Προς αξιοποίηση 1.500 ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων

 

Διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις, σκοπεύουν να προωθήσουν προς αξιοποίηση τα προσεχή χρόνια.

Η ειδική υπηρεσία που συγκροτήθηκε πριν από 5 χρόνια και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει συγκεντρώσει ήδη σχεδόν 1.500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

Η συνολική τους επιφάνεια υπολογίζεται σε 251.500 στρέμματα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε 10 περιοχές της Ελλάδας.

Με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, η υπηρεσία κατά καιρούς προκηρύσσει δημόσιους ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ακινήτων, όπως αυτοί που διενεργήθηκαν πρόσφατα και αφορούν κατάστημα στη Λεωφόρο Συγγρού και γραφεία στην οδό Ακαδημίας.

Η διαφορά με άλλες περιπτώσεις αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι ότι όλα τα ακίνητα (στρατιωτικά μεν, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον όμως για στρατιωτικούς σκοπούς δε) προορίζονται για ενοικίαση ή μακροχρόνια μίσθωση, και όχι για πώληση.

 Τα 1.477 συνολικά ακίνητα ανήκουν στα τρία ταμεία των όπλων (Ταμείο Εθνικής Άμυνας, Ταμείο Εθνικού Στόλου, Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας) αλλά προορίζονται προς αξιοποίηση από την ειδική υπηρεσία.

Μόνο σε περίπτωση που κάποιο ακίνητο δεν είναι ώριμο ή για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αποδεσμεύεται και ουσιαστικά “γυρνάει” πίσω στα Ταμεία προς περαιτέρω διαχείριση (ωρίμανση ή χρήση σύμφωνα με τους κανονισμούς του κάθε Ταμείου).

Οι 4 ενεργοί διαγωνισμοί

Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), όπως ονομάζεται, αξιολογεί ακίνητα από το χαρτοφυλάκιό της, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για να συνεισφέρουν οικονομικά στο ταμείο.

Αυτά αφορούν ακίνητα που είναι ώριμα (όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς), με μεγάλη εμπορική και αντικειμενική αξία αλλά και άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον “αέρα” 4 δημόσιοι ηλεκτρονικοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, όλα τους είναι σε τοποθεσίες – φιλέτο, και ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ολόκληρο πρώην στρατόπεδο.

  • Εκμίσθωση του πρώην Στρατοπέδου «ΖΩΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ», στην περιοχή Πανοράματος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 21.460 τ.μ., εντός του οποίου βρίσκεται κτίριο 900 τ.μ., το οποίο παρουσιάζει ρωγμές στην εξωτερική του τοιχοποιία με ολική απουσία κουφωμάτων και φθορές στη στέγη, ιδιοκτησίας του Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 72.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (6.000 ευρώ μηνιαίως). Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 20 έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα 20 έτη.
  • Εκμίσθωση ως επαγγελματικής στέγης ή ως εμπορικής δραστηριότητας ή ως στέγασης Δημόσιας ή Δημοτικής Υπηρεσίας του δευτέρου (2ου) ορόφου του κτιρίου επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 396 στην Αγία Παρασκευή Αττικής, συνολικού εμβαδού 585,65 τ.μ., με την αποκλειστική χρήση συνολικά 6 θέσεων στάθμευσης (αυτοκινήτων), ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, συνολικής αντικειμενικής αξίας 514.756,71 ευρώ. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 25.740 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ήτοι 2.145,00 € μηνιαίως με χρονική διάρκεια της μίσθωσης τα 12 έτη και δυνατότητα παράτασης για άλλα 12 έτη.
  • Εκμίσθωση του ακινήτου στη θέση «Πασσά Λαυρίου», στο δήμο Λαυρεωτικής Ανατολικής Αττικής, συνολικού εμβαδού γηπέδου24.678,00 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας. Τμήμα αυτού, εμβαδού 8.559,40 τ.μ., έχει χαρακτηριστεί ως δάσος και αναμένεται το αποτέλεσμα της σχετικής ένστασης. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 4.800 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (400 ευρώ μηνιαίως) με χρονική διάρκεια της μίσθωσης τα 15 έτη και με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον10 έτη.
  • Εκμίσθωση ισογείου διαμερίσματος επί της οδού Στυμφαλίας 4-6, στην Κυψέλη Αθήνας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Αεροπορικής Αμύνης, εμβαδού 64,20τ.μ. με αντικειμενική αξία 41.601 ευρώ. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 2.100 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 175 ευρώ μηνιαίως) με 3ετή διάρκεια μίσθωσης και δικαίωμα παράτασης για άλλα 3 έτη.

 bizness.gr

Νεότερη Παλαιότερη