Έγινε κι αυτό! Προϋπολογισμός και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία!

Τελικά με μία καθυστέρηση πού ξεπέρασε τον ενάμιση μήνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2021 μετά από μία πολιτική και κατά βάση επικοινωνιακού χαρακτήρα κόντρα ανάμεσα στη συμπολίτευση και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένων εκείνων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Φυσάει Κόντρα που έχουν πάγιες θέσεις.

Του Στρατή Μαζίδη

Άλλωστε όπως ανέφερε ο Κώστας Κρητικίδης, επικεφαλής της Συμμαχίας Ευθύνης που συνεργάζεται με την παράταξη των "Αλλάζουμε" ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών ήταν εξ αρχής στη σωστή κατεύθυνση και πάνω σε αυτόν στηρίχθηκαν οι προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον στη συνεδρίαση δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα για τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά του μεγέθη αλλά η όλη συζήτηση εξαντλήθηκε γύρω από το πολιτικό της σκέλος, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και το αν η πρόταση που έφεραν οι παρατάξεις της "Νίκης", της "Νέας Αρχής" και της "Μια Γενιά Μπροστά" ήταν σύννομη ή όχι.


Απλή αναλογική

Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα ακούστηκαν απόψεις που δείχνουν ότι ο καθένας από την πλευρά του εξακολουθεί να τα αντιλαμβάνεται όπως θα επιθυμούσε αλλά όχι στη ρεαλιστική τους διάσταση.

Είναι πάρα πολύ απλό και διαχρονικό αξίωμα: είσαι νικητής; Δεν επιθυμείς την απλή αναλογική γιατί πάρα πολύ απλά δεν καταφέρνεις να διοικήσεις καθώς εξαρτάσαι από τις διαθέσεις τρίτων. Δεν είσαι ο νικητής; Τότε επιθυμείς την απλή αναλογική επικαλούμενος επιχειρήματα δημοκρατικής επικάλυψης για να έχεις όσο το δυνατό μεγαλύτερη εκπροσώπηση και μέσα από τις συνθήκες που επιβάλλουν τα ισχύοντα, να [συν]διοικείς.

Το επιχείρημα αρκετών ομιλούντων ότι "το 2019 όλοι ξέραμε το νόμο", δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Η ισχύς ενός νόμου δεν επιβάλλει τη μη άσκησης κριτικής επ' αυτού, ούτε την αναγκαστική επιβολή της ορθότητάς του ή μη, ιδιαίτερα μάλιστα ενώ έχει δοκιμαστεί.

Η αποστροφή του Γιάννη Σταθοπούλου ότι το υπάρχον και προς αντικατάσταση εκλογικό σύστημα ήταν "μία ευκαιρία για να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας να συνεργαστούμε" δημιουργεί περίεργα συναισθήματα αν θυμηθούμε τι  [δεν] έγινε την περίοδο 2014-2019 στο θέμα αυτό. Κάτι το οποίο υπενθύμισε και ο Ανδρέας Γκιζιώτης. Την διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας, δεν την επιβάλει κανένας νόμος. Πρέπει να την έχεις και έτσι και αλλιώς.

Επίσης ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς μίλησε κατά του συστήματος της απλής αναλογικής ορμώμενος από τις κομματικές και ιδεολογικές του καταβολές κάτι για το οποίο τον επέκρινε ο Γιώργος Οικονόμου λέγοντας πως "ο δήμος δεν είναι κομματικό λάφυρο" ωστόσο ήταν η δική του ανακοίνωση τη δεύτερη Κυριακή που σημείωνε ότι δεν μπορεί η Αγία Παρασκευή μπροστά στην επερχόμενη τότε πολιτική αλλαγή να αναδείξει ένα δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επίσης γνωστός ο ανταγωνισμός των εκ δεξιάς προέλευσης αρχηγών και πολιτικών προσώπων της πόλης κατά την προεκλογική περίοδο ως προς το  ποιος έχει πιο πολύ στήριξη ή υποβοήθηση από τη ΝΔ.

Σύννομη

Σημαντική συζήτηση έγινε ως προς το αν τελικά η πρόταση των τριών παρατάξεων το τεχνικό πρόγραμμα ήταν σύννομη ή όχι. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Δεν ήταν σύννομη καθώς δε συνοδευόταν από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 268Α του ν. 3852/2010.

Η απάντηση στο ερώτημά γιατί δεν αναφέρθηκε αυτό κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο είναι πολύ απλή: δεν το είχε προσέξει κανείς, διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγησγη.

Άλλωστε κι ο τέως δήμαρχος παραδέχτηκε έμμεσα ότι η πρόταση των τριών δεν είχε την προβλεπόμενη από το νόμο εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας όταν σημείωσε ότι και η πρόταση δημοτικής Αρχής δεν είχε το αντίστοιχο πράσινο φως όσον αφορά την ενσωμάτωση των 5 προτάσεων των "Αλλάζουμε".


