόδοσης τιμής.

Σχετικά είναι όλα αυτά, θα σκεφτόταν κανείς.

Ωστόσο, η φετινή επέτειος της ημέρας της γυναίκας στη χώρα μας διαφέρει, καθώς εδώ και μερικούς μήνες, γεγονότα και ιστορίες έχουν φέρει στο φως περιστατικά αντιδραστικών πατριαρχικών αντιλήψεων και συμπεριφορών προστατευμένων χρόνια από την υποκρισία της κοινωνίας μας.

Όταν πριν από μερικούς μήνες ακούσαμε την ιστορία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, φαινόταν αδιανόητο πώς ένας άνθρωπος με τόσο πείσμα και αποφασιστικότητα ώστε να ανεβεί με την αξία του στο βάθρο της κορυφής του κόσμου, κατάπιε και έθαψε βαθιά μέσα του ένα τόσο τρομακτικό παρελθόν.

Σχετικά είναι όλα, θα ξανασκεφτόταν κανείς. Ακόμα και οι πιο δυνατοί φαινομενικά άνθρωποι ίσως δεν αντέχουν να δώσουν κάποιους αγώνες ολομόναχοι.

Το θετικό, μετά από αρκετούς μήνες «κλειδαρότρυπας», είναι ότι το “ελληνικό” #metoo έχει δημιουργήσει κύμα αποκαλύψεων και αντιδράσεων που είναι στο χέρι μας να μην είναι παλιρροϊκό και ξανακάτσει στην επόμενη άμπωτη.

Κύμα που έδωσε τη δύναμη σε πλήθος αδύναμων να υψώσουν ανάστημα απέναντι σε αδιαπέραστα μέχρι σήμερα κοινωνικά, συστημικά, οικονομικά και πολιτικά τείχη.

Πάνω από εκατό χρόνια οι αγώνες των πρώτων γυναικών, που ύψωσαν ανάστημα για δικαιώματα στη ζωή, στους χώρους εργασίας, στη λήψη αποφάσεων, στην προοπτική εξέλιξης, παραμένουν επίκαιροι και εξακολουθούν να εκφράζουν τον αγώνα κάθε αδύναμου που έρχεται αντιμέτωπος με καταπιεστικές, βίαιες ή και εγκληματικές συμπεριφορές λόγω φύλου και θέσης στην κοινωνία μας.

Είναι η ώρα της δικής μας κοινωνίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην εφησυχάσει, ακόμα και αν η δικαιοσύνη βρει προσκόμματα και η πολιτική δικαιολογίες.

Μια σπίθα θέλει η αλλαγή, αλλά και πείσμα για να μην την προδώσεις.


Οι γυναίκες μέλη της παράταξης «Αλλάζουμε»

Αγρογιάννη Αγάπη
Αναστασοπούλου Ελένη
Βιδάλη Καίτη
Γάκη Άννα
Δασκαλοπούλου Βιβή
Ζαφειράκη Μυρσίνη
Κομνηνού Έλλη
Κυπριώτου Όλγα
Ναλμπάντη Φωτεινή
Νικολούλια Τάνια
Παπαδοπούλου Εύη
Παστίδου Έφη
Πετσατώδη Ελισάβετ
Ρόκα Χριστίνα
Σιούλα Λιάνα

Νεότερη Παλαιότερη