Πολιτική

Η πραγματικότητα είναι ότι οι προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους σε σχέση με εκείνη της δημοτικής Αρχής αφού όλες βασίστηκαν στον κορμό της εισήγησης των υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Παρασκευής, που συντάχθηκε με τις κατευθύνσεις που έδωσε η Δημοτική Αρχή. Αλλά όπως πολύ σωστά αναδείχτηκε και από τον Γιώργο Τσιμπουκάκη της Λαϊκής Συσπείρωσης, η συμπολίτευση και οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν επί της ουσίας μεγάλες διαφορές μεταξύ τους σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής αφού οι κομματικοί χώροι τους οποίους υποστηρίζουν εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μνημόνια, άσχετα του πόσο αντιστασιακός εμφανίστηκε ο καθένας για να παραπλάνησει τους ψηφοφόρους οι οποίοι εύκολα παρασύρονται τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Καταλήγοντας

> Μία Δημοτική Αρχή έχει το δικαίωμα εφόσον επικράτησε στις εκλογές να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και λογικά ο Βασίλης Ζορμπάς [για πρώτη φορά τόσο πολύ ήρεμος καθ'όλη τη συνεδρίαση σε όλα αυτά τα χρόνια που τον παρακολουθούμε] υπενθύμισε στον προκάτοχό του ότι κατά τα χρόνια της δικής του θητείας μπορεί να κρίθηκε αυστηρά ή να ξέφυγαν οι τόνοι αλλά κανείς δεν τον παρεμπόδισε να διοικήσει και ας είχε χάσει νωρίς την πλειοψηφία. Αυτό ο τ. Δήμαρχος παρά την προσωπική του πικρία, οφείλει να το λαμβάνει σοβάρη υπόψη του.

> Για άλλη μία φορά ο Κώστας Κρητικίδης διαφάνηκε ότι με το Γιάννη Μυλωνάκη διεξάγουν κάποιες φορές παράλληλους αποκλίνοντες μονολόγους. Η πρώτη, την περασμένη άνοιξη με τα γεγονότα της πλατείας του Αη-Γιάννη όπου την ομόφωνη καταδίκη διαδέχθηκε μια ακριβώς αντίθετη τοποθέτηση του κ. Κρητικίδη, η δεύτερη στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα το Δεκέμβριο όταν διαφοροποιήθηκε στην τοποθέτησή του αλλά και στην ψήφο του μαζί με την Άννα Γάκη και το Γιάννη Λογοθέτη. Η τρίτη ήταν τη Δευτέρα όπου παρά την κριτική του κ. Μυλωνάκη στη Δημοτική Αρχή, ο ίδιος μίλησε για προϋπολογισμό στη σωστή κατεύθυνση πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης ενώ ζήτησε περισσότερη συνεργασία. Ωστόσο έχοντας διαβάσει κάποιες πρόσφατες διαρροές στον τοπικό τύπο, αναρωτιέται κανείς ακούγοντας τον κ. Κρητικίδη αν από ένα σημείο και μετά απευθυνόταν στο Δήμαρχο ή τον κ. Μυλωνάκη σχετικά με τις συνεργασίες. Η σιωπή της Αννας Γάκη η οποία μετρά πολλά χρόνια στα δημοτικά έδρανα και σε θέσεις ευθύνης, ίσως δεν είναι σύμπτωση.

> Το τρίτο ήταν η για άλλη μία φορά μετριοπαθής και διακριτή σε σχέση με την παράταξή του, τοποθέτηση του Σωτήρη Παπαμιχαήλ που φαίνεται γενικώς στις τελευταίες συνεδριάσεις να μιλά, με ήπιο τόνο και σχετικά αντικειμενικά όσον αφορά την πολιτική του προσέγγιση σε μεγάλο βαθμό. Ο κ. Παπαμιχαήλ σε μια εμφανή διαφοροποίηση τόνισε ότι τα προγράμματα και οι προτάσεις των παρατάξεων ομοφωνούν στα μεγάλα ζητήματα της πόλης.

> Είναι θετική παρακαταθήκη ότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες μπόρεσαν πέντε παρατάξεις να συνεννοηθούν επιβεβαιώντας πως επί της ουσίας λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε έναν προϋπολογισμό του οποίου σημαντικό τμήμα είναι ανελαστικές δαπάνες. Φυσικά οι πολιτικές - προσωπικές διαφορές είναι αντιληπτές, ωστόσο μιας και έγινε μια αρχή, για ποιο λόγο να μην υπάρξει μια συνέχεια σε ένα πνεύμα ευρύτερων συνεννοήσεων τουλάχιστον σε ό,τι αφορά έργα και πολιτικές που θα οφελούν εμάς τους δημότες; Το 2019 έχει παρέλθει κι ούτε υπάρχει κάποιος άγραφος κανόνας ο οποίος να ορίζει ότι η μοναδική προεκλογική συνταγή πρέπει να είναι η κόντρα ή ο αρνητισμός.

Καθώς λοιπόν έχουμε προϋπολογισμό, το ζητούμενο είναι η υλοποίησή του ή έστω να γίνουν αποφασιστικά βήματα προς αυτή σε πτυχές που αφορούν την ποιότητα ζωής στην Αγία Παρασκευή.

Νεότερη Παλαιότερη